11:04:25 30.05.2020
 
Stiri

Veteranii războiului de pe Nistru vor protesta în capitală: Statul este capturat de interese private

Social 27.02.2020 16:19 Vizualizări3162 Autor: Ziarul National
Veteranii războiului de pe Nistru vor protesta în capitală: Statul este capturat de interese private


Consiliul Național al Veteranilor de Război, constituit la 8 februarie curent, invită cetățenii și veteranii să participe luni, pe 2 martie, începând cu ora 9.00, la un protest în contextul Zilei Memoriei, în Piața Marii Adunări Naționale. În cadrul acțiunii, aceștia vor cere autorităților să instituie Ziua recunoștinței veteranilor de război, care să fie marcată tot pe 2 martie, transmite IPN.

Nicolae Gîrbu, membru al Consiliului, a spus într-o conferință de presă la IPN că, „analizând situația social-economică și politică din țară, veteranii de război, care și-au jertfit sănătatea pentru independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova, își exprimă îngrijorarea și convingerea că statul este capturat de interese private”. Membrii Consiliului califică nesoluționarea de către guvernare a revendicărilor veteranilor, înaintate la 8 februarie, drept „acte antiumane și degradante ale guvernărilor față de apărătorii statului și a concetățenilor”.

Andrei Eremia, membru al Consiliului, s-a adresat veteranilor care sunt parte a altor organizații de veterani, îndemnându-i să se alăture acțiunii din 2 martie. „Am fost folosiți de diferite partide, de diferiți actori politici, ne-au dezbinat. Mulți din noi suntem simpatizanți ai diferitor partide, dar aceasta nu trebuie să ne împiedice să ne unim”, a spus veteranul.

Valeriu Sava, veteran al războiului de la Nistru, spune că ostașii care au luptat în 1992 au fost umiliți și înjosiți de toate guvernările de până acum. Veteranii au fost folosiți în special în contextul alegerilor, iar ulterior au fost uitați.

Ziua de 2 martie este numită Ziua Memoriei, ziua în care sunt comemorați ostașii căzuți în conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. În acțiunile de luptă circa 300 de combatanți și peste 400 de civili și-au pierdut viața, iar câteva sute de oameni au fost răniți. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de către Republica Moldova și Federația Rusă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md