01:36:17 20.07.2024
Stiri

​„Vestmoldtransgaz”, operator cu acte în regulă al sistemului de transport al gazelor naturale pe întreg teritoriul R. Moldova: ANRE a finalizat procedurile

Actualitate 19.09.2023 12:32 Vizualizări1114 Autor: Ziarul National
​„Vestmoldtransgaz”, operator cu acte în regulă al sistemului de transport al gazelor naturale pe întreg teritoriul R. Moldova: ANRE a finalizat procedurile


SRL „Vestmoldtransgaz” operează, începând de mari, 19 septembrie 2023, Sistemul Național de Transport Gaze din Republica Moldova.

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat luni Contractul de mentenanță a rețelelor de transport al gazelor naturale încheiat între SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Vestmoldtransgaz”, finalizând procesul juridic de desemnare provizorie a SRL „Vestmoldtransgaz” în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale pe întreg teritoriul Republicii Moldova..

În aceeași ședință, ANRE a aprobat Contractul de operare tehnică privind asigurarea operării tehnice a rețelei de transport gaze naturale gestionate de SRL „Vestmoldtransgaz” și a rețelei de transport al gazelor naturale gestionate de SRL „Moldovatransgaz”, cu excepția prevederilor financiare, care vor fi aprobate printr-o hotărâre separată.

CITIȚI și Ion Sterian, directorul Transgaz România, la „Radio Chișinău”: „Prin preluarea operării Sistemului Național de Transport al R. Moldova, va crește gradul de securitate în aprovizionare cu gaze pentru iarna viitoare și pentru anii următori”

Hotărârile ANRE stipulează că, în cazul intervenției unor modificări legislative sau a unor circumstanțe de ordin juridic, tehnic sau economic imprevizibile la momentul încheierii Contractelor, care vor impune necesitatea aducerii în concordanță a clauzelor contractuale, Agenția va solicita părților, indiferent de voința acestora, modificarea Contractelor în conformitate cu situația de fapt și de drept survenită.

De asemenea, Consiliul de Administrație a retras licența eliberată SRL „Moldovatransgaz” pentru activitatea de transport al gazelor naturale.

„Astfel, ANRE a finalizat procesul juridic de desemnare provizorie a SRL „Vestmoldtransgaz” în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Începând cu 19.09.2023, ora 00.00, compania SRL „Vestmoldtransgaz” este responsabilă de gestionarea și funcționarea corespunzătoare a infrastructurii de transport a gazelor naturale, iar SRL „Moldovatransgaz” va acorda serviciile de mentenanță necesare”, precizează ANRE.

Amintim că „Vestmoldtransgaz”, companie deținută de „Transgaz” România în proporție de 75% și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare cu 25%, va prelua în locațiune de la „Moldovatransgaz”, controlată de „Moldovagaz” și „Gazprom”, și va opera toată rețeaua de transport al gazelor naturale pe termen de 5 ani.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md