VIDEO // „ANTInostalgia”: Moldova socialistă, POLIGON al experimentelor CHIMICE din URSS: Solurile noastre, contaminate și astăzi cu pesticide, arată rezultatele efectuate la laborator
LABORATOR // „Noi am cercetat în jur de 30 de sectoare care au fost puse sub urmărire în anii 2009 – 2010. Au fost cercetate mai detaliat și am constatat că, în cei zece ani, nu a fost depistată nicio schimbare în concentrațiile chimice ale solurilor”
RSS Moldovenească devenea, în anii '70 ai secolului trecut, un adevărat poligon de experimente, fiind demarat un proces intensiv de chimizare a agriculturii. Ivan Bodiul, prim-secretarul Partidului Comunist din RSSM de atunci, se visa „erou al muncii socialiste”, în grațiile cerberilor de la Moscova, și de aceea a deschis porțile vraiște pentru chimizarea Moldovei socialiste, cu scopul de a spori producția agricolă, ignorând consecințele, pentru sute de ani înainte, asupra sănătății populației de aici.
Copii din satele Moldovei „cu ficatul mărit”
Experții abordați în cadrul noului episod din seria „ANTInostalgia”, realizată de Studioul „Telefilm Chișinău” al Companiei „Teleradio Moldova”, arată că, în acei ani, în Moldova sovietică erau aduse peste 2 500 de tone de pesticide și substanțe chimice anual, în special din Ural, cantități mult mai mari decât era necesar.
În câțiva ani, spitalele au început a resimți efectele „recoltei bogate” din „Moldova însorită”.
Un documentar prezentat duminică, 4 iunie, la „Moldova 1”, în cadrul proiectului amintit, arată imagini, inclusiv de arhivă, cu nume notorii ale medicinei noastre care spuneau încă atunci lucrurilor pe nume și prezentau adevărata catastrofă provocată de pesticide, inclusiv asupra sănătății nou-născuților în localitățile care aplicau mai „sârguincios” chimicalele în domeniul agriculturii. Boli cardiovasculare, ale sistemului digestiv, ciroze, maladii oncologice sau endocrine sunt doar unele dintre consecințe. Problema cea mai mare este că aceste boli „întineresc” de la an la an, adică afectează tot mai mult noile generații, constată medicii care lucrează astăzi în instituțiile medicale.
CITIȚI și VIDEO, „ANTInostalgia” // CINCINALELE din URSS: „În Transnistria erau întreprinderi unde s-au produs cele mai multe piese pentru complexul militar sovietic. Există și azi, cu siguranță”
Vitalie Gorincioi, fost ministru al Agriculturii în perioada 1992 – 1997, care a activat anterior și la conducerea unui colhoz din republică, recunoaște că unele pesticide de uz fitosanitar nu erau calitative în timpurile sovietice. Cu toate acestea, se foloseau cantități mari, „sute de kilograme la hectar”, pentru că, dacă depășeai limitele impuse de cincinale la recolta de sfeclă de zahăr de exemplu, erai răsplătit „cu 50% mai mult”.
„Pentru comparație, noi astăzi folosim 200 sau 300 de grame de pesticide la hectar”, explică specialistul, care își continuă activitatea în domeniul agriculturii.
Depozite pline cu pesticide expirate, „bomba moștenită” de la sovietici
După prăbușirea colosului sovietic, actuala R. Moldova a „moștenit” în depozite o adevărată bombă cu ceas - mii de tone de pesticide neutilizate, rămase în depozitele colhozurilor de la an la an și care erau gestionate dezastruos.
Citiți VIDEO, „ANTInostalgia” // Colhozurile create de sovietici pe cadavre, după foamete, „au egalat în sărăcie” populația URSS, iar propaganda sfida telespectatorii: „Țăranul Robu(!) este stăpân pe soarta lui”
Valentin Pleșca, ex-manager al Proiectului Poluanţi Organici Persistenţi (POP), susține în cadrul dezbaterilor moderate de Mircea Surdu că problema eliminării pesticidelor de pe teritoriul R. Moldova s-a pus abia în 2002, iar evacuarea propriu-zisă a început în anul 2006, grație ajutorului oferit de partenerii din Occident.
„Am început exportul și distrugerea acestor deșeuri în Franța. Circa 1 300 de tone au fost transportate și incinerate în instalații speciale”, își amintește Valentin Pleșca.
În ultimii ani, circa patru mii de tone de deșeuri au fost duse este hotare, în special în Franța, Germania și Polonia, pentru a fi lichidate, iar acest lucru a fost posibil grație sprijinului financiar oferit de Fondul Global de Mediu, Banca Mondială, NATO sau guvernele altor state, cum ar fi Cehia.
