Personajul pe care Ceaușescu a mizat că va DISTRUGE imaginea capitalismului în România
Serialul Dallas a fost unul dintre cele mai populare filme în România comunistă, dar și ultimul difuzat de regim. În perioada de glorie a serialului, în anii '80, preşedintele Nicolae Ceauşescu a permis difuzarea producţiei TV în România, pe atunci o ţară comunistă, considerând că în acest fel le va arăta cetăţenilor români decadenţa şi corupţia din ţările occidentale. Aceasta pentru că preşedintele Nicolae Ceauşescu a fost convins că filmul era suficient de anticapitalist. Atunci când s-a răzgândit, era deja prea târziu, deoarece plătise în valută pentru costul întregului serial.
Dallas a oferit românilor imaginea unei alternative foarte plăcute şi luxoase la regimul comunist. Maşinile familiei Ewing apăreau pe micile ecrane ale românilor într-o perioadă în care ei erau forţaţi să aştepte mai mult de un deceniu pentru a-şi putea cumpăra o Dacie.
În 1990, Dallas a fost unul dintre primele seriale difuzate la Televiziunea Română Liberă. Episodul-pilot includea şi o scenă de sex, cenzurată iniţial. În următorii ani, România a fost înţesată de posterele cu Larry Hagman, cu sloganul „Alegerea unui adevărat texan”, devenite emblema companiei petroliere ruse Lukoil în România.
JR Ewing, personaj jucat de actorul Larry Hagman, era imaginea diabolicului capitalist, era o caricatură a liberei iniţiative şi a stilului de viaţă, îmbibat cu sex şi alcool, al directorilor executivi. Dallas a creat un nou arhetip al antieroului pe care oamenii doreau să-l urască şi urau să-l iubească: un magnat care controlează politicienii, îşi înşală soţia alcoolică şi complotează împotriva propriei familii, enervant de fidelă.
Ceaușescu i-a dat bani lui JR Ewing ca să îi folosească imaginea
Se pare că Nicolae Ceaușescu a mizat imens pe imaginea acestui anti erou. Actorul american Larry Hagman, interpretul personajului J.R. Ewing din serialul de televiziune Dallas, a povestit cum a primit bani de la dictatorul român Nicolae Ceauşescu, pentru ca regimul comunist să poată să îi folosească imaginea. E adevărat că aceste declarații au fost făcute publice după moartea sa, dar sunt extraordinar de interesante cum a încercat propaganda comunistă să îl folosească.
Cu ocazia unei vizite pe care Larry Hagman a efectuat-o în anii 1980 în România, unde serialul Dallas era extrem de popular, regimul Ceauşescu i-a cerut actorului permisiunea de a afişa un uriaş panou cu chipul său, pe un imobil, afirmă săptămânalul britanic.
Jurnalistul John Harlow de la Sunday Times declara în 2012 că Larry Hagman povestea despre cum a decurs întâlnirea sa cu reprezentanții români ai dictatorului. „El (Larry Hagman - n.r.) a spus că nu are nimic împotrivă, dacă soţia sa va putea să ridice a doua zi o pungă cu bani gheaţă, din toaleta unei clădiri guvernamentale”, se afirmă în acest articol. „Ei au făcut acest lucru, o pungă maronie plină cu dolari a fost lăsată acolo pentru noi, iar noi am cheltuit banii foarte repede, aşa cum obişnuiam să facem pe atunci”, a declarat actorul.
De ce nu i-a fost de ajutor lui Ceaușescu Imaginea diabolică a lui JR Ewing?
Serialul a avut un impact uriaș în direcția în care Ceaușescu nu se aștepta. Larry Hagman chiar considera că indirect show-ul a fost responsabil pentru declanşarea Revoluţiei din 1989 din România şi pentru moartea fostului dictator Nicolae Ceauşescu.
„România a difuzat serialul «Dallas» pentru a le arăta românilor cât de corupt era sistemul american, însă totul s-a încheiat cu românii care l-au pus la zid pe Ceauşescu, care era un dictator, şi l-au împuşcat de 500 de ori - pentru că ei voiau toate acele lucruri pe care le-au văzut (în serial - n.r.) şi de care nici nu ştiau că există (înainte de difuzarea serialului - n.r.)”, a declarat Larry Hagman.
Sursa: historia.ro
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania