18:20:56 19.05.2024
Stiri

VIDEO // Un candidat la funcția de deputat local în Găgăuzia îi transmite lui Putin că „patrioții găgăuzi” susțin „în totalitate operațiunea militară” a Rusiei în Ucraina. Bașcana Irina Vlah: „Din păcate, nu am învățat lecțiile istoriei”

Actualitate 02.03.2022 14:06 Vizualizări15591 Autor: Ziarul National
VIDEO // Un candidat la funcția de deputat local în Găgăuzia îi transmite lui Putin că „patrioții găgăuzi” susțin „în totalitate operațiunea militară” a Rusiei în Ucraina. Bașcana Irina Vlah: „Din păcate, nu am învățat lecțiile istoriei”


Fostul candidat indepedent la ultimele alegeri pentru Adunarea Populară a Găgăuziei, din toamna anului 2021, Ivan Kîlcik, i-a transmis liderului rus, Vladimir Putin, un mesaj din partea „patrioților Găgăuziei”, potrivit căruia aceștia ar susține „în totalitate” războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina, pe care îl numește, așa ca oficialii de la Moscova, „operațiune militară”.

Într-un filmuleț video postat pe pagina sa de Facebook duminică, pe 28 februarie, la patru zile de la demararea luptelor sângeroase în statul vecin, Kîlcik, care nu a fost ales deputat local, preia retorica rusă la adresa ucrainenilor și exclamă: „Fascismul nu are loc pe pământ”.

„Stimate președinte, domnule Putin, poporul găgăuz, așa ca acum opt ani la referendum (când peste 90% dintre participanți au votat pentru alipirea la Federația Rusă – n.r.), își exprimă solidaritatea cu poporul rus. Pe pământ nu-i loc pentru fascism”, a citit Ivan Kîlcik, cu anumită dificultate, declarația „patrioților Găgăuziei”.

Kîlcik a adăugat că această „ciumă”, cu referire la nazism, s-ar răspândi acum în Ucraina, stat care se apără în prezent de invazia rusă asupra teritoriului său.

Postarea lui Ivan Kîlcik are 82 de like-uri și 72 de comentarii, majoritatea împărtășind această declarație. Mai mult, cineva a publicat și o hartă cu „Novorosia” jinduită de Moscova, din care ar face parte nu numai Transnistria, dar și Găgăuzia.


Menționăm că sâmbătă, pe 27 februarie, bașcana Irina Vlah a convocat o şedinţă cu participarea șefilor administrațiilor raionale, primarilor și șefilor serviciilor de urgență din Găgăuzia, în contextul războiului din Ucraina, solicitându-le să „calmeze” societatea și să asigure funcționalitatea structurilor.

„Ne confruntăm cu o situație foarte dificilă. Din păcate, nu am învățat lecțiile istoriei și încă alunecăm prea ușor în conflict. Singura modalitate adecvată în această situație este un dialog reciproc respectuos, creșterea nivelului de încredere și găsirea unui compromis. Sperăm că liderii țărilor mari, care au influență asupra proceselor, se vor așeza la masa negocierilor și militarii se va întoarce la locurile lor de desfășurare”, a declarat Irina Vlah.


Stiri relevante
19.05.2024 10:33 571 Matrioșka din cutia chinezească
Top stiri
19.05.2024 10:33 522 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md