05:21:52 27.11.2020
 
Stiri

Nata Albot CONDAMNĂ comportamentul polițistului, care a vorbit în LIMBA ROMÂNĂ cu un locuitor al Găgăuziei: „O asemenea gafă trebuie să fie urmată de scuze din partea MAI”

Social 16.01.2019 11:40 Vizualizări54920 Autor: Ziarul National
Nata Albot CONDAMNĂ comportamentul polițistului, care a vorbit în LIMBA ROMÂNĂ cu un locuitor al Găgăuziei: „O asemenea gafă trebuie să fie urmată de scuze din partea MAI” facebook


Activista civică Nata Albot, emigrată în Canada, consideră că inspectorul de patrulare, Andrei Rotaru, care i-a spus unui șofer din Găgăuzia că nu este obligat să vorbească în limba rusă, ar fi procedat greșit. Mai mult, aceasta, la fel ca și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, crede că e vorba de un caz de „discriminare” în raport cu șoferul găgăuz.

VIDEO // Presa de la Comrat îl ACUZĂ pe un polițist de patrulare că a refuzat să vorbească în LIMBA RUSĂ cu un șofer din Găgăuzia: Răspunsul omului legii

„Tot ceea ce s-a întâmplat în acest video este un caz clasic de discriminare, care nu este condamnată, ci este încurajată. Oamenii din serviciul societății trebuie să servească societatea, nu să facă demagogie și politici lingvistice. Este condamnabil ca noi să încurajăm asemenea comportament”, a declarat Nata Albot, ieri-seară,în cadrul unei emisiuni de la Tv8.

FOTO // Cine este POLIȚISTUL care l-a pus la RESPECT pe un locuitor al UTA Găgăuzia, care i-a cerut să vorbească în LIMBA RUSĂ

De asemenea, activista civică mai spune că reacția oficială a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în legătură cu acest caz este condamnabilă.

„Și mai condamnabil este că acel comunicat de presă, care a venit de la MAI. A avut un text atât de regretabil, prin care încă mai mult a încurajat lucrul acesta. O asemenea gafă trebuie să fie urmată de scuze din partea MAI”, a mai adăugat Albot.

Amintim că, săptămâna trecută, inspectorul de patrulare, Andrei Rotaru, a oprit în preajma orașului Cimișlia un șofer din Găgăuzia, care a încălcat regimul de viteză. Polițistul i-a cerut actele la control, însă șoferul i-a cerut să vorbească în limba rusă, pentru că aceasta este „a doua limbă în Moldova”. Omul legii i-a comunicat că dânsul nu este obligat să vorbească în rusă, deși o cunoaște. Imaginile video cu discuția dintre cei doi au devenit imediat virale pe rețelele de socializare. Astfel, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a condamnat comportamentul polițistului și a cerut explicații MAI.

De partea cealaltă, MAI a declarat că polițistul a procedat „exact conform legislației în vigoare”. „Din fericire, acest angajat a procedat exact conform legislației în vigoare, iar cetățeanul din Găgăuzia ar trebui să studieze minuțios Regulamentul circulației rutiere, dar și limba de stat, care, apropo, o să-l ajute să aibă o comunicare mai bună cu angajații noștri data viitoare și să-și argumenteze încălcarea altfel”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a MAI, Alina Zbancă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

wegf 16.01.2019 14:14

DE CE OARE NU TI-AI INCHIDE TU GURA -"DESTEAPTO" DE CE AI FUGIT IN CANADA DACA ESTI ASA PATRIOATA

Ion 16.01.2019 14:33

si daca bidla de ment - vzeatocinikul andrei rotaru oprea in trafic un cetatean a UE tot cerea soferului sa vorbeasca in romana? mentu-i la intretinere la aceasta fufa, caci nimeni n-a auzit de asa interpreta? trebuie scuturat de catre CNA caci este un corupt dupa care plinge puscaria!

Ruxanda 16.01.2019 15:22

Natașa și nu "Nata" Albot! Daca esti atat de receptiva la toate lucrurile si actiunile care se intampla in Republica Moldova, de ce ai spalat putina de aici? Mai ai nas sa comentezi cum a vorbit inspectorul de patrulare cu conducatorul auto care a depasit viteza si putea, nu da Domnul, sa faca vreun accident, fiindca se deplasa pe strazile din or. Cimislia! Mai bine ai tacea, ca filosof ramaneai, si creste-ti copiii, acolo in Canada ta draga, ca doar ai fugit de saracie si te faci mare si tare, dar, de facto, nu reprezinti nici 2 bani!

