23:34:51 19.04.2024
Stiri

Ai multe aluniţe roşii? Vezi ce organ IMPORTANT din corp ar putea fi afectat!

Știri 21.01.2017 17:01 Vizualizări6314 Autor: Ziarul National


Ai multe aluniţe roşii? Vezi ce organ IMPORTANT din corp ar putea fi afectat! Sursa: csid.ro

Majoritatea aluniţelor sunt inofensive şi, de cele mai multe ori, cauzate de proliferări de celule benigne, necanceroase care determină mici imperfecţiuni la nivelul pielii. Adesea ele sunt înlăturate nu din motive medicale, ci din cauză că incomodează sau pur şi simplu pentru că sunt considerate mai puţin plăcute din punct de vedere estetic.

Doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, explică însă că există cazuri în care aluniţele pot fi periculoase, fiind aflate în legătură cu afecţiuni grave, asocierea cea mai cunoscută fiind cu melanomul, dar şi cu boli genetice sau afecţiuni ale ficatului.

Popularizatul termen de „aluniţă” este actualmente folosit pentru a defini leziunile reliefate de la nivelul pielii, care pot avea diverse forme şi culori. Adevărul este însă că mulţi dintre noi folosim termenul de aluniţă şi pentru leziunile plane şi închise la culoare, care în destul de rare cazuri prezintă un pericol pentru sănătate.

Aşadar, de unde atâta panică în ceea ce priveşte aluniţele? Se asociază şi cu alte probleme?

Cancerul de piele

Probabil că cea mai întâlnită temere cu privire la aluniţe este în ceea ce priveşte apariţia cancerului de piele, fiind posibile situaţii în care aluniţele să se transforme în această afecţiune.

Spre exemplu, la persoanele tinere, aluniţele care pot fi problematice sunt de cele mai multe ori cele pigmentate, maronii sau negre, care sunt medical denumite nevi melanocitari. Acestea pot progresa în melanom, cancer de piele serios, cu potenţial de metastazare rapidă în cazuri avansate.

„La persoanele mai în vârstă, diversele aluniţe, chiar şi cele de culoarea pielii sau roşii, uscate, în special pe zonele expuse la soare pot reprezenta leziuni precanceroase numite keratoze solare şi chiar carcinoame spinocelulare sau bazocelulare care ar trebui tratate prompt”, explică domnul doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.

Boli ale organelor genitale

Aluniţele din zonă genitală sunt, în majoritatea cazurilor, determinate de papiloma virusul uman sau HPV.

„În special la femeie, atunci când progresează spre organele genitale interne, aluniţele pot reprezenta un teren bun pentru zone precanceroase sau chiar cancer de col uterin în situaţii extreme, atunci când leziunile sunt determinate de tulpini oncogene (canceroase) de HPV. De multe ori, ele pot prevesti diverse boli cu transmitere sexuală, şi, din acest motiv, investigaţii suplimentare pot fi recomandate în această privinţă”, atenţionează domnul doctor Laurenţiu Vlădău.

Boli genetice

În cazuri extrem de rare, atunci când apar leziuni multiple de culoarea pielii sau roşiatice la nivelul feţei, în special la vârste fragede sau încă din adolescenţă, putem suspecta diverse boli genetice.

„Acestea se pot asocia cu probleme neurologice, polipi intestinali, malformaţii renale sau chiar cu o probabilitate crescută în comparaţie cu populaţia generală de a dezvolta cancere interne mai târziu în viaţă”, explică specialistul dermatolog.

Leziuni la nivelul ficatului

Aluniţele roşii sau hemangioamele prezente din copilărie, în număr crescut, de obicei mai mult de șase, pot prevesti leziuni similare la nivelul ficatului, lucru de cele mai multe ori demonstrat cu o ecografie abdominală. Aşadar, aluniţele noi sau cele care prezintă modificări ar trebui să fie evaluate cu promptitudine de către un dermatolog.

„Chiar dacă ele pot creşte în dimensiune în special înainte de vârstă de 20 de ani, este puţin probabil ca acestea să se mărească la persoanele mai în vârstă. De asemenea, o aluniţă care a crescut în dimensiune nu este neapărat cancerigenă, fiind cunoscut faptul că în timpul sarcinii spre exemplu ele pot creşte în dimensiune şi îşi pot întuneca culoarea. O simplă biopsie efectuată de către un medic poate determina dacă o aluniţă este asociată cu o anumită afecţiune”, explică domnul doctor Laurenţiu Vlădău.

Aluniţele nu prezintă, în esenţă, un risc pentru sănătate, dar rareori pot prevesti alte afecţiuni sau transformări maligne. Monitorizarea periodică şi evaluarea medicală a acestora este importantă pentru a determina dacă unele dintre ele trebuie să fie eliminate.

Sursa: csid.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md