15:17:26 24.05.2019
 
Stiri

Academia Română: „Suntem convinși că adevărul filologic și istoric va birui și în R. Moldova și că autoritățile vor pune de acord Constituția țării cu realitatea”

Știri 16.11.2018 13:44 Vizualizări850 Autor: Ziarul National
Academia Română: „Suntem convinși că adevărul filologic și istoric va birui și în R. Moldova și că autoritățile vor pune de acord Constituția țării cu realitatea” diez.md

Biroul prezidiului Academiei Române regretă că Parlamentul de la Chișinău nu a modificat, pe 1 noiembrie curent, Constituția prin introducerea sintagmei „limba română”, în loc de „limba moldovenească”.

„Academia Română își reafirmă poziția sa, susținută încă de la înființarea instituției în urmă cu 152 de ani, anume că limba vorbită de români – dincolo de numele lor regionale firești de moldoveni, transilvăneni, bănățeni, olteni, munteni etc. – este aceea de limbă română, la fel cum limba vorbită de germani și de germanofobi se cheamă germană, deopotrivă în Germania, Austria ori Elveția”, se arată într-un comunicat al instituției.

Potrivit Academiei Române, opinia științifică a specialiștilor filologi și istorici argumentează identitatea lexicală, morfologică și sintactică a limbii vorbite pe teritoriul R. Moldova cu limba română și semnalează situația neconcordantă cu adevărul a denumirii în mod diferit a aceleași realități lingvistice.

„Între cei dintâi apărători ai numelui corect al poporului nostru, acela de popor român, și al numelui științific al limbii noastre, acela de limba română, s-au situat marii învățați moldoveni, începând cu Miron Costin și Dimitrie Cantemir și ajungând până la Eugen Coșeriu și la savanții autentici de astăzi de pe malul stâng al Prutului”, mai arată sursa citată.

Academia Română punctează că va susține cu fermitate și hotărâre orice demers care vine în sprijinul susținerii limbii române.

„Dorim să apreciem, în acest context, activitatea energică și neobosită a colegilor noștri de la Academia de Științe a Moldovei. Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identității. Suntem convinși că, până la urmă, adevărul filologic și istoric va birui și în R. Moldova și că autoritățile vor pune de acord Constituția țării cu realitatea”, arată Academia Română.

Amintim că, pe 1 noiembrie curent, proiectul de modificare a Constituției prin care se propunea ca limba oficială a R. Moldova să devină „limba română” a fost repsins în Parlament. Inițiativa a fost votată doar de 21 de deputați liberal-democrați, liberali și popular-europeni prezenți la ședință.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2019 12:20 Ziarul National Victor Chirilă // Poate un popor să-ș...

24.05.2019 09:19 Nicolae Negru Alianța ACUM-ACUM, un joc steril care...

20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md