Un medic urolog de la Bălți, condamnat la doi ani de închisoare pentru că a băgat în mormânt un pacient de 44 de ani: Cât pe ce să scape de pușcărie
Un medic urolog care activa la Spitalul Clinic Bălți va petrece următorii doi ani la închisoare, după ce un bărbat de 44 de ani căruia nu i-a fost acordată asistența medicală necesară a decedat în 2019.
Sentința a fost pronunțată recent de Curtea de Apel Bălți, după ce, anterior Judecătoria Bălți a decis să suspende condiționat, pentru o perioadă de probațiune de doi ani, pedeapsa cu privire la executarea reală a celor doi ani de închisoare.
De asemenea, instanța a decis ca medicul și instituția medicală să achite jumătate de milion de lei familiei victimei în calitate de prejudiciu moral.
Potrivit procurorilor de la Bălți, medicul urolog, care era șef al Secției Urologie în cadrul Spitalului Clinic Municipal Bălți, a acționat contrar obligațiilor sale pe parcursul internării unui pacient de 44 de ani, în perioada 11 - 23 septembrie 2019, căruia i-а fost medic curant.
Mai exact, condamnatul nu a stabilit pacientului și nu a indicat în fișa medicală de staționar diagnosticul clinic la internare, diagnosticul pe etape, precum și preoperator exact, obiectiv, bazate pe rezultatele analizelor medicale în dinamică; nu a descris diagnosticul clinic, necesitatea și volumul efectuării intervenției chirurgicale, manifestările maladiei, indicațiile și contraindicațiile intervenției, gradul de pregătire a pacientului pentru operație, planul și riscurile intervenției chirurgicale; nu a efectuat personal investigațiile necesare în volum deplin și la timp pentru diagnosticarea și tratamentul corect, obligatorii potrivit legii, precum și a comis alte abateri.
„Încălcările admise de medic au dus la ignorarea complicațiilor apărute la pacient care puteau și trebuiau să fie prevăzute. În aceste condiții de încălcare a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale, la data de 20.09.2019, medicul curant al pacientului a efectuat intervenția chirurgicală, care a dus la răspândirea infecției, pacientul dezvoltând, conform raportului de expertiză medico-legală, complicații sub forma contaminării septice a spațiului peritoneal care au determinat, peste 3 zile, necesitatea transferării acestuia la Institutul Medicină Urgentă din mun. Chișinău, unde, în urma complicațiilor ireversibile manifestate și în ciuda intervențiilor chirurgicale repetate la care a fost supus, la data de 5.10.2019, victima a decedat”, arată acuzatorii de stat.
Raportul de expertiză judiciară a arătat că întârzierea înlăturării procesului inflamator a generat răspândirea infecției, stabilindu-se o legătură cauzală directă între tergiversarea operației efectuate de medic și deces, iar dacă se înlătura abcesul peretelui abdominal din dreapta în timpul oportun, puteau fi prevenite complicațiile ulterioare și decesul.
Decizia instanței de apel este definitivă și executorie, însă poate fi contestată cu recurs ordinar la Curtea Supremă de Justiție în termen de două luni.
Situație EXCEPȚIONALĂ în Transnistria: Riscurile ca gazele rusești să nu mai fie furnizate către malul stâng al Nistrului „sunt mari”
Elena Lasconi, reacție după ce Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale: „Statul român a călcat în picioare democrația”
„Moldelectrica”, după ordinele date de premierul Recean: „Suntem în discuții cu Transelectrica privind majorarea capacității comerciale de import al energiei electrice din sistemul electroenergetic al României”