10:17:31 26.01.2021
 
Stiri

100 de ani în 100 de momente // Decizia lui Ceauşescu de a lichida datoria externă şi înfometarea românilor

Știri 29.10.2018 16:30 Vizualizări876 Autor: Ziarul National


100 de ani în 100 de momente // Decizia lui Ceauşescu de a lichida datoria externă şi înfometarea românilor sursa: descopera.ro

În 1982, Ceauşescu a dispus achitarea datoriilor externe, care în momentul respectiv ajunseseră la peste 10 miliarde de dolari.

În acelaşi an, România se confrunta cu o inflaţie puternică, preţurile crescând cu 17%. În acest context, Nicolae Ceauşescu a decis lichidarea datoriei externe până în 1990, fără a mai lua noi credite.

Românii au îndurat, însă, măsuri de austeritate fără precedent. O mare parte a producţiei agricole şi industriale a ţării a fost reorientată spre export, în timp ce restul cetăţenilor au fost privaţi de alimentele şi bunurile de consum de bază.

Propaganda comunistă susţinea că un adult nu trebuie să consume mai mult de 3.000 de calorii pe zi. În acest context, alimentele de bază au fost raţionalizate şi reduse progresiv până la un kilogram de zahăr, ulei, carne, făină, o jumătate de pachet de unt, cinci ouă, două kilograme de mălai de persoană pe lună.

Toate aceste produse erau, însă, de foarte slabă calitate. Bunurile destinate exportului erau făcute la standarde de calitate ridicată şi vândute de obicei în pierdere, la preţuri de dumping. Pentru românii de rând era o adevărată bucurie atunci când îşi puteau cumpăra bunuri refuzate la export din motive calitative. Pe cartelă se dădea şi benzina.

Totodată, coada la magazinele alimentare a devenit un fenomen larg răspândit în anii '80. Întreruperile în alimentarea cu apă, curent electric, gaze naturale au devenit frecvente, iar blocurile de locuinţe erau încălzite ocazional prin sistemul public de termoficare.

În ciuda lipsei de alimente, treptat aveau loc majorări de preţuri, iar românii au ajuns să trăiască la limita subzistenţei.

Proiectul industrializării şi urbanizării forţate a continuat, ignorând dificultatea economică. La fel au continuat şi proiectele megalomanice, care consumau bani mulţi.

Totodată, măsurile represive ale organelor de Securitate s-au înăsprit, provocând teamă în rândul populaţiei şi limitând libertatea de exprimare.

În plan extern, această perioadă este caracterizată de o izolare a României nu numai faţă de lumea occidentală, ci şi faţă de lagărul socialist.

La finele lunii martie 1989, Nicolae Ceauşescu a anunţat lichidarea datoriei externe, cu câteva luni înaintea căderii regimului comunist.

Sursa: descopera.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Dan Cartenie 29.10.2018 21:53

Ceaușescu - un Stalin mai mic, bun pentru groapa de gunoi a istoriei!

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.01.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Statutul limbii ruse...

22.01.2021 09:12 Ziarul National Nicolae Negru // Provocatorii

20.01.2021 09:42 Ziarul National Mihai Gribincea: Trupele ruse de ocup...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md