03:29:41 16.05.2021
 
Stiri

Dodon și slugărnicia față de Moscova

Opinii 12.10.2016 12:25 Vizualizări2403 Autor: Vasile Gârneț
Dodon și slugărnicia față de Moscova


Contre-jour

Ne săturăm să-i privim la televizor pe candidații la Președinție – mulți dintre ei sunt enervanți, demagogi, mincinoși, mediocri –, însă uneori merită să-ți reprimi disprețul și să le urmărești prestația, pentru a-i surprinde într-un moment de autodemascare.

E cazul lui Igor Dodon, ubicuu și locvace, care își adoarme publicul cu povești despre prietenia seculară moldo-rusă. Într-un interviu televizat bine condus (Viorel Pahomi), liderul socialiștilor s-a chinuit din greu să apere Rusia în fața unor întrebări care dezvăluiau realități binecunoscute, strivitoare. Astfel, în opinia lui Dodon, anexarea Crimeii a fost un act legitim, pentru că s-a bazat pe un referendum. E drept că ținut sub armele omuleților verzi ai lui Putin, dar socialistul a omis să facă această precizare. În Donbas („Eu n-am fost acolo!”, spune Dodon) lucrurile sunt amestecate, „las’ să se clarifice ei cu problemele lor”. Ucrainenii au comis multe greșeli, e vina lor. Rușii n-au niciun amestec, iar Statele Unite s-au implicat foarte clar geopolitic. Argumentul demolator pe care îl aduce Dodon: „Nuland s-a dus și a dat pecenie (biscuiți – n.n.) la cei care protestau în piață” (în Maidan – n.n).

Pentru prezidențiabilul Dodon, referendumul din Crimeea este OK. În schimb, un eventual referendum pentru unirea cu România, în Moldova, este împotriva legislației și el, liderul PSRM, nu-l va admite. Moldovenii au putut vedea cu acest prilej un Dodon în corzi, un Dodon care se bâlbâie, nesigur și ezitant, chiar ridicol prin felul cum încerca să răspundă la întrebări cu alte întrebări, evitând să recunoască o cât de mică vină a Rusiei pentru cele întâmplate în Ucraina, unde au fost omorâți zeci de mii de oameni. Înghesuit de replicile jurnalistului, Dodon a admis, oarecum exasperat, o singură frază ce poate să presupună și o responsabilitate a Rusiei: „Toți cei vinovați să răspundă”.

Dodon avea mari emoții, își căuta cuvintele și eschivele, pentru că era conștient că este urmărit de sponsori, în fața cărora nu avea voie să greșească. Și în râvna sa de a se arăta fidel și „în linia” care i s-a dictat, socialistul a uitat că este privit și de ceilalți. În urma declarațiilor sale Ucraina ar putea să-l declare persona non grata pe teritoriul său. Așa încât, dacă va ajunge președinte, Dodon va avea probleme în dialogul cu Kievul. Românofobia, atât de consecvent probată, îl va împiedica să construiască o relație bună cu Bucureștiul. Intenția sa de a combate unionismul nu-l transformă doar într-un inamic al României, ci îi dă paloare de dictator, îl ostilizează în raport cu propriii cetățeni, pentru că le interzice un drept democratic și constituțional.

Pe scurt, și în acest interviu, ca și în alte apariții publice, Dodon și-a dezvăluit slugărnicia față de Moscova, fără să-i pese de consecvența și logica afirmațiilor sale. Dar, mai ales, a demonstrat că este o persoană lipsită de rușine.

Servilismul prorus al lui Dodon, declarat, indecent scos la vedere, ar trebui să fie o armă de atac împotriva sa în mâna altor concurenți electorali. Însă holdingul lui Plahotniuc îl menajează, are grijă să nu-i afecteze imaginea, deși socialistul este principalul adversar al Partidului Democrat, afirmă Marian Lupu. S-ar putea să aibă dreptate cei care susțin că Igor Dodon este candidatul de rezervă al oligarhului, dacă nu chiar principala sa miză în cursa prezidențială care a început pe 1 octombrie.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a încercat Maia ...

10.05.2021 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apel către Traian Bă...

07.05.2021 09:35 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unire pe stânga, ego...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md