04:58:35 17.04.2024
Stiri

VIDEO // „ANTInostalgia”: Cum era picurată propaganda sovietică în capetele moldovenilor prin intermediul cinematografelor, dezvăluiri în premieră duminică, la „Moldova 1”. „Ne jucam de-a rușii și nemții”

Actualitate 28.04.2023 14:14 Vizualizări2154 Autor: Ziarul National
VIDEO // „ANTInostalgia”: Cum era picurată propaganda sovietică în capetele moldovenilor prin intermediul cinematografelor, dezvăluiri în premieră duminică, la „Moldova 1”. „Ne jucam de-a rușii și nemții”


„Se inventau niște mituri pe care trebuia să le credem” și nici chiar prin intermediul documentelor de partid „nu erau băgate toate prostiile în capul oamenilor câte le-a băgat cinematografia sovietică”.

Constatările aparțin unor personalități din R. Moldova care au trăit acele vremuri, precum Vlad Druc, Mircea V. Ciobanu, Ion Usatîi, Larisa Turea, Mihai Poiată și Valeriu Jereghi, și care vor oferi duminică detalii la postul public de televiziune „Moldova 1”, de la ora 19.30.

Cineastul Vlad Druck rememorează că generația sa nu știa atunci ce înseamnă ideologie și „priveam ceea ce era spectaculos”, după care „făceam pif-paf prin sat și ne jucam de-a rușii și nemții”. Evident, cei „mai slabi” erau întotdeauna nemții.

Propaganda în cinematografe din perioada sovietică va constitui primul subiect dezbătut în cadrul proiectului „ANTInostalgia”, realizat de Studioul „TeleFilm Chișinău” de la Compania „Teleradio Moldova”, condus de Mircea Surdu.

CITIȚI și„ANTInostalgia”, un proiect marca „Telefilm Chișinău”, la Moldova 1! Perioada sovietică, dezgolită de propagandă: Mărturii elocvente și imagini de arhivă despre realitățile spoite, dar și despre abuzurile comise de sovietici în raport cu basarabenii

Emisiunea va fi urmată, în primăvara curentă, de altele cinci care vor aborda diverse teme ce evocă perioada sovietică, de exemplu copilăria în URSS sau persecuțiile politice la adresa celor care simțeau românește.

Directorul de la „TeleFilm Chișinău”, Mircea Surdu, a detaliat joi, în cadrul emisiunii „Live Studio” de la „Moldova 1”, că în cadrul talk-show-urilor vor fi prezentate și filme documentare bazate pe investigații serioase, realizate în baza documentelor de arhivă și declarațiile martorilor oculari de către echipa studioului - Leonid Melnic, Eugeniu Popovici, Lucia Tăut și Roman Gațcan.

În total, proiectul „ANTInostalgia” al Studioului „TeleFilm Chișinău” va prezenta publicului 18 emisiuni cu filme documentare și dezbateri care vor aminti ce a însemnat perioada sovietică pentru cetățenii actualei R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md