„Vetting”-ul, ca antidot la reformele anterioare și majorarea de salarii din sistemul justiției, care nu au dat roade: „Mai bine să așteptăm un timp pentru a avea judecători credibili, decât să continuăm cu judecători lipsiți de integritate”
În ciuda reformelor inițiate în ultimii ani în domeniul justiției, considerat cel mai problematic din R. Moldova, dar și a majorării consistente a salariilor magistraților în anii 2015 - 2016, sistemul nu s-a însănătoșit. Tocmai de aceea, evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, chiar dacă durează, ar putea fi garanția curățirii justiției, sugerează ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Sura citată amintește că decizia de a aplica evaluarea extraordinară a fost determinată inclusiv de încrederea redusă a populației în judecătorii și procurorii din R. Moldova.
„Reformele au fost inițiate cu mulți ani în urmă în segmentul justiției și s-a tot vorbit cumva că se reformează. În 2015 – 2016, a avut loc și o majorare de salarii, totuși rezultatele nu au fost pe potrivă, care să confirme un nivel cât de cât stabil de încredere, cel puțin echilibrat. Și noi ne-am dori ca procesul de vetting să decurgă mult mai rapid, dar nu putem influența, pentru că activitatea comisiilor este una independentă. Din discuțiile pe care le-am avut cu membrii comisiilor de evaluare reiese că ei acordă o mare atenție calității procesului, ei preferă să fie mai lenți, dar siguri și atenți în procesul de colectare, contrapunere a datelor, de analiză, inclusiv le ia foarte mult timp și procesul de motivare a hotărârilor. Este important să se facă bine, motivat, astfel încât să se înțeleagă de ce o anumită persoană nu a promovat, fiindcă e vorba de două criterii – integritatea etică și cea financiară, or acest exercițiu nu este unul tocmai confortabil, impune multă informație, un exercițiu extraordinar, temporar și limitat în timp. Eu cred că acest exercițiu de evaluare extraordinară, care înțeleg că nu place anumitor persoane... Este mai bine să se aștepte un timp pentru a fi evaluați acești judecători care să se credibilizeze în funcțiile lor, decât să continuăm să facem justiție cu judecători și procurori care apriori sunt considerați deja ca fiind lipsiți de integritate”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru, luni-seară, la TVR Moldova.
Ministra Justiției a ținut să evidențieze rezultatele pozitive ale procesului de vetting, printre acestea numărându-se funcționalitatea Consiliului Superior al Procurorilor, care are membri ce au promovat evaluarea externă.
Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) are nouă membri din 12 și Parlamentul urmează să decidă în curând asupra candidaților care au promovat exercițiul de evaluare extraordinară din rândul societății civile.
„Avem cinci judecători numiți și care au fost evaluați prin acest exercițiu pentru Curtea Supremă de Justiție, iar comisiile sunt în proces de evaluare a candidaților pentru Colegiile din cadrul CSM și pentru Colegiul din cadrul CSP. Din câte am urmărit, inclusiv, pe paginile web a acestor comisii, dinamica promovării candidaților pentru colegii este una destul de bună, mai mult decât majoritatea trec acest exercițiu. Persoanele care nu au promovat au tot dreptul să conteste în instanța supremă. Comisia III a transmis chestionarele și este în proces de colectare a datelor ce ține de procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție. În lunile septembrie -octombrie, vor fi organizate mai multe interviuri deja pe subiecte evaluate, inclusiv cu judecătorii Curților de Apel”, a enumerat ministra.
Potrivit Veronicăi Mihailov-Moraru, vetting-ul este doar o parte componentă a reformei justiției, în paralel fiind îmbunătățite mecanismele necesare domeniului, dar și legislația.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania