07:02:44 24.05.2024
Stiri

Ministrul de Externe al României a propus colegilor europeni ca moldovenii să circule fără vize în UE din 2014

Politică 05.11.2013 17:03 Vizualizări1810 Autor: Stela Mihailovici
Ministrul de Externe al României a propus colegilor europeni ca moldovenii să circule fără vize în UE din 2014 cotidianul.ro


Ministrul de Externe de la București, Titus Corlățean, consideră că R. Moldova îndeplinește toate criteriile cerute de Uniunea Europeană pentru a obține regim liberalizat de vize. Oficialul a propus la Consiliul miniştrilor de Externe ca moldovenii să obțină posibilitatea de a călători fără vize în UE chiar de anul viitor.

„Este un obiectiv esenţial pentru Republica Moldova să obțină regim fără vize cu UE. Am făcut această propunere la Consiliul miniştrilor de Externe, iar acum se poate considera că R. Moldova îndeplineşte toate criteriile cerute de UE. Eu personal aştept o concluzie într-un document oficial de la Bruxelles în marja Summitului de la Vilnius, care să confirme îndeplinirea acestor criterii”, a declarat Corlățean într-un interviu pentru România Liberă.

Diplomatul a vorbit și despre relațiile dintre Rusia și R. Moldova, după instituirea embargoului pentru vinurile moldovenești și amenințările venite din partea vicepremierului rus Dmitri Rogozin referitor la posibila sistare a livrărilor de gaze.

„Genul acesta de declaraţii, cum sunt cele ale lui Rogozin, am decis să le ignorăm. Contează doar declaraţiile celor care au mandate să facă acest lucru. În ceea ce priveşte embargoul faţă de vin sau alte produse din Republica Moldova, România a fost activă în interiorul UE… Este un contencios între R. Moldova şi Federaţia Rusă. Colegii moldoveni dialoghează direct, folosind inclusiv regulamentele Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Pe de altă parte, R. Moldova este unul dintre membrii Parteneriatului Estic al UE”, a precizat Corlățean.

Amintim că, recent, și ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, ţară care deţine preşedinţia rotativă a UE, a declarat că Republica Moldova ar putea obţine regim fără vize în 2014.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md