09:36:17 26.02.2024
Stiri

Istoria băncilor continuă

Opinii 26.08.2015 10:00 Vizualizări2688 Autor: Victor Ciobanu
Istoria băncilor continuă


Punct de sprijin

Ziceam anterior că Drăguțanu nu va fi demis pentru că mai are omul treabă. Mai exact, să gestioneze corect cui îi va reveni ceea ce a rămas după punerea pe butuci a celor trei bănci.

Iată că mișcările au și început. Când? Normal că în august. Când se fac toate porcăriile (cele mai mari, desigur, ca și atacurile raider, pentru că în rest se fac tot anul). Când deputații istoviți de grija poporului ne trimit prin FB tot felul de selfie de pe plaje. Adică, luptătorii pentru binele nostru n-au formal nicio treabă.

Vă mai amintiți scandalul cu neadmiterea BERD în majorarea cotei de participare a „Victoriabank”? Ați uitat deja? Atunci vă amintesc. BERD este investitor strategic în R. Moldova care finanțează practic toate proiectele mari de infrastructură. Acesta deține o cotă de 15% în banca moldovenească și a exprimat intenția să-și majoreze participația până la pachetul de control. Ce fac autoritățile moldovenești? Pe de o parte, BNM îi permite majorarea cotei până la 100%. Și totul e OK. Pe de altă parte, noul ministru al Economiei Bride introduce un amendament care nu permite această majorare. Desigur, în ultimul moment, fără consultări, după care Guvernul prin asumare de răspundere îl legiferează. Asta se cheamă șah moldovenesc. Când mergi cu două figuri concomitent. Cei care joacă cred că-s foarte ingenioși. Doar că ceilalți văd că e, de fapt, o porcărie ordinară. Așa încât noul premier este pus în situația să se justifice și să promită anularea amendamentului. Proiectul de lege respectiv e și înregistrat. Doar că e august, cum am zis.

Între timp, BNM mai eliberează două permisiuni pentru majorarea capitalului. Una lui Nicolae Ciornîi pentru procurarea a 20% din acțiuni. Alta lui Vaja Djași pentru 50%+1 din acțiuni, care îi permite ulterior procurarea a 100%. Ambii sunt businessmeni cunoscuți în Moldova. Ciornii este fost vicepreședinte Lukoil, iar în prezent proprietarul AMG-Holding cu multiple activități preponderent agricole. Este membru al consiliului „Moldova Agroindbank” și acționar al acesteia. Vaja Djași este proprietarul Trans-Oil Group care este monopolist la exportul cerealelor prin terminalul portului Giurgiulești și uleiurilor (are în proprietate cel mai mare producător „Floarea-Soarelui”). Are și o experiență vastă în sectorul bancar – a fost în consiliul „Universalbank” (al lui Gorbunțov) care a falimentat, și în consiliul „Victoriabank” (din partea acționarului OTIV Prime Financial B.V. despre care s-a scris că aparține lui Plahotniuc).

Până aici, toate bune și frumoase. Și de ce adică n-ar putea să participe la concurs de rând cu BERD și cetățenii noștri? Cu atât mai mult că nu-s cu nimic mai răi. Ș-apoi e concurență liberă la noi în țară, nu-i așa? Cine nu crede, să întrebe Consiliul Concurenței care va confirma că e anume așa și nu altfel. Și de ce oare vicepreședintele BERD în scrisoarea adresată premierului interimar Natalia Gherman a numit decizia autorităților noastre una cinică și deliberată? Și de ce oare actualul premier Valeriu Streleț a promis anularea amendamentului ministrului PD-st Bride? Se va anula și totul va fi OK.

Doar că ne scapă un mic detaliu. E august. Urmează sărbătorile. Parlamentarii încă-s în vacanță și n-are cine anula amendamentul. Între timp, tranzacția ar putea să se realizeze. Și atunci nimeni nu va fi de vină. Nici BNM, nici Parlamentul, nici ministrul Economiei. Nimeni. Iar „Victoriabank” deja va efectua plățile sociale prin carduri pentru Poșta Moldovei, care a preluat aceste plăți de la BEM. Depozitele de la BEM (și celelalte două bănci) între timp au migrat în proporție de 80% spre alte două bănci. Așa că istoria continuă.

Are nevoie R. Moldova de o bancă strategică investițională cum este BERD? Întrebarea e retorică, iar răspunsul este evident. Doar că cei care au golit trei bănci și continuă operațiunile de destabilizare și devalizare a sistemului bancar au cu totul alte interese…Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md