07:26:45 29.05.2020
 
Stiri

Victor Chirilă // Mesajul antiamerican și antieuroatlantic transmis de Dodon lui Macron

Politică 31.01.2020 14:10 Vizualizări3193 Autor: Ziarul National
Victor Chirilă // Mesajul antiamerican și antieuroatlantic transmis de Dodon lui Macron


Recentul discurs „poliglot” pronunțat de Igor Dodon la Strasbourg, la Consiuliul Europei, nu a fost adresat nici moldovenilor, nici reprezentanților Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, acesta a fost adresat, în particular, președintelui Franței, Emmanuel Macron.

Dodon a ținut să-i transmită liderului francez că dânsul este mai european decât Papa de la Roma, iar idealul său de viață este Europa unită de la Paris până la Moscova, de la Lisabona până la Vladivostok. Astfel, micul „Churchill” de pe Bâc speră să se facă „util” planurilor lui Macron de relansare a relațiilor ruso-europene aflate în prezent în impas.

Dodon din nou își bagă nasul unde nu-i fierbe oala, pentru că ideea creării „Europei de la Lisabona până la Vladivostok” nu este deloc benignă cum pare. Nașul de botez al acestei idei este nimeni altul decât însuși Putin, stăpânul lui Dodon.

Anume Putin a lansat, pe 25 noiembrie 2010, în cotidianul german „Süddeutsche Zeitung”, ideea unificării Europei de la Lisabona la Vladivostok, construind, pentru început, o comunitate economică pan-eurasiatică, întemeiată pe o piața de liber schimb, unificată între UE și Rusia.

Anexarea Crimeii și agresiunea militară împotriva Ucrainei de către Rusia au aruncat relațiile ruso-europene aproape în impas, iar ideea unei Europe de la Lisabona până Vladivostok a fost temporar abandonată, nu și uitată. Dimpotrivă, ideea lui Putin se bucură de mare priză în rândul politicienilor europeni și marelui business din UE, care își doresc o mai mare autonomie politică și de securitate în raport cu SUA, relații economice, politice și de securitate mai stranse cu Rusia, construirea unei noi arhitecturi de securitate în Europa împreună cu Rusia, anularea sancțiunior economice și relansare, fără întârziere, a parteneriatului UE cu Rusia.

Unul dintre susținătorii marcanți ai ideii putiniste de unificare a Europei este Walter Schwimmer, secretar general al Consiliului Europei în perioada 1999-2004. În opinia acestuia, „obiectivul vizionar” al Europei de mâine ar trebui să fie edificarea unui parteneriat euro-asiatic între cele doua uniuni continentale, UE și Uniunea Economică Euroasiatică, iar europenii, în loc să achite mai mult pentru securitatea euroatlantică, ar trebui să creeze propriul lor „sistem de securitate pan-europeană”, bineînțeles cu Rusia.

În realitate, ideea „Europei de la Lisabona până la Vladivostok”, deși ambalată frumos și atractiv în termeni vizionari despre „binele comun al cetățenilor, prosperitate, stabilitate, pace, securitate și Europa casa comună etc.”, este în esență un concept eminamente geopolitic de creare a unei Alianțe pan-euroasiatice, având ca pivot continental Moscova.

Mai mult decât atât, Moscova urmărește să îngroape, odată și pentru totdeauna, ideea „Europei de la Vancouver până la Vladivostok” întemeiată pe drepturile omului, democrație și statul de drept, angajament asumat de Rusia/URSS alături de SUA, Canada și Europa prin Carta de la Paris din 21 noiembrie 1990, care a consfințit sfârșitul imperiului sovietic în Europa și a încurajat/favorizat disoluția ulterioară a URSS.

De asemenea, promovând ideea unei „Europe de la Lisabona până la Vladivostok”, Rusia și Putin personal doresc de fapt să-și ia revanșa pentru „cea mai mare tragedie geopolitică a secolului XX”, dispariția URSS și pierderea Războiului Rece; să dezbine UE între euroatlantiști și continentaliști; să îndepărteze Europa de America; să minimalizeze rolul SUA în asigurarea securității europene; să distrugă alianța euroatlantică și, astfel, să-și recupereze spațiul de influență și rolul de mare putere mondială pierdute în urma dezmembrării imperiului sovietic.

Iată ce promovează Dodon și ministrul său de Externe la Consiliul Europei și în alte foruri internationale, atunci când militează pentru ideea lui Putin de creare a unei „Europe de la Lisabona până la Vladivostok”, pe altarul căreia sunt gata să jertfească R. Moldova...

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Andrei Bunu 31.01.2020 16:31

Apropo de discursul poliglot al lui Dodon, este bine sa precizam ca acesta a vorbit (ca un veritabil balaur cu mai multe limbi) in cel putin 8 limbi: moldovenească, româna, de stat, maternă , natală, comună, rusă, franceză,...

GeoT 31.01.2020 22:15

Ai omis o limba vorbita de domnul Prshdinti. Limba de comunicare ``interetnica``

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

22.05.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Numai protejându-l p...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md