10:31:28 13.05.2025
Stiri

Vrea să ducă R. Moldova în Italia

Moldovenii în lume 10.02.2014 09:10 Vizualizări2603
Vrea să ducă R. Moldova în Italia

Stabilită de mai bine de zece ani în Italia, Veronica Ciubotaru nu uită pentru nicio clipă de cei rămași acasă

A muncit în R. Moldova, a fost director adjunct la Școala nr. 27 din capitală, dar și profesoară de istorie. Salariul mizer pe care-l primea nu îi ajungea nici să-și întrețină familia. Visul de a-și cumpăra o locuință în capitală îi părea de neatins. Așa că a plecat ca mulți alți moldoveni în lume pentru a-și găsi un rost. Nu i-a fost ușor, a trecut prin multe greutăți până s-a văzut cu acte în regulă în Italia și la un serviciu bine plătit. Nu a lucrat în oficiu și nici nu a avut secretară. A îngrijit de bătrâni.

„Nu mă consideram o slujitoare”

„Am îngrijit de două bătrânele. Mi-au fost foarte dragi sufletului și le îngrijeam așa cum aș fi îngrijit de bunica mea, nu mă consideram o slujitoare”, ne spune Veronica Ciubotaru. Patru ani a avut obligația să le vadă pe acestea sătule, îngrijite și să fie ordine în casă. Nu s-a mulțumit cu ceea ce avea. Era mereu cu gândul la casa părintească, la săteni și la rude. Așa că și-a suflecat mânecile și s-a apucat de muncă. A absolvit un curs de mediator cultural și unul de voluntariat. Își dorea din tot sufletul să înființeze o asociație a moldovenilor în Italia. Zis și făcut. Acum, Veronica Ciubotaru este președintele Asociației de promoție socială italo-moldovenească „Arcobaleno”. „Chiar dacă munceam în alt domeniu, nu am renunțat niciodată la ideea de a face ceva frumos și a le aduce bucurii celor rămași în R. Moldova, dar și familiilor care se află în Italia. Obiectivul principal e să ajut moldovenii să se integreze în societatea italiană, iar italienilor să le vorbesc despre tradițiile și cultura noastră. În prezent, asociația numără peste trei mii de membri”, ne spune Veronica.

Se întâlnesc la fiecare sărbătoare

Este implicată în diferite activități ale comunității moldovenilor din Italia, dar și în mai multe proiecte pe care, spune ea, până nu le transpune totalmente în viață, nu se lasă. „Ne este foarte greu în acest sens, pentru că celelalte naționalități lucrează mai de demult și sunt mai numeroase. La noi, moldovenii, nu vor nimic să facă fără a fi remunerați. Îi organizăm foarte greu”, susține conaționala noastră din Italia. Chiar și așa, femeia reușește să-i adune pe moldoveni la fiecare sărbătoare și nu doar. A organizat zeci de expoziții de artizanat, a amenajat Casa Mare unde moldovenii primesc oaspeții, o expoziție a clasicilor literaturii noastre, excursii, întâlniri cu artiști din R. Moldova, a editat broșuri și a făcut prezentarea operelor lui Grigore Vieru, traduse în limba italiană. Le-a vorbit italienilor și despre marele poet Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri etc. A fost inițiatoarea sărbătorii popoarelor, iar acum este în plină desfășurare un alt proiect – școala duminicală pentru copiii basarabenilor din Italia.

Lecții de limba română

„În fiecare duminică, preotul Ioan Grebănosu de la Asociația Creștină din Rovereto predă lecții de religie pentru copiii conaționalilor noștri, eu le vorbesc despre istoria țării și cultura noastră, iar altă profesoară îi învață limba română. Facem totul ce ne stă în puteri pentru ca acești copii să nu uite de unde au pornit ei sau de unde vin părinții lor. Nu demult ne-a vizitat interpretul Igor Cuciuc. A fost o seară nemaipomenită. De multe ori la întâlnirile noastre vin nu doar moldovenii, prietenii acestora, dar chiar și angajatori. Italienii vin cu plăcere la sărbătorile organizate de noi, le plac bucatele noastre, tradițiile și nu pentru că sunt frumoase, dar pentru că le purtăm în suflet cu mândrie și, indiferent de faptul că suntem departe de casă, suntem în stare să organizăm sărbători atât de frumoase”, mai spune Veronica Ciubotaru.

Daruri pentru copiii din satul Cobâlea

Veronica Ciubotaru nu uită și de locul de baștină al părinților, satul Cobâlea, raionul Șoldănești. Recent, printr-un proiect inițiat de ea, școala din sat a primit mai multe calculatoare, mașini de cusut, aparatură muzicală, utilaje de prelucrare a lemnului. Totodată, în cadrul acestui proiect sunt finanțate mai multe activități extracurriculare. Visul ei cel mare e să deschidă în sat și o Casă de deservire. „Sunt conștientă că acest lucru necesită un efort mare, dar trebuie să-l realizez. Dacă ar pune mână de la mână toți cei care sunt plecați peste hotare și o duc bine, cred că am putea să facem mult mai mult pentru cei rămași acasă”, susține conaționala noastă din Italia.

Tot printr-un proiect inițiat de ea, opt studenți de la Colegiul de Construcții din Chișinău au avut posibilitatea să viziteze semenii lor din Italia, iar cei din Italia au venit în R. Moldova. „Golul din suflet pe care-l am îl umplu cu aceste activități pe care le organizez și care îmi aduc o plăcere enormă. Toate se realizează, numai dorință să fie”, conchide Veronica Ciubotaru.

Autor: Galina Munteanu
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte