01:44:31 05.06.2020
 
Stiri

DOC // Academia Română neagă existenţa limbii moldoveneşti: „​A promova ideea unei limbi „moldoveneşti“, distincte de cea română, nu este numai o denaturare a unei realităţi, ci și o manipulare ideologică”

Social 30.01.2020 12:30 Vizualizări1985 Autor: Ziarul National
DOC // Academia Română neagă existenţa limbii moldoveneşti: „​A promova ideea unei limbi „moldoveneşti“, distincte de cea română, nu este numai o denaturare a unei realităţi, ci și o manipulare ideologică”


Pe ambele maluri ale Prutului se vorbește aceeași limbă, română, iar declaraţiile potrivit cărora există o limbă moldovenească, diferită de limba română, sfidează adevărul ştiinţific, se arată într-o declaraţie a Academiei Române, făcută publică joi, pe 30 ianuarie.

Limba română este studiată sistematic, de mai bine de două secole încoace, de către lingviştii români şi străini, care au stabilit exact statutul şi rolul său, iar Academia Română se declară îngrijorată de noile încercări de a introduce în uzul oficial, în Republica Moldova şi în alte regiuni vecine locuite de români, noţiunea inexistentă de „limbă moldovenească“, susţinută odinioară de propaganda sovietică şi reluată, astăzi, de către anumite cercuri interesate politic.

„Prutul nu reprezintă o graniță lingvistică sau dialectală și, în consecință, limba vorbită de o parte și de alta a acestui râu este aceeași, anume limba română. Graiurile limbii române asigură unitatea limbii și sunt inteligibile tuturor românilor. Limba literară, născută din secolul al XVI-lea încoace, este limba standard care se învață în școală și care subliniază – în România, în Republica Moldova și oriunde în afara acestor state – patrimoniul lingvistic comun. Graiul moldovenesc nu se opune în niciun fel unității limbii române, așa cum noțiunile de moldovean și de român nu se contrapun, ci se completează. Oltenii, maramureșenii, bănățenii etc. sunt, în același timp, și români, așa cum majoritatea moldovenilor sunt moldoveni și români concomitent. La fel, bavarezii sunt germani, toscanii sunt italieni și normanzii sunt francezi deopotrivă. Mai mult, chiar dacă Elveția este stat, nu există vreo limbă elvețiană inventată din motive politice. Austria are o statalitate veche și recunoscută, dar limba studiată în școlile austriece nu este austriaca, ci germana. Nici limba franceză studiată în Belgia nu se cheamă belgiană”, cităm din Declaraţia Academiei Române privind unitatea limbii române.

Biroul Prezidiului Academiei Române susține că a promova ideea unei limbi „moldoveneşti“, distincte de cea română, nu este numai o denaturare a unei realităţi culturale şi identitare documentată în toate sintezele lingvistice, istorice şi literare, ci şi o manipulare ideologică pe care comunitatea internaţională nu o va accepta niciodată.

„Limba unui popor e parte definitorie a identității sale; de aceea, instrumentalizarea ei ideologică prin politici lingvistice tendențioase nu poate modifica o realitate care se sprijină pe o tradiție de secole și mai ales nu poate anula o identitate pe care românii din Republica Moldova o simt ca definitorie: aceea a apartenenței la spațiul lingivistic și cultural românesc. Drept consecinţă, Academia Română sprijină necondiționat poziția Academiei de Științe a Republicii Moldova, a institutelor sale de profil, privitoare la statutul limbii române ca limbă istorică și oficială a statului. În lumina acestor considerente, Academia Română solicită expres autorităților Republicii Moldova să păstreze în uz oficial noțiunile corecte și consacrate de „limba română“ și de „istoria românilor“, ca fiind singurele valabile pentru denominarea realităților pe care le cuprind”, cităm din același document.Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

Ion 30.01.2020 13:41

Eu sînt Moldovean! Eu vorbesc Limba Moldovenească! Nu spurcată românească!

ion 30.01.2020 16:23

„Moldoveneasa” - instrumentul dezbinarii si supunerii moldovenilor pribegi, manipulare a ocupantilor si marionetelor lor dodocile pentru a crea aparenta a doua popoare diferite.

GeoT 30.01.2020 19:22

Cei care afirma o asa zis limba moldoveneasca nu sunt altceva decat instrumentele kremlinului de spalare a creierelor in gubernia Basarabia. Iar credulii care se lasa amagiti de asa stupiditate nu sunt decat prostimea societatii.

Vadim 25.02.2020 05:43

Aberații ale Cacademia române cum ii se zile în România. limba asemănată cu cuvîntul străin cu origini la ROMA “român” , dacă la noi în Constituție este Limba moldovenească așa Cim a fost secole

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2020 11:37 Ziarul National DOC // După ce s-au „odihnit” în peri...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md