08:17:48 06.07.2020
 
Stiri

Academia de Științe a Moldovei, acuzată că NU apără LIMBA ROMÂNĂ: „Această politică a struțului cu capul băgat în nisip este singura șansă a președintelui Dodon de a-și realiza programul său antinațional”

Social 24.02.2020 17:31 Vizualizări3096 Autor: Ziarul National
Academia de Științe a Moldovei, acuzată că NU apără LIMBA ROMÂNĂ: „Această politică a struțului cu capul băgat în nisip este singura șansă a președintelui Dodon de a-și realiza programul său antinațional”


Academia de Științe a Moldovai (AȘM) nu a avut nicio reacție tranșantă la declarațiile provocatoare ale președintelui Igor Dodon de a înlocui limba română din școli cu așa-zisa „limbă moldovenească”.

Constatarea a fost făcută de către Andrei Țurcanu, semnatar al Declarației de Independență şi şeful sectorului de literatură contemporană la Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu”, care acuză faptul că „această politică a struțului cu capul băgat în nisip este singura șansă a președintelui Dodon de a-și realiza programul său antinațional”.

Doctorul habilitat în filologie Andrei Țurcanu și-a exprimat regretul că demersul Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu” vizavi de intențiile șefului statului, făcut public acum o lună, nu a fost susținut de AȘM, salutând Declarația Academiei Române la același subiect.

„Am avut adânca satisfacție să constatăm că demersul Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu” a fost susținut, cu argumentele de rigoare, de către Academia Română printr-o declarație „privind unitatea limbii române”. Am așteptat și sprijinul Academiei de Științe din Moldova, având convingerea că LIMBA și ISTORIA sunt însăși rațiunea de a exista a unei academii. Dar am constatat cu tristețe că declarația noastră nici, cel puțin, nu a fost preluată de situl oficial al AȘM, unde, în schimb, a fost găzduită o scrisoare a unui etern pretendent la gloria unei mantii de academician de onoare”, cităm din declarația semnată de Andrei Țurcanu.

CITIȚI și DOC // Academia Română neagă existenţa limbii moldoveneşti: „A promova ideea unei limbi „moldoveneşti“, distincte de cea română, nu este numai o denaturare a unei realităţi, ci și o manipulare ideologică”

Vedeți mai jos textul întreg al Declarației semnate de Andrei Țurcanu:

A trecut mai mult de o lună de când Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu” a venit cu o reacție tranșantă la declarațiile provocatoare ale președintelui Igor Dodon privind o eventuală reintroducere în curricula şcolară în locul limbii române a „limbii moldovenești”. În stilul său voluntarist, bolșevic, președintele promitea rezolvarea „problemei”, la timpul potrivit, cu o lovitură de sabie. Pe parcurs am putut constata că, de fapt, problema limbii este o verigă dintr-un program amplu, al actualului președinte și al partidului său, de revizuire a tuturor cuceririlor naționale de la sfârșitul anilor '80 – începutul anilor '90, de revenire la clișeele identitare sovietice lingvistice și istorice. Asistăm la un atac brutal pe toate fronturile, la manifestări antinaționale, românofobe tot mai grosolane cu o tentă electorală evidentă, dar și cu o țintă strategică de durată. E cazul să amintim cu această ocazie reinterpretările tendențioase ale istoriei noastre recente și, în special, modul machiavelic cu care actuala guvernare a lipsit de finanțare cercetările istorice academice referitoare la perioada sovietică și contemporană.

Am avut adânca satisfacție să constatăm că demersul Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu” a fost susținut, cu argumentele de rigoare, de către Academia Română printr-o declarație „privind unitatea limbii române”. Am așteptat și sprijinul Academiei de Științe din Moldova, având convingerea că LIMBA și ISTORIA sunt însăși rațiunea de a exista a unei academii. Dar am constatat cu tristețe că declarația noastră nici, cel puțin, nu a fost preluată de situl oficial al AȘM, unde, în schimb, a fost găzduită o scrisoare a unui etern pretendent la gloria unei mantii de „academician de onoare”. Acesta se „desolidarizează” zgomotos de vechea conducere, măgulind și tămâind noua (veche) conducere a AȘM.

Tristețea noastră este cu atât mai profundă cu cât ne dăm seama că această lipsă de solidaritate socială și instituțională, această politică a struțului cu capul băgat în nisip este singura șansă a președintelui Dodon de a a-și realiza programul său antinațional. Să nu se creadă că, în acest caz, viitorul îi va afecta doar pe alții, că cineva își va găsi, totuși, un loc la masa Puterii. Acolo demult toate locurile au fost rezervate.

Andrei Țurcanu, semnatar al Declarației de Independență
22 februarie 2020

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Vadim 25.02.2020 05:41

Cum sa apere limba asemănată cu cuvîntul străin cu origini la ROMA “român” , dacă la noi în Constituție este Limba moldovenească

calypso 25.02.2020 08:38

oare de ce rusii nu vorbesc la Moscova limba moscovita?mister!!!!!! pentru mai multe detalii se poate consulta site/ul ASM unde veti putea gasi o analiza comparative RM-FR.!!!!!!!!!

calypso 25.02.2020 08:54

ceea ce scrie in Constitutia RM este o decizie politica in ceea ce priveste denumirea limbii vorbite intre Prut si Nistru. ASM putea sa vina cu o argumentare stiintifica la decizia politica. Nu a facut-o din lasitate indifferent ce pozitie ar fi avut. Apropo oare de ce populatia prutonistreana nu vorbeste moldoveneasca conform dictionarului moldo-roman a lui Stati?cine pe cine vrea sa pacaleasca?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.07.2020 13:59 Ziarul National GOLGOTA BASARABIEI ROMÂNEŞTI // 5-6 i...

03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md