12:21:31 20.04.2024
Stiri

Unica biserică medievală din R. Moldova

Social 12.12.2015 13:13 Vizualizări15960 Autor: Daniela Hadei
Unica biserică medievală din R. Moldova


PERLĂ // Unica şi cea mai veche biserică de lemn din R. Moldova care păstrează arhitectura medievală clasică moldovenească se află astăzi chiar la intrarea în Chișinău

Cu un stil arhitectural unic și deosebit, construită în anul 1642 din stejarii codrilor Moldovei din Călăraşi, biserica medievală de lemn „Adormirea Maicii Domnului” are peste 300 de ani și a fost reconstruită de trei ori, iar în prezent lăcașul deosebit este o adevărată mândrie pentru R. Moldova.

Cea mai înaltă biserică de lemn din ţară

Bisericuţa de lemn este cea mai înaltă din această categorie şi a fost construită în anul 1642 de către călugării răzeşi din satul Hirişeni, în curtea Mănăstirii Hârjauca. Biserica a activat acolo până în anul 1821, după care, povesteşte preotul Sergiu Curnic, călugării au scris o scrisoare mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni și au cerut permisiunea să o demonteze, pe motiv că era foarte veche și nu se mai puteau săvârși Sfintele Liturghii acolo.

„Astfel, au demontat-o și au construit altă biserică, din piatră. Atunci, creștinii din Hirișeni, un sat în apropiere de Hârjauca, au cerut bârnele rămase, pentru a reconstrui biserica de lemn în satul lor. Așa se face că, în 1821, biserica de lemn a fost transferată de urmaşii ctitorilor pe teritoriul satului Hirişeni. Legenda spune că biserica ar fi fost cumpărată de către creștinii din Hirișeni. Acolo le-a servit localnicilor până în 1928, când în sat s-a construit o nouă biserică, iar din cauză că în localitate au fost mai multe alunecări de teren, biserica de lemn a fost lăsată de izbeliște”, ne spune preotul.

400 de bârne vechi din biserica originală

După ce a fost lăsată în voia sorţii, acoperişul de şindrilă şi vechea clopotniţă s-au prăbuşit. Abia în anul 2010, în urma procesului de demontare, iar apoi restaurare, biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” a fost adusă bârnă cu bârnă la Chişinău, iar un an mai târziu, pe 24 septembrie, uşile ei au fost deschise din nou.

„Nu se înțelegea ce era acolo. Eu am mers și am văzut doar bârnele la pământ, abia după ce sub ele am găsit câteva icoane, mi-am dat seama că aici a fost o biserică. Împreună cu specialiștii am ridicat bârnele, iar cu acordul sătenilor le-am transferat la Chișinău, unde am repetat practic ceea ce au făcut și strămoșii noștri. Pentru a treia oară, biserica a fost ridicată și restaurată. În partea de nord a bisericii am pus bârne noi, iar în partea de sud, adică în față, am folosit bârnele vechi. Sunt în total 400 de bârne păstrate de pe vremuri, au fost numerotate și fiecare are locul ei, mărimea și greutatea ei, și a fost amplasată exact unde îi era locul. De asemenea, capetele bârnelor sunt făcute după metoda „Coada de rândunică”, o tehnică foarte veche. Noi nu am vrut să mutăm biserica dintr-un loc în altul, scopul nostru a fost să-i dăm viață, să o restaurăm și să-i redăm faima de cândva”, ne dezvăluie parohul bisericii, Sergiu Curnic.

Icoane din secolul al XVIII-lea, şindrilă din Ucraina

Și interiorul bisericii reflectă cu exactitate autenticitatea bisericuţei, astfel, 70% din iconostas și icoanele păstrate au fost restaurate. De asemenea, șindrila de pe acoperiș este exact ca acea din varianta originală a lăcaşului.

