23:44:21 15.01.2021
 
Stiri

VIDEO // R. Moldova poate pierde un nou DOSAR la CtEDO, după ce justiția a decis ca un investitor din Slovenia să fie DEPOSEDAT de un imobil pentru care a plătit 500 000 de euro

Anticorupție 09.09.2019 12:03 Vizualizări1908 Autor: Ziarul National
VIDEO // R. Moldova poate pierde un nou DOSAR la CtEDO, după ce justiția a decis ca un investitor din Slovenia să fie DEPOSEDAT de un imobil pentru care a plătit 500 000 de euro privesc.eu


R. Moldova ar putea fi obligată să plătească daune de milioane de euro unui investitor din Slovenia, care printr-o decizie judecătorească a fost deposedat de un imobil și terenul aferent acestuia, pentru care a plătit în 2017 jumătate de milion de euro. Investitorii sloveni sunt uimiți de faptul că li se întâmplă acest lucru, mai ales că au sperat că, după schimbarea guvernării la 8 iunie curent, lucrurile în justiție se vor schimba, iar judecătorii vor acționa după buchea legii.

Avocatul Companiei „A5 Plus Nepremicnine poslovanje z nepremicninami d.o.o”, Ion Crețu, susține că pentru imobilul și terenul aferent de 10 ari de pe strada Veronica Micle 2 clientul sloven a plătit 500 000 de euro, iar la încheierea tranzacției, Moldoncombank, care avea în gaj bunurile, dădea asigurări că totul este în ordine.

„Investitorul sloven urma să construiască pe acel teren o clădire cu șapte etaje, în care urmau să fie amenajate oficii. Clientul meu a obținut toate actele pentru a începe construcția, iar imediat după aceasta a apărut firmă „Liga 2”, care luase mai multe credite de la Moldinconbank, pe care le-a gajat cu imobilele pe care le deținea, inclusiv cel de pe strada Veronica Micle 2. Vinerea trecută, Judecătoria Chișinău a anulat contractul de vânzare-cumpărare a imobilului și terenului aferent, iar investitorul a fost deposedat de bunurile obținute legal”, a spus astăzi Crețu, în cadrul unei conferințe de presă.

Citește și: DOC // Caracatița „mafioto-judiciară” în acțiune. Un investitor din Slovenia riscă să rămână fără IMOBILE

La conferință a participat și avocatul din Slovenia, Gregor Klemencic, care se arată uluit de felul în care se face justiția în R. Moldova. Acesta a spus că a sesizat Ministerul Afacerilor Externe al Sloveniei față de această nedreptate.

Klemencic a amintit despre acordul semnat între R. Moldova și Slovenia, care prevede asigurarea investițiilor. „Noi vrem mai întâi să vedem decizia motivată a Judecătoriei Chișinău, după care o vom ataca la Curtea de Apel. Dacă nici aici nu ni se va face dreptate, atunci vom apela și la un arbitraj internațional. O altă cale este să ne adresăm la CtEDO, unde vom cere prejudicii”, a spus avocatul sloven.

Reprezentantul „A5 Plus Nepremicnine poslovanje z nepremicninami d.o.o”, Nicolai Grihkun, a fost mai tranșant. „Se știe că în spatele oricărei decizii stă cineva. Știm că decizia de vineri a fost luată de judecătorul Nicolae Șova. Inițial, judecătorul Șova nu dorea să preia acest dosar. Ulterior, o decizie urma să fie luată tocmai în decembrie, dar am văzut că decizia prin care am fost deposedați de bunurile obținute legal a fost luată la 6 septembrie. Credem că au fost făcute presiuni la adresa lui Nicolae Șova, mai ales că dânsul înțelegea că nu e o decizie corectă. Inițial a amânat luare unei decizii pentru că spera că acest litigiu să se rezolve. Pe noi încă din februarie 2018 ne-au atenționat că judecătorii vor lua o decizie care nu ne va fi favorabilă și că vom fi deposedați de imobil. Suntem un investitor de buna credință, dar a fost luată o decizie contrar legii. Cineva a vrut să mănânce, dar să ia mâncarea de la noi, mai simplu spus. La 8 iunie s-a schimbat puterea și speram că lucrurile vor reveni la normal, că va fi curățată justiția de corupție. Chiar eram sigur că decizia care urma să fie luată de judecători va fi corectă. Noi ne-am adresat conducerii R. Moldova privind această nedreptate. Ne-am adresat și Delegației UE. Sperăm să fie pus capăt acestei nedreptăți”, a conchis Nicolai Grihkun.

Anterior, deschide.md a scris că în spatele firmei „Liga 2”, de la care au început toate problemele investitorului din Slovenia, ar sta „oamenii lui Veaceslav Platon, care controlează caracatița sa de firme”. Mai multe detalii AICI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

11.01.2021 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul pas, Maia San...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md