00:05:16 15.06.2024
Stiri

UTIL // Ce ar trebui să știe un cetățean al R. Moldova care vrea să-și asigure de sine stătător energia pe care o consumă, înainte de a-și instala panouri fotovoltaice? SCHIMBĂRI aplicate de la 1 ianuarie 2024

Actualitate 15.09.2023 11:53 Vizualizări3332 Autor: Ziarul National
UTIL // Ce ar trebui să știe un cetățean al R. Moldova care vrea să-și asigure de sine stătător energia pe care o consumă, înainte de a-și instala panouri fotovoltaice? SCHIMBĂRI aplicate de la 1 ianuarie 2024
Poză simbol


Energia verde prinde tot mai mult teren în R. Moldova. Investițiile în energie regenerabilă au atins apogeul în ultimul an, în special în panourile fotovoltaice.

Investițiile în panouri solare instalate de consumatori au depășit, în ultima jumătate de an, investițiile făcute în precedenții cinci ani, iar până la sfârșit de an ritmul se va menține, estimează Veronica Herța, directorul executiv al Green City Lab Moldova, o platformă care facilitează interacțiunea municipalităților, sectorului privat, mediului de expertiză, a donatorilor și instituțiilor financiare, pentru promovarea dezvoltării durabile a localităților din Moldova.

Întrebată în cadrul unui interviu acordat Ziarului NAȚIONAL ce ar trebui să cunoască un cetățean al R. Moldova înainte de a-și instala acasă panouri fotovoltaice pentru a-și asigura consumul de energie, Veronica Herța a recomandat consultarea, în primul rând, a Calculatorului online elaborat de echipa Green City Lab, pentru a găsi răspuns la următoarele întrebări: care ar fi puterea necesară, valoarea investiției și durata de recuperare a acesteia.

După care, doritorii ar trebui să solicite de la distribuitorul lor de energie un aviz de racordare pentru puterea dorită, iar odată obținut – să se adreseze către companii ce activează în domeniul instalării panourilor fotovoltaice, care, de regulă, gestionează tot procesul până la final.

„În momentul în care va fi votată în Parlament modificarea Legii nr. 10/2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile (lucru care s-ar putea întâmpla în zilele următoare – n.r.), consumatorii trebuie să se informeze corect referitor la noțiunea de „facturare netă”, care vine să o substituie pe cea de „contorizare netă”.

În cazul producătorilor de energie verde pentru consumul propriu, se va aplica, începând cu 1 ianuarie 2024, mecanismul de facturare netă. Dacă până acum toată cantitatea de energie electrică regenerabilă livrată în rețea de către aceștia era calculată în kWh, atunci acum aceasta va fi monetizată”, explică Veronica Herța.

Potrivit directoarei executive a Green City Lab Moldova, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va stabili prețurile pentru energia verde livrată în rețea și pentru cea primită din rețea, precum și metodologia de aplicare a mecanismului.

„Lunar, se va face un bilanț și fiecare producător va fi informat dacă a livrat sau a primit mai mult din rețea. În cazul în care consumatorul a preluat din rețea energie în valoare monetară mai mare decât a livrat – la finele lunii va trebui să achite diferența, iar dacă a livrat în rețea mai mult decât a consumat – surplusul de sold va fi însumat în contul său până la data de 31 martie, după care surplusul va fi ars. La sfârșitul anului, se vor face calculele și, dacă a furnizat mai mult în sistem, va primi o anumită sumă de bani”, explică Veronica Herța.

Mai multe detalii veți putea afla din interviul oferit Ziarului NAȚIONAL de către directorul executiv al Green City Lab Moldova, Veronica Herța.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md