„Acoperișul este din șindrilă - scândurele de brad despicate, aduse din Ucraina, sunt exact ca cele de la biserica originală. Și clopotnița este una deosebită, avem și o răstignire pe care am găsit-o lângă biserică, este foarte veche, cred că are minimum 100 de ani și se vede că era a bisericii”, ne mai spune preotul.

Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” este cea de-a doua biserică restaurată la inițiativa preotului Sergiu Curnic, iar astăzi, în curte, se lucrează la restaurarea unei noi biserici de lemn. În toți acești ani, preotul a lucrat cot la cot cu muncitorii, iar toți banii pentru lucrări au fost adunați de la creștini şi din resursele preotului.

O nouă biserică restaurată

Lucrările pentru restaurarea noii biserici sunt în toi, iar în curte am întâlnit muncitorii care aranjau cu mare grijă bârnele vechi. Este vorba de biserica de lemn din satul Gârbova, Ocnița, lăcaș care datează din anul 1775. Bârnele ei, de asemenea, au fost aduse la Chişinău.

„După cum vedeți, la construcție am folosit bârnele vechi, iar unde nu s-a ajuns, am pus bârne noi. Biserica este toată din lemn, inclusiv cuiele. Desigur, e mai greu și mai complicat de lucrat, da nu şi imposibil. Biserica va fi restaurată exact după cea originală”, ne spun muncitorii.

„Prima biserică pe care am restaurat-o este bisericuța de lemn din satul Palanca, Călărași, acolo unde am fost numit preot în anul 2002. Tot atunci au început și lucrările de restaurare a bisericuței. În 2009, lăcașul a fost deschis, iar liturghiile se țin și în prezent”, ne spune cu mândrie preotul Sergiu Curnic, care mai bine de 10 ani a slujit la Mănăstirea Căpriana, apoi la biserica din Palanca, iar din 2011 este parohul bisericii medievale de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din Chișinău.

„În primul rând, eu sunt preot, iar când am văzut bisericile prăbușite, m-am întrebat dacă în aceste biserici au fost cândva sute de mii de slujbe, cum se face că timp de 300 de ani oamenii au avut grijă de ele, dar în prezent noi nu suntem în stare să le păstrăm? Scopul meu a fost să le dau viață. În R. Moldova mai sunt oameni care pun mână de la mână și fac ceva”, îşi explică gestul preotul Sergiu Curnic.

Noua bisericuță va fi deschisă la anul viitor, de Sfintele Sărbători de Paști.

Muzeu al satului

Biserica medievală, dar şi bisericuţa care este reconstruită în prezent se află pe teritoriul Muzeului satului din Chişinău, un proiect care trebuie să cuprindă șase zone etnografice şi 165 de monumente, printre care mori de vânt, mori de apă, biserici de lemn, case de locuit, anexe gospodăreşti, crucifixe, un han, o crâșmă și multe altele, doar că, în prezent, acolo se află doar bisericuța veche de câteva secole, reconstruită nemijlocit la iniţiativa şi din resursele parohului.

„Eu mă ocup de ceea ce ține de suflet, fac tot ce-mi stă în puteri. Chiar dacă aceste hectare pentru Muzeul satului au fost alocate încă în 1992, în afară de o moară, care însă a ars în 1993, nu s-a mai făcut nimic. Am ridicat biserica la inițiativa mea, nu am primit bani sau resurse de la stat. Nu vrea nimeni să se ocupe de amenajarea muzeului. Mi-am propus ca anul viitor să aduc aici și vechea moară de vânt din satul Cernoleuca, Dondușeni, moara care la fel este un monument de valoare al țării”, ne spune cu încredere parohul.

Biserica medievală de lemn „Adormirea Maicii Domnului” activează în regim obișnuit și are ușile deschise pentru toți creștinii, iar pe lângă faptul că este un lăcaș spiritual, biserica este și un monument istoric şi arhitectural deosebit.

„Orice biserică, atât timp cât are ușile deschise, se fac slujbe, oamenii au grijă de ea, se păstrează”, a conchis preotul Sergiu Curnic.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md