12:24:46 24.05.2022
Stiri

Vicepremierul Spînu, nemulțumit că „Gazprom” se comportă de parcă GUVERNUL ar fi acționar MAJORITAR la „Moldovagaz”. Datoria de peste 30 de MILIOANE de dolari pentru ianuarie ar putea fi plătită din contul COMPENSAȚIILOR acordate cetățenilor

Actualitate 18.01.2022 09:38 Vizualizări2710 Autor: Ziarul National
Vicepremierul Spînu, nemulțumit că „Gazprom” se comportă de parcă GUVERNUL ar fi acționar MAJORITAR la „Moldovagaz”. Datoria de peste 30 de MILIOANE de dolari pentru ianuarie ar putea fi plătită din contul COMPENSAȚIILOR acordate cetățenilor


Vicepremierul Andrei Spînu consideră că e de datoria gigantului „Gazprom” să ofere răgaz de o lună pentru plata gazelor în ianuarie, deoarece „Moldovagaz”, companie la care deține pachetul majoritar de acțiuni, nu a găsit banii necesari pentru a achita avansul prevăzut în contract. Totuși, dacă „Moldovagaz” nu va găsi banii necesari, atunci plata pentru ianuarie s-ar putea efectua din contul celor 1,6 miliarde de lei, care au fost alocate de Guvern cetățenilor, pentru compensarea tarifului la gazele naturale, a declarat luni-seară ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei emisiuni de la Pro Tv.

Andrei Spînu a recunoscut că discută cu președintele „Gazprom”, Alexei Miller, pentru a obține o vacanță a plăților pentru gazul procurat. „Moldovagaz” a acumulat datorii de peste 30 de milioane de dolari, în condițiile în care tariful achitat de cetățeni nu acoperă prețul de achiziție, spune vicepremierul.

„Din cele 63 de milioane de dolari care trebuie să fie achitate până la data de 20, s-a reușit acumularea sumei de aproximativ 30 de milioane. Undeva 30 – 32 de milioane este diferența pe care „Moldovagaz” nu va reuși, probabil, s-o acumuleze. Am discutat cu Alexei Miller că situații din astea au mai fost și este logic ca „Gazprom”, în calitate de acționar majoritar, care controlează 65% din acțiunile „Moldovagaz”, să ofere o vacanță de plată, să ne ofere un termen prelungit până pe 20 sau până la finalul lunii februarie, pentru ca „Moldovagaz” să poată să-și onoreze toate plățile”, a precizat Spînu.

În același context, vicepremierul a dat asigurări că problema aceasta e temporară și nu e vorba de o incapacitate cronică de plată.

„Noi nu vorbim de o incapacitate cronică de plată a acestei facturi, vorbim de o situație foarte concretă, de un deficit de casă care s-a creat din cauza creșterii necontrolate a prețului la gaz pe piețele europene. În decembrie am avut zile când prețul era 2 800 de dolari pentru mia de metri cubi. „Moldovagaz” va continua să achite avansul, pe măsură ce va colecta resursele. Și în zilele următoare vom discuta. Așteptăm un răspuns din partea „Gazprom”, a mai spus vicepremierul.

Dacă răspunsul „Gazprom” va fi negativ, autoritățile iau în calcul să acopere acest deficit din cele 1,6 miliarde de lei, bani destinați pentru compensarea tarifului cetățenilor. Andrei Spînu a subliniat că acești bani, prevăzuți pentru compensarea tarifului în perioada rece a anului, oricum ajung la „Moldovagaz”.

„Este ilegal ca Guvernul să acorde garanții de stat. Dacă „Gazprom” spune că nu acceptă această amânare și „Moldovagaz” nu identifică alte soluții, atunci noi avem un plan pe care îl analizăm. Poate fi introdusă și starea de urgență, care ne va permite să luăm mai multe acțiuni. De exemplu, noi avem acele compensații acordate cetățenilor. O parte din această sumă o putem da în avans. Vorbim de aceste compensații pentru consumatori, pe care oricum le plătim. Acest program de compensare a tarifului e pe toată perioada rece a anului. Asta ar fi una dintre opțiuni. Obiectivul nostru și mesajul nostru transmis Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz” este că și „Gazprom” trebuie să depună eforturi ca să ajute compania lor, pentru că să depășească această situație”, a conchis Spînu.

Amintim că, în luna ianuarie curent, R. Moldova achită un preț de achiziție a gazului de 646 dolari pentru o mie de metri cubi. Tariful de 11,08 lei, cu TVA inclus, pe care-l achită cetățenii pentru gazele naturale, a fost calculat la un preț de achiziție de 450 de dolari. Contractului semnat dintre „Gazprom” și „Moldovagaz” prevede că R. Moldova trebuie să achite până la data de 20 a fiecărei luni, costul gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din costul gazelor consumate în luna curentă. În cazul neachitării plăților, „Gazprom” poate dispune, în termen de 48 de ore, sistarea livrării gazului.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Parteneriatul Estic 2

20.05.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia a înghițit găl...

16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md