11:45:53 19.04.2024
Stiri

Vladislav Gribincea tălmăcește avizul Comisiei de la Veneția vizavi de intenția autorităților de la Chișinău de a modifica Legea cu privire la CSM: „Această inițiativă NU ar fi încurajată”

Social 29.01.2020 12:58 Vizualizări1177 Autor: Ziarul National
Vladislav Gribincea tălmăcește avizul Comisiei de la Veneția vizavi de intenția autorităților de la Chișinău de a modifica Legea cu privire la CSM: „Această inițiativă NU ar fi încurajată”


Avizul Comisiei de la Veneția pe marginea inițiativei actualei guvernări de la Chișinău de a modifica Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), emis săptămâna trecută, ar conține mai multe „chestiuni de principiu foarte importante”, afirmă Vladislav Gribincea de la Centrul pentru Resurse Juridice din Moldova.

Mai exact, Gribincea spune că majorarea numărului nejudecătorilor din CSM nu a fost criticată de către Comisia de la Veneția, chiar dacă ponderea judecătorilor în CSM scade.

„Comsia a văzut măsura ca un mijloc de combatere a corporatismului. A fost criticat modul de alegere a membrilor nejudecători din CSM. Votul a 51 de deputați pentru alegere a fost considerat insuficient, recomandând 2/3 din voturi sau preselectarea candidaților de către o comisie independentă de experți”, a comentat Gribincea.

Mai mult, expertul afirmă că „nu a fost lăudată intenția de a alege președintele CSM doar din rândul judecătorilor.

„Modul cum e scrisă opinia (Comisiei de la Veneția - n.r.) sugerează de fapt că această inițiativă nu ar fi încurajată”, concluzionează juristul.

Amintim că membrii Comisiei de la Veneția au emis aviz pozitiv la modificările Legii cu privire la activitatea CSM, dar reprezentanții Comisiei și-au exprimat regretul că Parlamentul a votat aceste modificări legislative și a trimis documentul președintelui spre promulgare înainte să fie emisă această opinie, solicitată de Ministerul Justiției la mijlocul lunii decembrie 2019.

CITIȚI și Magistrații din R. Moldova ar putea avea imunitate LIMITATĂ, membrii CSM - doar un singur mandat, iar judecătorii vor fi numiți direct pe viață: Ministerul Justiției a trimis la Consiliul Europei pachetul de documente care vizează REFORMA justiției

Comisia de la Veneția menționează că propunerea de majorare a numărului membrilor CSM de la 12 la 15 este una bună și că aceasta va influența pozitiv managementul în sistemul judecătoresc și procesul de evaluare și responsabilizare a judecătorilor. Totodată, reprezentanții Comisiei de la Veneția au considerat binevenită și propunerea privind alegerea membrilor CSM care nu sunt judecători, de către Parlament, dar cu votul majorității deputaților aleși. În așa mod, membrii CSM vor avea un suport mai mare din partea Legislativului și acest lucru va permite și implicarea opoziției în luarea acestor decizii. Membrii Comisiei mai menționează că autoritățile Republicii Moldova ar putea examina și alte opțiuni în această privință, cum ar fi delegarea atribuțiilor de numire a acestor membri ai CSM unei organizații nonguvernamentale sau unei comisii apolitice.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md