03:52:30 11.04.2021
 
Stiri

Istoria băncilor continuă

Opinii 26.08.2015 10:00 Vizualizări2200 Autor: Victor Ciobanu
Istoria băncilor continuă


Punct de sprijin

Ziceam anterior că Drăguțanu nu va fi demis pentru că mai are omul treabă. Mai exact, să gestioneze corect cui îi va reveni ceea ce a rămas după punerea pe butuci a celor trei bănci.

Iată că mișcările au și început. Când? Normal că în august. Când se fac toate porcăriile (cele mai mari, desigur, ca și atacurile raider, pentru că în rest se fac tot anul). Când deputații istoviți de grija poporului ne trimit prin FB tot felul de selfie de pe plaje. Adică, luptătorii pentru binele nostru n-au formal nicio treabă.

Vă mai amintiți scandalul cu neadmiterea BERD în majorarea cotei de participare a „Victoriabank”? Ați uitat deja? Atunci vă amintesc. BERD este investitor strategic în R. Moldova care finanțează practic toate proiectele mari de infrastructură. Acesta deține o cotă de 15% în banca moldovenească și a exprimat intenția să-și majoreze participația până la pachetul de control. Ce fac autoritățile moldovenești? Pe de o parte, BNM îi permite majorarea cotei până la 100%. Și totul e OK. Pe de altă parte, noul ministru al Economiei Bride introduce un amendament care nu permite această majorare. Desigur, în ultimul moment, fără consultări, după care Guvernul prin asumare de răspundere îl legiferează. Asta se cheamă șah moldovenesc. Când mergi cu două figuri concomitent. Cei care joacă cred că-s foarte ingenioși. Doar că ceilalți văd că e, de fapt, o porcărie ordinară. Așa încât noul premier este pus în situația să se justifice și să promită anularea amendamentului. Proiectul de lege respectiv e și înregistrat. Doar că e august, cum am zis.

Între timp, BNM mai eliberează două permisiuni pentru majorarea capitalului. Una lui Nicolae Ciornîi pentru procurarea a 20% din acțiuni. Alta lui Vaja Djași pentru 50%+1 din acțiuni, care îi permite ulterior procurarea a 100%. Ambii sunt businessmeni cunoscuți în Moldova. Ciornii este fost vicepreședinte Lukoil, iar în prezent proprietarul AMG-Holding cu multiple activități preponderent agricole. Este membru al consiliului „Moldova Agroindbank” și acționar al acesteia. Vaja Djași este proprietarul Trans-Oil Group care este monopolist la exportul cerealelor prin terminalul portului Giurgiulești și uleiurilor (are în proprietate cel mai mare producător „Floarea-Soarelui”). Are și o experiență vastă în sectorul bancar – a fost în consiliul „Universalbank” (al lui Gorbunțov) care a falimentat, și în consiliul „Victoriabank” (din partea acționarului OTIV Prime Financial B.V. despre care s-a scris că aparține lui Plahotniuc).

Până aici, toate bune și frumoase. Și de ce adică n-ar putea să participe la concurs de rând cu BERD și cetățenii noștri? Cu atât mai mult că nu-s cu nimic mai răi. Ș-apoi e concurență liberă la noi în țară, nu-i așa? Cine nu crede, să întrebe Consiliul Concurenței care va confirma că e anume așa și nu altfel. Și de ce oare vicepreședintele BERD în scrisoarea adresată premierului interimar Natalia Gherman a numit decizia autorităților noastre una cinică și deliberată? Și de ce oare actualul premier Valeriu Streleț a promis anularea amendamentului ministrului PD-st Bride? Se va anula și totul va fi OK.

Doar că ne scapă un mic detaliu. E august. Urmează sărbătorile. Parlamentarii încă-s în vacanță și n-are cine anula amendamentul. Între timp, tranzacția ar putea să se realizeze. Și atunci nimeni nu va fi de vină. Nici BNM, nici Parlamentul, nici ministrul Economiei. Nimeni. Iar „Victoriabank” deja va efectua plățile sociale prin carduri pentru Poșta Moldovei, care a preluat aceste plăți de la BEM. Depozitele de la BEM (și celelalte două bănci) între timp au migrat în proporție de 80% spre alte două bănci. Așa că istoria continuă.

Are nevoie R. Moldova de o bancă strategică investițională cum este BERD? Întrebarea e retorică, iar răspunsul este evident. Doar că cei care au golit trei bănci și continuă operațiunile de destabilizare și devalizare a sistemului bancar au cu totul alte interese…

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Valeriu 26.08.2015 10:39

O analiza de doi bani. Pai e concurenta liberala, cine le interzice celor de la BERD sa participe la concurs si sa cumpere cit mai multe actiuni? Chiar nu vad nicio problema aici si tot ce a scris mai sus domnul Ciobanu este doar o speculatie.

Alisa 26.08.2015 11:57

Valeriu, de doi bani materilalul care se contine, dara ca atare nenea primeste banisori buni pentru aceste lucru. Si de ce nu ?

Dumitru 26.08.2015 16:43

Scuzati va rog, dar insusi BERD-ul acum un an si ceva spunea de o lacuna legislativa ce permite persoanelor obscure sa intre in posesia pachetelor de actiuni, si acum cind BRIDE a reusit s amodifice si sa performeze legislatia, deja nu le mai convine altora aceasta?

Andrei 26.08.2015 16:46

Eu am impresia ca BERD-ul asa un pic a vrut sa ne frece pe noi Moldovenii si sa intre si ei in mod cam irational sau chiar nelegal in posesia actiilor de la banci din RM, acum nu prea le place ca uite trebuie sa fie la egal cu cetatenii nostri.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
09.04.2021 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unionismul și echili...

05.04.2021 09:23 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fața adevărată a Mai...

02.04.2021 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fake după fake

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că în prezent există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului R. Moldova, după eșuarea a două tentative de a învesti Guvernul?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md