03:50:23 09.12.2019
 
Stiri

VIDEO // Blocul „ACUM” testează în continuare socialiștii: A creat un grup de lucru care să discute cu PSRM, până pe 25 aprilie, încă cinci inițiative ale „ACUM”

Politică 16.04.2019 13:17 Vizualizări1159 Autor: Ziarul National
VIDEO // Blocul „ACUM” testează în continuare socialiștii: A creat un grup de lucru care să discute cu PSRM, până pe 25 aprilie, încă cinci inițiative ale „ACUM”

Consiliul Politic al Blocului „ACUM” a decis să creeze un grup de lucru, însărcinat să poarte discuții cu socialștii până pe 25 aprilie curent, vizavi de încă cinci inițiative legislative ale blocului care ar urma să fie înregistrate astăzi la Secretariatul Parlamentului.

Inițiativele legislative țin, printre altele, de demiterea procurorului general și numirea în loc a unui „procuror independent, de preferat european”, demiterea secretarilor de stat pentru că ar fi făcut ilegal campanie electorală, nefiind degrevați din funcții, demiterea membrilor CEC, dar și de anularea legii care prevede acordarea cetățeniei moldovenești contra investiții.

De asemenea, „ACUM” așteaptă cel puțin opt semnături de la socialiști pentru a putea înregistra și inițiativa privind demiterea directorului SIS.

Din acest grup vor face parte Sergiu Litvinenco, Oazu Nantoi și Mihai Popșoi de la PAS, dar și Alexandru Slusari, Chiril Moțpan și Igor Munteanu de la PPDA.

„Vrem să discutăm în continuare și să vedem dacă există curaj la PSRM pentru dezoligarhizarea republicii”, a declarat Maia Sandu.

Blocul „ACUM” se declară împotriva alegerilor anticipate, care ar fi în detrimentul oamenilor, dar în beneficiul regimului oligarhic, și așteaptă de la socialiști „un angajament public că nu vor face nici acum, nici pe viitor o alianță de guvernare cu Plahotniuc și partidul său”.

CITIȚI și VIDEO // Socialiștii au DECIS: Coaliție doar cu Blocul „ACUM”, în schimbul funcției de spicher, al unui fotoliu de prim-vicepremier și conducerea a TREI ministere

Maia Sandu a reiterat faptul că Blocul „ACUM” nu va discuta cu socialiștii despre funcții într-un eventual guvern comun, întrucât blocul este gata să-și asume conducerea unui executiv minotitar.Declarația Blocului „ACUM”, după ședința Consiliului Politic:

Consiliul Blocului Politic ACUM, întrunit în ședința de 16 aprilie, a luat act de poziția Consiliului Republican al PSRM, inclusiv de opțiunea socialiștilor de a merge în alegeri anticipate organizate în condițiile actualului sistem electoral mixt, aplicat și în scrutinul din 24 februarie, lucru care ar fi în detrimentul oamenilor, în detrimentul proceselor democratice, dar în beneficiul regimului oligarhic.

În continuare, așteptăm un angajament ferm din partea PSRM, făcut public, cu privire la neadmiterea nici acum, nici pe viitor a unei coaliții cu Plahotniuc și partidul controlat de el.

Blocul ACUM reiterează necesitatea primordială de eliberare a tuturor instituțiilor statului din captivitate ca precondiție pentru realizarea angajamentelor asumate în fața alegătorilor. De asemenea, pledăm pentru neadmiterea alegerilor anticipate în condițiile controlului oligarhic asupra instituțiilor de drept și de reglementare, inclusiv asupra Comisiei Electorale Centrale, a Consiliului Audiovizualului, a Procuraturii, a Centrului Național Anticorupție etc.

Considerăm necesară deblocarea activității Parlamentului, prin reluarea ședinței de constituire a acestuia, crearea organelor de lucru ale legislativului, stabilirea acțiunilor prioritare, inclusiv revenirea la sistemul proporțional de vot și îmbunătățirea acestuia în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția, adoptarea proiectelor de acte normative privind dezoligarhizarea și restabilirea statului de drept, completate astăzi cu alte cinci inițiative legislative ale Blocului ACUM.

În acest sens, considerăm oportună crearea unui grup de lucru, constituit din reprezentanți ai fracțiunilor parlamentare ale Blocului ACUM și PSRM, mandatat să discute pînă pe 25 aprilie inițiativele legislative ale Blocului ACUM și ale fracțiunii PSRM, care se referă la dezoligarhizare și implicit la îmbunătățirea vieții oamenilor.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Mircea 16.04.2019 14:03

ACUM niste papagali in pene rosii, ce se ascund dupa calea pro-europeana, pe cind complet intrunesc nevoile rusilor in tara, nevoile cotropitorilor.

Denis 16.04.2019 14:10

Cum naiba sa nu faci coalitie? Nimeni nu va accepta astfel de conditii absurde. Sau ei tot spera ca socialistii le vor vota tot ce spun ei si-i vor asculta in toate ca cainisorii?

Proxi 16.04.2019 14:46

PAScuDA vor anticipate, ca sa mai poata amagi oamenii si sa se cheltuie iarasi bani din bugetul de stat.

Aurel 16.04.2019 14:49

Blocul ACUM fac grădiniță aici, hai bre că sunteți penibli....

Tarnacop 16.04.2019 15:28

Sosialistii, banuesc ca la ordinul kremlinului, vor din rasputeri sa scape de "drujba" lui Plohotniuc, cu care au conlucrat, fara vazelina.Ei nu pot accepta gandul, ca sunt oameni cu princiii si verticalitate, independenti, indeferenti la functii si beneficii, care nu-s flexibili ca ei si Dodonul lor

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2019 09:24 Nicolae Negru Cazul Filat: de la statul capturat la...

05.12.2019 16:01 Ziarul National Victor Chirilă // Ministrul de Extern...

04.12.2019 15:09 Ziarul National Victor Munteanu // Adevărații regizor...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md