17:23:36 29.03.2024
Stiri

VARIANTA Procuraturii: Cum a intrat mâna dreaptă a interlopului Karamalak în R. Moldova, în ajunul alegerilor, fără a fi reținut? Doi polițiști, țapi ispășitori

Actualitate 31.12.2020 11:56 Vizualizări3604 Autor: Ziarul National
VARIANTA Procuraturii: Cum a intrat mâna dreaptă a interlopului Karamalak în R. Moldova, în ajunul alegerilor, fără a fi reținut? Doi polițiști, țapi ispășitori Deschide


Doi angajați ai Inspectoratului General al Poliției și Inspectoratului General al Poliției de Frontieră ar fi încălcat legea atunci când i-au permis, pe 13 noiembrie curent, lui Gheorghe Nazaruc/Gheorghi Orlov, mâna dreaptă a autorității criminale Grigore Karamalak, alias Bulgaru, să intre în R. Moldova, deși era anunțat în căutare.

Cei doi „țapi ispășitori” care vor răspunde contravențional au fost anunțați de către Procuratura Generală, care invocă, mai degrabă, o „problemă tehnică” în acest caz.

Nazaruc/Orlov, anunțat în căutare de către autoritățile moldovenești pentru șantaj, a intrat nestingherit în R. Moldova în preajma alegerilor prezidențiale, iar opoziția a acuzat faptul că acesta ar fi venit pentru a intimida un concurent electoral și a sta la dispoziția lui Igor Dodon. Mai mult, Renato Usatîi a dezvăluit că cei din conducerea Ministerului Afacerilor Interne i-ar fi creat interlopului „coridor verde” prin zona VIP de la Aeroport.

CITIȚI și DEPUTAT: Un interlop apropiat autorității criminale Karamalak, aflat la Moscova, a intrat nestigherit, în perioada campaniei electorale, în R. Moldova pentru a INTIMIDA un concurent electoral în favoarea lui Dodon. A fost reținut în Ucraina


Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că a terminat urmărirea penală în privința învinuitului cu dublă cetățenie, anunțat în căutare pentru șantaj și extrădat recent Chișinăului de către autoritățile ucrainene, care l-au reținut după ce acesta a reușit să iasă, din nou fără piedici, din R. Moldova.

„Numitul este învinuit de organizarea și comiterea infracțiunii de șantaj comis în proporții deosebit de mari și continuă să se afle în stare de arest. Potrivit legii penale, asemenea infracțiuni sunt pedepsite cu închisoare de la 13 la 15 ani. Menționăm că pe o parte din acest dosar investigațiile continuă, în vederea identificării și acumulării probelor în privința tuturor persoanelor implicate în comiterea acestei infracțiuni”, cităm dintr-un comunicat de presă al PCCOCS.

Aceeași sursă detaliază „problema tehnică” ce i-a permis lui Nazaruc/Orlov să se plimbe liber pe teritoriul R. Moldova - programul Poliției de Frontieră nu a reacționat în cazul cetățeniei rusești a lui Nazaruc.

CITIȚI și FOTO // Cine ar fi autoritatea CRIMINALĂ, anunțată în căutare internațională, care a fost în ziua alegerilor în R. Moldova și ar fi fost gata să intervină în ajutorul unui candidat la prezidențiale

„Numitul a fost anunțat în căutare în anul 2017 de către Inspectoratul de Poliție Buiucani din Chișinău al Inspectoratului General al Poliției (IGP) al MAI, cu aplicarea în privința acestuia a măsurii preventive – arestul. Solicitarea a fost procesată de către Direcția cooperare polițienească internațională (BNC Interpol Chișinău). Aceasta, la rândul ei, a prezentat solicitarea către Interpol, însă doar pentru identificare și localizare, fără aplicarea arestului în privința cetățeanului anunțat în căutare, contrar ordonanței polițienești. Un alt aspect ține de funcționalitatea programului informatic gestionat de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) al MAI dedicat evidenței traversării frontierei de stat, implicit depistării persoanelor anunțate în căutare. Astfel, deși în baza de date a Interpolului persoana era anunțată în căutare, totuși în baza listei criteriilor stabilite în programul IGPF nu era posibilă identificarea unor astfel de persoane, în cazul care aceasta ar fi traversat frontiera cu o altă identitate.

Aplicat situației, atunci când învinuitul a traversat frontiera cu un nume diferit, în baza actelor de identitate emise de Federația Rusă, sistemul informatic nu a depistat că de fapt ar fi aceeași persoană, chiar dacă ambele identități ale aceleași persoane erau incluse în baza de date a Interpolului. În rezultatul investigațiilor, procurorii PCCOCS au expediat către IGP și IGPF sesizări privind omisiunile constatate. În consecință, acestea au fost lichidate, cu asigurarea că programul informatic a fost adaptat prevenirii unor astfel de situații. Concomitent, a fost stabilită încălcarea legii contravenționale de către doi funcționari ai acestor instituții”, cităm din comunicatul PCCOCS.

Menționăm că, anterior, Renato Usatîi l-a acuzat pe ministrul de Interne, Pavel Voicu, despre faptul că ar fi organizat și acoperit această infracțiune, însă ministrul a respins acuzațiile, invocând, de asemenea, o problemă tehnică a bazei de date deținute de către organele de drept.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md