Andrei Bunu 16.01.2019 16:37

Incredibil, o emigranta care traieste intr-o tara civilizata nu a inteles ca atunci cand pe teritoriul unei tari functioneaza (legal) doua limbi, una de stat si alata de comunicare interetnica o persoana publica (politistul) poate sa vorbeasca in limba de stat, fiind obligata, sa inteleaga (nu si sa vorbesca) limba de comunicare interetnica (aceasta o cere statutul de persoana publica). Este si cazul nostru: soferul, daca era civilizat, nu avea voie sa oblige politistul sa vorbeasca in limba de comunicare interetnica, in schimb acest sofer putea vorbi liber in limba sa, doar politistul o intelege.

Victor 16.01.2019 17:05

Pe semne că asta, în Canada, vorbește cu poliția rutieră în română (sau rusă? sau turcă?)... Toantă Albot asta, tonți și susținătorii ei. Limba e DE STAT, deci toți cetățenii acestui stat sunt obligați s-o vorbească.

Alina 16.01.2019 18:51

Cred ca o persoana care a parasit tara nu are dreptul moral de a se expune asupra slujbei fata de societate, numai nu ea...

Tudor 16.01.2019 19:04

JESUS.....e limba de stat fraților ....ne am pierdut mințile?? Dacă in țara asta nu vrei sa vorbești limba de stat, de ce naiba in alta tare vorbești limba de stat cu legislatura??? Ca sa nu ți dea vreo 2 după cap!

Oli 16.01.2019 20:24

Tristă viață trebuie să ai în Canada dacă ai ajuns să târfești atenție în halul ăsta. Mai ești și urâtă cu spume, slugă bolșevică.

Diana 16.01.2019 20:52

Mai bine ți-ai vedea de viata ta ta din Canada De mult nu mai am o parere buna despre tine însă acum inca o bila neagra

Victor 16.01.2019 22:00

Oameni buni, trăim in Moldova , o țară în care se vorbește limba română, eu cred că dacă în locul acelui găgăuz era un turist rus acel polițist ar fi vorbit limba rusă daca o cunoaște , dar acești ruși sau găgăuzi care s-au născut și locuiesc in Moldova , n-au nici un respect față de această țară , e inadmisibil să locuiești 20 de ani într-o țară și să nu vorbești limba de stat , asta mi se pare mie discriminare .

Valentin 16.01.2019 22:27

Asa-e Victor noi moldovenii trăind în Moldova suntem discriminați de 20ani de ei(limba rusă) care este întâlnită foarte mult in comunicare chiar în capitala noastră.De ce? Oare așa multi necărturari care vorbesc limba rusă sunt atât de proști că nu pot să învețe limba romana timp de 20ani? Rușine ticăloșilor în ce țară trăiți?

dayanca 16.01.2019 23:49

Să nu ştie limba ţării de reşedinţă pot doar oaspeţii, idiotul sau ocupantul care îşi impune limba lui./K.Marx/

Victor 17.01.2019 01:18

Vai de capul tau albot, credeam ca esti femeie cu cap, de da asta cred ca ai lasat creierii acasa... Imi pare rau

Petru 17.01.2019 05:01

Auzi Albot, dacă pe tine te oprește în Canada un polițist și tu nu știi nici engleza, nici franceza care sunt limbi de stat în Canada și îi vorbești polițistului în română că na, limba de stat nu o cunoști, ce crezi că e normal să se întâmple dacă polițistul îți cere să vb în una din limbile de stat? O să faci scandal că ești vai Doamne discriminată pentru că polițistul nu știe limba străină pe care o știi tu? O să ceri scuze publice Ministerului de Interne al Canadei pentru că polițistul nu ți-a știut limba? Nu cred! Ți-ai fi asumat rolul de molie socială care nu știe să lege nici măcar 2 cuvinte în una din limbile de stat, ai fi probabil cerut traducător în secția de poliție și ai fi plecat acasă cu coada între picioare conștientizând că poate ar trebui să pui mâna pe carte și să înveți și tu să legi două cuvinte în limba țării în care locuiești ca să nu mai ajungi în situații jenante de genul ăsta. Ce mai îndrugi tu acolo abia trezită din somn, că data viitoare s-ar putea să se întâmple la urgențe, în cazul pompierilor? Serios? Păi te-ai gândit vreodată că tocmai acest individ este un pericol social în caz de urgențe? Te-ai gândit că din cauza faptului că el nu cunoaște limba de stat ar putea să nu înțeleagă unele instrucțiuni de exemplu primite de la pompieri și acest fapt ar putea duce la decesul unor oameni nevinovați sau care ar fi putut fi salvați altfel? Îngustimea unghiului din care vezi și prezinți tu această situație e incredibilă. Nu te cunosc foarte bine dar știindu-ți trecutul mă așteptam la ceva mult mai elaborat. Asta e, formator de opinii să nu ajungi că în rest trecem peste.

