06:54:41 20.04.2024
Stiri

Afecţiuni ale pielii provocate de sporturile de iarnă. Cum să le eviţi

Reportaj 23.01.2016 12:13 Vizualizări1907 Autor: Ziarul National
Afecţiuni ale pielii provocate de sporturile de iarnă. Cum să le eviţi sursa: eva.ro


Persoanele care stau mult în aer liber dezvoltă cu ușurință cuperoză din cauza frigului. Iar ridurile şi petele pigmentare sunt accentuate de ultraviolete

Atenție la efectele nocive ale ultravioletelor! Iată cum sună avertismentul dermatologilor pentru împătimiții sporturilor de iarnă. În sezonul rece, timpul îndelungat petrecut pe pârtii, la derdeluș sau pur și simplu la o plimbare la altitudine poate lăsa semne la nivelul pielii.

În aceste condiții, se impune folosirea cremelor de protecție, banale în sezonul cald, uitate cu desăvârșire în sezonul rece. Petele, arsurile și chiar cancerul pot afecta persoanele care nu se protejează corect.

“Persoanele care stau mult în aer liber dezvoltă cu ușurință cuperoză, ridurile li se accentuează, iar riscul dezvoltării unor leziuni precanceroase sau chiar a unor carcinoame cutanate este mare. Schiorii profesioniști și alți sportivi care își petrec mult timp în aer liber sunt mai susceptibili la dezvoltarea cancerelor cutanate la nivelul feței. Se întâlnește frecvent şi cancerul de buză dacă zona este traumatizată, pe lângă lumină, de dentiție defectă sau de nicotina din țigări”, avertizează specialiștii.

Medicii îi sfătuiesc pe amatorii sporturilor de iarnă să învețe să detecteze orice semn al pielii cu potențial periculos pentru sănătatea organismului. Leziunile care nu mai trec, fisurile persistente ale buzelor, culoarea lor anormală trebuie semnalate urgent dermatologului.

Mare atenție și în cazul copiilor. Se știe că pielea copilului este mai vulnerabilă atât la temperature scăzute, vânt, umezeală, cât şi la radiaţii UV .

„Copiii care își petrec multe ore la derdeluș, la schi sau în aer liber trebuie protejați de frig, dar și de expunerea la lumina intensă de la altitudine. Cremele grase creează o barieră protectoare și împiedică uscarea și rănirea suprafețelor cutanate expuse, iar dacă au în compoziție și ingrediente fotoprotectoare feresc de arsura solară”, concluzionează specialistul.

La ora actuală, cancerul de piele se poate vindeca dacă este depistat și tratat la timp.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md