00:57:07 15.06.2024
Stiri

Ion Sterian, directorul Transgaz România, la „Radio Chișinău”: „Prin preluarea operării Sistemului Național de Transport al R. Moldova, va crește gradul de securitate în aprovizionare cu gaze pentru iarna viitoare și pentru anii următori”

Actualitate 18.09.2023 17:10 Vizualizări1362 Autor: Ziarul National
Ion Sterian, directorul Transgaz România, la „Radio Chișinău”: „Prin preluarea operării Sistemului Național de Transport al R. Moldova, va crește gradul de securitate în aprovizionare cu gaze pentru iarna viitoare și pentru anii următori” Radio Chișinău


Transgaz România, prin subsidiara sa din Rep. Moldova, Vestmoldtransgaz, va începe să opereze, de pe 19 septembrie curent, Sistemul Național de Transport Gaze din Republica Moldova, inclusiv în regiunea sa transnistreană.

Este un eveniment de o importanță istorică atât pentru R. Moldova, cât și pentru România, a declarat într-un interviu, pentru „Radio Chișinău”, directorul Transgaz, Ion Sterian. Acesta susține că în următorii cinci ani vor fi făcute investiții în modernizarea rețelelor de transport al gazelor naturale ale R. Moldova și conectarea la rețea a gospodăriilor care nu au încă acces la aceste resurse.

Compania Transgaz din România preia din data de 19 septembrie curent operarea rețelelor de transport al gazelor naturale din Rep. Moldova, prin subsidiara sa Vestmoldtransgaz, deținută împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Este primul pas important în procesul de integrare europeană, a afirmă Ion Sterian.

„Prin preluarea operării rețelelor de gaze ale Rep. Moldova, este primul pas în procesul de integrare europeană. Partea de transport a energiei electrice, reprezintă al doilea pas. La capitolul gaze, s-a închis acest subiect aici, pe partea de transport curent electric există și se lucrează la mărirea capacităților, pe partea rutieră autostrada va fi și ea gata cât de curând, de la Iași la Chișinău, că se lucrează. Comisia Europeană susține foarte puternic Guvernul și Rep. Moldova. Îmi doresc să se deschidă cât mai repede toate capitolele de negociere și Rep. Moldova să devină parte a Uniunii Europene”, a spus Ion Sterian.

În acest context, directorul Transgaz România a ținut să îi asigure pe toți cetățenii R. Moldova că preluarea rețelelor de transport al gazelor va însemna mai multă securitate energetică pentru întreaga țară.

„Nu se va întâmpla nimic rău prin preluarea operării Sistemului Național de Transport al R. Moldova, din contră, se va accelera ritmul de racordare a localităților la gaze atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali, va crește gradul de securitate în aprovizionare cu gaze pentru iarna viitoare și pentru anii următori”, a declarat Ion Sterian

Amintim că Transgaz România operează, de asemenea prin Vestmoltransgaz, gazoductul Iași - Ungheni-Chișinău, devenit cel mai strategic obiectiv de infrastructură energetică al R. Moldova, în contextul războiului de agresiune nejustificat al Rusiei în Ucraina.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md