01:52:48 21.04.2024
Stiri

VIDEO // Consiliul Național al Monumentelor Istorice dă asigurări că nu există niciun pericol pentru zona protejată de lângă Circul din Chișinău, dacă acolo va fi edificat un complex locativ și comercial

Actualitate 04.02.2021 13:10 Vizualizări3433 Autor: Ziarul National
VIDEO // Consiliul Național al Monumentelor Istorice dă asigurări că nu există niciun pericol pentru zona protejată de lângă Circul din Chișinău, dacă acolo va fi edificat un complex locativ și comercial


Spațiul protejat din zona Circului din Chișinău nu se va afla în pericol, dacă în apropiere va fi edificat un complex de clădiri, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI), Iurie Povar.

Potrivit lui Povar, care deține și funcția de președinte al Uniunii Arhitecților din R. Moldova, terenul adiacent bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena, inclusiv cimitirul și spațiul verde, sunt spații ocrotite de stat. Astfel, cea mai apropiată clădire va fi amplasată la o distanță de 70 de metri.

„Vreau să menționez că biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena are un teritoriu pe care sunt amplasate mormintele, iar teritoriul integral este conturat și rămâne absolut intact în urma propunerilor înaintate de autorii proiectului. Prima clădire a complexului va fi amplasată la o distanță de 70 de metri. Nu este niciun pericol de impact negativ în cazul edificării unui complex în zona adiacentă bisericii respective. Teritoriul propus pentru edificarea complexului este proprietate privată. Actualmente, pe acest teren sunt amplasate niște construcții rezidențiale aproape ruinate, părăsite și care practic nu pot fi utilizate din cauza situației avariate”, a precizat Povar.

Citește și: Prima REACȚIE a companiei „Urbanconstruct” SRL, care urmează să CONTRUIASCĂ complexul locativ și comercial de lângă Circ: „Facem apel la CORECTITUDINE. Biserica Constantin și Elena nu va fi afectată - vor fi făcute renovări din contul companiei”

Mai mult, Iurie Povar afirmă că, în combinație cu alte clădiri din preajmă, edificiile care ar urma să fie construite de Compania „Urbanconstruct” ar putea reprezenta „porți simbolice de intrare în sectorul Râșcani”.

„În ultima perioadă, Bulevardul Renașterii „Grigore Vieru” s-a dezvoltat din punct de vedere al apariției unor noi construcții. Dacă mergem spre sectorul Râșcani, atunci vedem că pe partea dreaptă a fost edificată o clădire cu multe nivele, care practic a pus începutul unor porți simbolice de intrare în sectorul Râșcani. Evident că acest edificiu cere și o reflecție pe partea opusă a străzii, ceea ce a fost propus de autorii conceptului complexului. Această finalizare a porților va fi benefică din două direcții: spre sectorul Râșcani și din sectorul Râșcani - Centrul capitalei. Cunoaștem foarte bine că pe axa Bulevardului Renașterii stă Catedrala Nașterea Domnului, care practic va fi evidențiată - ea rămâne în vizor ca axă a acestei magistrale urbane”, a argumentat Iurie Povar.

Din punct de vedere tehnic, specialistul a concretizat că în zona dată nu există riscuri naturale cum ar fi alunecările de teren. „S-a construit în partea dreaptă clădirea despre care am vorbit… Aceasta stă bine de vreo trei ani, a trecut perioada de încercare. Nu există fisuri sau deformații, iar clădirea este populată treptat de proprietarii apartamentelor procurate, de comercianții care s-au amplasat la parterul acestui complex. Aceeași situație este și pe partea stângă - str. Calea Moșilor. Este un perete de sprijin destul de înalt, iar din momentul executării acestui perete nu au existat ceva probleme vizavi de deformații sau presiuni suplimentare.
Terenul este favorabil pentru construcții, pentru executarea clădirilor înalte. Se vor calcula toate sarcinile asumate. Această sarcină va fi redistribuită, pentru că să nu fie afectate clădirile din jur. La adâncime sunt roci, care demonctrează o stabilitate a terenului”, a punctat președintele CNMI.

De asemenea, acesta a mai spus că Circul din Chișinău nu se regăsește lista monumentelor de istorie și cultură. „În cadrul Direcției patrimoniului cultural al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării este nominalizat ca un obiect construit în perioada comunistă și nu poate fi calificat ca obiect de arhitectură, respectiv pentru acest obiectiv nu poate fi aplicată nici Legislația Națională și Internațională privind drepturile de autor și drepturile conexe”, a conchis sursa citată.

Săptămâna trecută, CNMI a aprobat proiectul de edificare a unui complex multifuncțional în apropierea Circului, însă subiectul a provocat critici în spațiul public, deoarece ar fi afectată vizibilitatea dar și fundația bisericii Sfinților Împărați Constantin și Elena. Reprezentanții Companiei „Urbanconstruct” au respins acuzațiile și au afirmat că biserica nu va afectată, dimpotrivă - vor fi făcute renovări și amenajări din contul companiei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md