CITIȚI VIDEO // „ANTInostalgia”: Rezistența națională, VICTORIE în fața regimului sovietic, de multe ori cu prețul vieților omenești. Scrisori anonime la Moscova și tineri executați pentru arborarea tricolorului românesc în Basarabia
Deși depozitele au fost golite de pesticide, solurile au rămas contaminate, acesta fiind prețul pentru locul deținut de Moldova sovietică în topul utilizării celor mai multe pesticide în perioada sovietică – al doilea după Tadjîkistan, „republica-soră” renumită pentru că producea bumbac, în timp ce noi creșteam fructe și legume.
Concentrațiile chimice din solul R. Moldova, neschimbate de zeci de ani
„Noi am cercetat în jur de 30 de sectoare care au fost puse sub urmărire în anii 2009 – 2010. Au fost cercetate mai detaliat și am constatat că, în cei zece ani, nu a fost depistată nicio schimbare în concentrațiile chimice ale solurilor. Deci, cum au fost acele concentrații chimice în soluri, așa au rămas. Adică, procesele de distrugere au loc foarte lent”, susține Oleg Bogdevici, șeful Laboratorului „Geochimie” de la Institutului de Chimie, în cadrul episodului „ANTInostalgia. Pesticidele și sănătatea populației”.
CITIȚI și VIDEO // „ANTInostalgia. Propaganda în film”: „Când era după un congres, trebuia numaidecât să arăți vreo două zile ce-a vorbit Brejnev. Câteodată, filmul acesta documentar era mai lung decât cel artistic și strigau din sală: Hai, măi, lasă-l odată!”
În platoul „ANTInostalgia” a venit și regizorul Dragoș Turea, care semnează filmul documentar „Grădina Sovietică”, premiat la mai multe festivaluri internaționale, și cel care a dezvăluit „secretul” de la Onițcani, raionul Criuleni – „Câmpul Gamma” cu radiații extrem de periculoase pentru sănătatea umană. Un asemenea câmp mai exista doar în Japonia.
„Popușoii creșteau de 2 – 3 metri, erau cafenii, negri, albaștri, roșii, de care voiai. Dar mere… mai multe mere ca frunzele pe copac. Foarte frumos, foarte frumos! Da niște poamă așa de mășcată, nu am idee cum să vă spun cât de frumoasă era. Erau niște harbuji… iată așa de mari”, își amintește Veronica Dicusar din Onițcani, care a lucrat ca laborantă la „Câmpul Gamma”, de altfel una dintre cele două foste angajate ale „experimentului cu radiații” din sat care au mai rămas în viață.
Toți ceilalți angajați, expuși la radiații în numele „recoltei sovietice”, au decedat de tineri.
CITIȚI și VIDEO, ANTInostalgia // Vlad Druc: „La 1 mai, trebuia să fim cu placate și strigam: Libertate Angelei Davis, lui Manolis Glezos, Libertate Lumumba! Directorul se uita și noi: Ura! Ura! Ura!”; Grigore Vieru: „Ne-au furat totul, ne-au rămas visele”
R. Moldova, și astăzi printre campionii folosirii pesticidelor?
„RSS Moldovenească era un poligon experimental sub toate aspectele, începând cu deportările, foametea, care din Ucraina a fost implementată aici, formarea colhozurilor, sovhozurilor, crearea asociațiilor de colhozuri… Se făcea experiment pentru întreg spațiul sovietic”, explică în aceeași emisiune și jurnalistul Andrei Dumbrăveanu.
Tot el constată că R. Moldova încă se numără printre campionii folosirii pesticidelor. De exemplu, Franța are de peste 13 ori mai multe terenuri decât noi, dar folosește de numai două ori și jumătate mai multe pesticide decât R. Moldova.
Mai mute detalii despre chimizarea excesivă a solurilor noastre în perioada sovietică aflați din episodul „ANTInostalgia. Pesticidele și sănătatea populației”, realizat de echipa Studioului „Telefilm Chișinău”.
Exporturile de struguri din R. Moldova, de aproape două ori și jumătate mai mari pe piața UE în acest an
„Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Cum va arăta textul și buletinul de vot la REFERENDUMUL republican constituțional din 20 octombrie
Directorul Consiliului Național al Aeroporturilor din Europa, la Chișinău: „Acum este momentul să planificăm dezvoltarea pe termen lung a aeroportului” din R. Moldova. Autoritățile moldovenești, sfătuite să „reconsidere” statutul AIC