05:29:03 18.05.2021
 
Stiri

VERDICT după trei ani: Trupele rusești din Transnistria staționează ILEGAL, iar statutul de neutralitate al R. Moldova NU contravine aderării la sisteme colective de securitate

Politică 02.05.2017 20:11 Vizualizări9694 Autor: Ziarul National
VERDICT după trei ani: Trupele rusești din Transnistria staționează ILEGAL, iar statutul de neutralitate al R. Moldova NU contravine aderării la sisteme colective de securitate http://constcourt.md


Curtea Constituţională (CC) a hotărât că dislocarea pe teritoriul R. Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională. Un verdict în acest sens a fost dat astăzi, după ce câțiva deputați ai Partidului Liberal (PL) au făcut o sesizare, acum trei ani, privind interpretarea articolului 11 din Constituție.

CC a mai stabilit că ocupația militară a unei părți a teritoriului R. Moldova în momentul declarării neutralității, precum și lipsa recunoașterii și a garanțiilor internaționale a acestui statut nu afectează validitatea prevederii constituționale referitoare la neutralitate.

De asemenea, în cazul unei amenințări la adresa unor valori fundamentale constituționale, precum independența națională, integritatea teritorială sau securitatea statului, autoritățile R. Moldova sunt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestora.

Hotărârea Curții mai prevede că „participarea R. Moldova la sisteme colective de securitate, asemenea sistemului de securitate al Națiunilor Unite, operațiuni de menținere a păcii, operațiuni umanitare etc., care ar impune sancțiuni colective împotriva agresorilor și infractorilor de drept internațional, nu este în contradicție cu statutul de neutralitate”.

Unul dintre autorii sesizării, liberalul Valeriu Munteanu, a salutat decizia de astăzi a CC.

„La trei ani de la depunerea sesizării, după mai multe amânări, finalmente astăzi CC a luat hotărârea. Ne bucură că Înalta Curte nu a omis să menționeze că Federația Rusă nu și-a retras trupele sale de ocupație din estul țării, ci, dimpotrivă, și-a consolidat prezența militară în partea transnistreană a R. Moldova, ce constituie o încălcare a prevederilor constituționale referitoare la independența, suveranitatea, integritatea teritorială și neutralitatea permanentă a R. Moldova, precum și a dreptului internațional. La fel, Curtea precizează că din timpul ocupației sovietice a actualului teritoriu al R. Moldova (1944-1991) până în prezent în partea estică a țării mai sunt dislocate trupe de ocupație ale Federației Ruse. Practic, ocupația sovietică/rusească nu a încetat în partea estică a țării nici astăzi, cu toate că a fost proclamată independența R. Moldova. Federația Rusă a recunoscut-o, dar și-a retras armata numai din partea vestică a teritoriului moldovenesc (sub ocupație au mai rămas 11% din suprafața Republicii Moldova)”, a menționat Munteanu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Vadim 02.05.2017 22:57

Să înțeleg că GHIMPU și Plaha care au legalizat staționarea armatei ruse în Transnistria, vor primi dosare penale pentru trădare națională? http://www.europalibera.org/a/24400187.html

Vasile 02.05.2017 23:11

Cum credeti Noi barbatii inca in floarea virstei care am jurat sa ne aparam Patria vom permite sa calce picior de soldat NATO cu razboi pe acest pamint? Vom permite sa vina pederastii de soldati americani? NU! Am facut cate 2 ani de armata! Am jurat credinta Tarii si-i vom intilni cu moarte pe soldatii NATO! Noi am crescut si educat copii, de moarte nu ne temem! Afganistanul le va parea o joaca de copii soldatilor NATO! Moarte americosilor si pederastilor europeni!

Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine va ridica mănuș...

14.05.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a încercat Maia ...

10.05.2021 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apel către Traian Bă...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md