03:01:31 02.03.2021
 
Stiri

Verdictul lui Stoianoglo: „Principalul coordonator și beneficiar al furului miliardului este cetățeanul Vlad Plahotniuc”

Actualitate 01.12.2020 10:24 Vizualizări1158 Autor: Ziarul National
Verdictul lui Stoianoglo: „Principalul coordonator și beneficiar al furului miliardului este cetățeanul Vlad Plahotniuc”


Investigațiile privind jaful bancar din R. Moldova au fost „în mod intenționat, deturnate pe o pistă greșită, acestea fiind formale și mimate, atent ca nu cumva să deranjeze interesele adevăraților arhitecți și beneficiari ai fraudei”.

Drept urmare, au fost „falsificate episoade întregi” și zeci de persoane „au fost ilegal trase la răspundere”, a declarat astăzi procurorul general Alexandr Stoianoglo, care s-a arătat sigur că acest dosar „va fi dus până la capăt”.

„În urma cercetărilor, am stabilit că principalul coordonator și beneficiar al furtului miliardului este cetățeanul Plahotniuc, căruia i-a fost înaintată învinuirea pe mai multe capete de acuzare, fiind arestat, în lipsă, și anunțat în căutare. Au fost întreprinse toate măsurile, inclusiv și pentru sechestrarea averilor acestuia din țară și de peste hotare. A fost finalizată ancheta privind implicarea în schema bancară a unei bănci comerciale și a foștilor ei conducători. Până în prezent, această instituție bancară nu a figurat în investigațiile pe acest caz și asta chiar dacă anume implicarea acestei bănci a condus, în cele din urmă, la furtul a peste 2 miliarde de lei”, a raportat Stoianoglo astăzi, într-o conferință de presă în cadrul căreia și-a prezentat bilanțul pentru primul an de activitate în fruntea Procuraturii Generale.

Procurorul general a adăugat că și cetățeanul Ilan Șor a fost „scutit” de deranjul procurorilor până acum, dar acțiunile acestuia și implicarea tuturor băncilor care au fost atrase în acest circuit ilegal, inclusiv unele din străinătate, vor primi în scurt timp „o apreciere juridică”. Stoianoglo a acuzat „acțiuni concertate” între avocații lui Ilan Șor și judecători în dosarul care-l vizează pe acesta.

Printre progresele în dosarul cu privire la frauda bancară, Stoianoglo a mai enumerat punerea sub învinuire a fostei conduceri de la Banca Națională a Moldovei care „a avut un rol-cheie în realizarea furtului miliardului, asigurând consilierea juridică a întregului proces”.

„Sunt sub anchetă companiile și persoanele, care în intervalul anilor 2009 – 2011, au scos, prin înșelăciune, din BEM, zeci de milioane de dolari americani. Sunt investigate și episoadele vizând redistribuirea mijloacelor financiare, eliberate de către Banca Națională și transferate pe conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc și Șor”, a mai spus procurorul general.

Deși „s-a pierdut mult timp” în investigarea acestei crime, Alexandr Stoianoglo vede „lumina de la capătul tunelului”.

„Foarte mult contez pe accelerarea examinării acestor categorii de dosare de către instanțele de judecată. Anul care vine va fi determinant, în care vom prezenta deznodământul întregii scheme la care am muncit intens, reparând greșelile și falsurile intenționate ale celor care, ani la rând, au mimat investigațiile pe acest dosar și, respectiv, reorientând ancheta pe o traiectorie corectă”, a spus oficialul.

Șeful Procuraturii Generale a adăugat că Plahotniuc ar fi și beneficiarul schemelor de la „Metalferos” și „Loteria Moldovei”.

„În decurs de un an am investigat toată activitatea „Metalferos” din ultimii trei ani, perioadele anterioare urmând încă a fi cercetate. Am constatat că, la vânzarea-cumpărarea metalelor, prin diferite scheme dubioase, compania de stat a fost prejudiciată cu zeci de milioane de dolari. Principalul beneficiar al acestor scheme și jafuri este, la fel, fostul lider PDM. Un alt dosar – Loteria Moldovei. Prin intermediul organelor de stat, elaborarea și aprobarea bazei legislative necesare, a fost monopolizat, în interesul unor companii afiliate, un întreg sector al economiei - cel al jocurilor de noroc. În rezultatul parteneriatului public-privat, statul a ratat venituri de sute de milioane de lei. Ancheta urmează să stabilească toți organizatorii și beneficiarii reali ai acestor tranzacții, dar și să determine responsabilitatea factorilor de decizie din diferite structuri de stat care au contribuit la comiterea ilegalităților”, a precizat procurorul general.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Paralelle 01.12.2020 11:22

Doar...atit? Doar un profitator??? Slab...gindit(fara a mingiia numele susnumit)...

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce tac ambasadorii

26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

23.02.2021 08:19 Ziarul National APELUL lui Alecu Reniță pentru Maia S...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md