Şpac Alexandru 17.01.2019 11:00

Nata aşvrea să te întreb. În Canada poliția ori alt organ de stat vorbeşte cu tine în Română ori Rusă??? Aştep un răspuns!!!

Mihai Radu 17.01.2019 12:33

I-a cam săltat prea de tot lichidul la cap, de nu ştie mintea ce "grăieşte" gura. Pentru această mentor nici comunicatele oficiale ale organelorde stat din R. Moldova nu mai contează, ci sânt doar apă chioară. Probabil, că pretinde la postul de başcan al Republicii Gagauzia. Or, dacă noi, moldovenii, aspirăm spre valorile europene, nu înseamnă că vaca neagră din Moldova este albă în Europa.

Rodica 17.01.2019 16:43

Odata ce locuieste in Republica Moldova ar fi trebuit sa cunoasca limba de stat. Total de acord cu politistul. Nata imi este interesant in Canada vorbesti in Romana?

Mihai 17.01.2019 21:22

Va rog frumos sa o intrebati pe dmn Albot de cité ori a vorbit cu dumneaei politia din Canada tusa sau romana.ei i sa propus alegerea care at vrea sa o faca dar numai engleza si franceza ii la alegere fiind.ca sint ambele limbi de stat.

Lena 18.01.2019 10:12

Bine ca s-a dus de la noi. Cred ca a fost platita sa vorbeasca asa.

Arcio 18.01.2019 10:37

Catăti de treaba mamuca stai in Canada si apucăte de treaba fă ceva folositor societății in care teai găzduit si lasa Moldova in pace!!!!

Vlad 18.01.2019 12:52

Nata, esti toanta. Punct. In primul rand, vorbim despre un caz de contraventie, nu de boala (desi nu este exclus ca gagauzul filmator este si bolnav un pic cu capul). Deci, este o situatie in care contravenientul savarseste o incalcare a codului rutier. Tu chiar crezi ca in situatia asta politia ar trebui sa-si bata capul in ce limba sa i se adreseze? Daca da, atunci esti proasta a doua oara. Cand o sa fii jefuita sau batuta de un criminal si la proces el va spune ca nu s-a supus somatiilor tale pentru ca nu intelegea in ce limba vorbesti, eu zic sa-ti ceri scuze in fata lui pentru discriminare. In al doilea rand, eu cred ca tu stii ce este "rea vointa". Tu crezi ca cetateanul discriminat nu s-a uitat niciodata la "permisul" lui si "certificatul de inmatriculare" si nu a vazut cum se numesc actele astea in limba romana si de aia nu intelege ce vrea politistul de la el? Pai asa, urmand logica asta, are dreptul sa nu opreasca la somatiile politistului pentru ca pe masina politiei nu scrie in limba rusa. Corect? Ok. Mult succes in Canada.

Quebec info 18.01.2019 14:31

Oaia asta pretinde ca in Canada se vorbesc doua limbi. Dar nu este asa. In Quebec de stat e doar o limba, franceza. In restul Canadei e engleza. La nivel federal sunt ambele limbi. La nivel federal inseamna ca se folosesc in legile si structurile de stat federale. Atat. Caz similar a fost cu un sofer care vorbea franceza, dar politistul i-a vorbit in elngelza. La fel a fost scandal. Soferul a scapat de amenda prin judecata din motiv ca nu i s-a acordat traducator. Asa ca Nata Labot nu stie singura legile Canadei, dar mai invata si pe altii.

Voila 19.01.2019 17:07

Nu înţeleg un lucru. Gunoaiele ăstea comunistoide de la nord împreună cu restul plevei 30 de ani iau majoritatea în parlament şi tot în Europa şi America de Nord se aciuiază. Ciudat.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Noii neutraliști

20.11.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // (Auto)amăgire, suspi...

16.11.2020 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a pierdut Dodon,...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Guvernul Chicu trebuie să-și continue activitatea și după ce Maia Sandu a câștigat funcția de președinte al R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md