07:07:00 18.02.2019
 
Stiri

Ziua Internațională a Libertății Presei: Situația mass-mediei din R. Moldova este în DECLIN

Social 03.05.2017 11:18 Vizualizări1334 Autor: Ziarul National
Ziua Internațională a Libertății Presei: Situația mass-mediei din R. Moldova este în DECLIN

În ultimii ani, situația presei din R. Moldova s-a înrăutățit și riscăm să ajungem în categoria țărilor unde presa nu este liberă, așa cum am fost până în 2010.

De această părere este Nadine Gogu, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent din R. Moldova, care a enumerat astăzi, într-o conferință de presă, principalele probleme cu care se confruntă presa autohtonă: concentrarea mass-media, ingerința factorului politic, situația economică precară etc.

Deși autoritățile au întreprins în ultimul timp anumite măsuri pentru a redresa situația, Nadine Gogu afirmă că acestea încă nu au început să funcționeze.

Alina Radu, directoarea „Ziarului de Gardă”, a afirmat în cadrul aceluiași eveniment că accesul la informație este tot mai restricționat în R. Moldova, instituția media pe care o conduce are mai multe procese de judecată în cadrul cărora reclamanții solicită despăgubiri de sute de mii de lei, iar ziarul nu este furnizat cititorilor în timp util.

Și Cornelia Cozonac, șefa Centrului de Investigații Jurnalistice, a invocat presiuni ale autorităților asupra jurnaliștilor de investigație cu scopul de a-i reduce pe aceștia „la tăcere”, dar și cazuri tot mai dese în care instituțiile publice refuză să ofere informații, făcând referire la „secretul de stat”.

Mai multe organizații de media din R. Moldova au făcut public astăzi un memoriu pe care îl vor înmâna autorităților, solicitându-le să întreprindă măsuri pentru a asigura accesul la informație și o bună funcționare a mass-media din republică.

Într-o declarație a „Amnesty International Moldova”, făcută publică astăzi cu prilejul Zilei Internaționale a Libertății Presei, se arată că, în ultimii ani, presa din R. Moldova a avut parte de multe provocări.

„Apreciem pe cei care încă mai sunt liberi și au rămas „câini de pază” – temelia unei națiuni de succes, care ia decizii inclusiv având la bază informație obiectivă; precursorii progresului social și economic și ai dezvoltării durabile. Dezvoltarea socială și economică, știința, tehnologia, inovația, antreprenoriatul – toate acestea au la bază activitatea presei independente. În prezent, în Republica Moldova, drepturile presei sunt ignorate de către autoritățile publice, se invocă unele clauze abuzive din Legea privind datele cu caracter personal, iar însăși presa este tratată din punct de vedere al politicilor interne ale partidelor politice - fapt inadmisibil într-o societate democratică. Pe de altă parte, lipsa solidarității de breaslă și competiția neloială, afilierea politică și lipsa protecției din partea instituțiilor de specialitate au ca și consecință o societate amorfă, care crede că toamna se numără sirienii, iar furturile și alte ilegalități sunt eclipsate de discursuri populiste și parade. (...) Ne dorim să fim martorii momentului când toți jurnaliștii vor putea activa liber – vor putea observa, adresa întrebări și relata evenimentele, fără frica de a fi persecutați. Doar atunci vom fi siguri că guvernarea va activa în interesul cetățenilor”, susține „Amnesty International Moldova”.

Menționăm că, potrivit Indicelui Libertății Presei făcut public recent, Republica Moldova ocupă locul 80 din 180 de state, pierzând patru locuri în comparație cu anul trecut. Potrivit autorilor acestui studiu, politica editorială a instituțiilor media din Republica Moldova este influențată de interesele politice ale proprietarilor, iar provocările majore sunt „independența jurnalistică și transparența proprietății media”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.02.2019 09:28 Nicolae Negru Petru Cărare și cele două pălării ale...

11.02.2019 09:13 Nicolae Negru Unde se întâlnesc pro-Moldova lui Pla...

08.02.2019 09:19 Ziarul National „Mama” lui Dodon se numește Șor

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Procuratura Generală trebuie să deschidă un dosar penal după declarațiile lui Ilan Șor potrivit cărora acesta i-ar fi finanțat două campanii electorale anterioare și i-ar fi pus la dispoziție avionul privat președintelui Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md