12:54:15 17.06.2024
Stiri

Dreptul la protest și sperietorile de ciori

Opinii 02.09.2015 09:59 Vizualizări4136 Autor: Victor Ciobanu
Dreptul la protest și sperietorile de ciori


Punct de sprijin

Sezonul politic a început. Chiar dacă deputații încă mai sunt în vacanță.

Sărbătorile naționale care deschid sezonul politic au trecut. Lăsând un sentiment al neîmplinirii. Au fost de toate, care se repetă din an în an. Depuneri de flori, discursuri de serviciu, concerte cu multă lume. N-a fost doar acel sentiment care trebuia să fie – de satisfacție și mândrie. Pentru țară. Am revăzut cronica speranțelor din ’89 și ’91. Neîmplinite.

Apoi au mai fost știri vesele. Matrimoniale. Care au curs gârlă din televizor și internet. Liderul transnistrean și primarul capitalei și-au pus pirostriile. E spre bine, orice ar zice criticii. Urmează să vedem evoluția. Inclusiv de viziuni.

Totuși, evenimentul-cheie al începutului de sezon e protestul din 6 septembrie. Și asta se vede cu ochiul neînarmat după reacția bolnăvicioasă și chiar isterică a unor media. De scribi nu pomenesc, pentru că ei nu au opinii. Ei au doar misiunea de a polua mediul informațional. Care e mesajul transmis cetățenilor prin aceste media (care-s aparent multe, cu denumiri diferite chiar, dar de fapt e una singură, un fel de reeditare de tip sovietic a tirajării liniei de partid)?

Mesajul este clar – cei care vor protesta sunt dușmanii poporului. De ce? Pentru că – ați ghicit, sunt agenți ai Kremlinului. Acesta e pilonul construcției. Simplu și primitiv. Ca și procedeul de tirajare. Linia partidului este lansată de un zis analist care concomitent își mai zice și centru de analiză (aici medicii au dificultăți cu diagnoza - de la egocentrism la schizofrenie). Apoi această harababură, cu diferite titluri, care mai de care deocheate și minuscule schimbări în text se repetă pe mai multe site-uri (tot cu denumiri diferite, dar cum am zis, în realitate e unul și același) până ajunge pe sticlă. La televiziuni, tot cu denumiri diferite, emisiuni diferite și chiar protagoniști diferiți ideea lansată se vrea deja adevăr. În realitate, e o minciună ordinară.

Detaliile minciunii sunt chiar amuzante. Unul din scribi, în profund extaz propagandistic, ajunge la ideea genială că prețurile la gaz și energia electrică au fost majorate de „Gazprom” și Centrala Cuciurgan (companii afiliate Kremlinului). Și, atunci, la ce bun protestele? În realitate, totul este exact invers. „Gazprom” a micșorat prețul la gaz. Iar majorarea tarifului se datorează exclusiv devalorizării leului, care e o consecință directă a destabilizării sistemului bancar cu participarea directă a BNM. În cazul energiei electrice – aceasta tot se procură în dolari. Și întrebarea corectă e – care este rolul celor doi intermediari - „Energocom” și „Energocapital” - în majorarea tarifului?

Eh, dar m-a luat valul. Ce-i interesează pe scribi realitatea? Am zis doar că ăștia nu au de unde să aibă opinii proprii. Ei trebuie să promoveze linia partidului. Și dacă s-a zis acolo că-i Kremlin, așa să fie! Ei și ce că nu prea știu să citească și să scrie?! Principalul e că sunt mulți. Și poluează mult. Procedeul tehnologic e virtual și se numește - circuitul rahatului în natură. Acesta-i sensul. Cine va sta să analizeze că-i analist sau centru analitic, sau blogger, sau societate civilă? Ce-i în televizor devine adevăr. Iar televizoare-s multe. Și poporul e prost. Așa cred ei.

Problema e că nu suntem nici proști și că suntem chiar mulți. Și înțelegem foarte bine cine se face responsabil pentru sărăcirea fără precedent a poporului. Și că poporul nu poate fi dușman al poporului. Și nu ne mai speriați cu războaie civile, maidane sângeroase și alte sperietori de ciori. Știm foarte bine că avem dreptul de a protesta. Iar guvernarea este obligată să asigure ordinea la aceste proteste. Așa că în piață vor fi mulți. Și deloc proști. Proștii vor sta acasă. Ascultând alți proști la tv.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md