09:31:40 24.09.2021
Stiri

VIDEO // Un deputat va solicita Procuraturii Generale să investigheze cum a fost vândut terenul pe care este amplasat Cimitirul Eroilor Români din Chişinău

Social 24.01.2020 13:36 Vizualizări2280 Autor: Ziarul National
VIDEO // Un deputat va solicita Procuraturii Generale să investigheze cum a fost vândut terenul pe care este amplasat Cimitirul Eroilor Români din Chişinău Facebook
Vlad Bilețchi, la Cimitirul Eroilor Români din Chişinău


Deputatul Lilian Carp va depune un demers la Procuratura Generală prin care va cere investigarea circumstanţelor în care a fost înstrăinat terenul pe care se află Cimitirul Eroilor Români din sectorul Botanica al Chişinăului, care este un monumentul istoric.

Anunțul a fost făcut astăzi de către legislator în cadrul unei conferințe de presă, susținute împreună cu preşedintele Asociaţiei „UNIREA-ODIP”, Vlad Bileţchi.

Din investigațiile efectuate de Vilețchi rezultă că preţul final al tranzacţiei prin care 1,9 hectare din Cimitirul Eroilor Români, teren aflat în proprietatea statului, au ajuns în posesia „Buiucani Real Estate Holding” a fost de 70 de milioane de lei, iar în „afacere” ar fi fost implicat actualul șef al statului, Igor Dodon, fost ministru al Economiei.

„Deşi era clar că acest teren va pleca din proprietatea statului, Dodon hotărăşte ca din fondul de rezervă al Republicii Moldova, creat pentru cazuri de calamităţi naturale şi alte dezastre, să aloce suma de 2 milioane de lei, pentru demolarea clădirilor aflate pe acest teritoriu, deşi acest lucru nu făcea parte din contractul de vânzare negociat”, a declarat preşedintele „UNIREA-ODIP".

Totodată, la vânzarea lotului de teren pe care este aflat Cimitirul Eroilor Români de pe bulevardul Dacia a participat Viorel Melnic, fost viceministru al Economiei, subaltern direct al lui Dodon.

„Viorel Melnic figurează în raportul Kroll-2. La tranzacţie au mai fost implicaţi Boris Golovin, fost viceministru al Sănătăţii în perioada guvernării comuniste, actualul prim-ministru Ion Chicu, care în 2007 era coleg de Guvern cu Igor Dodon, dar şi alte persoane apropiate lui Igor Dodon sau unor membrii PSRM. În 2014, la Ministerul Culturii parvine o solicitare ca Cimitirul Eroilor Români să fie introdus în lista monumentelor ocrotite de stat. Deşi a fost adoptată fără niciun vot împotrivă, această decizie nu este executată până în prezent. Dacă s-ar executa, contractul de vânzare-cumpărare ar cădea în afara legii, iar statul ar trebui să despăgubească agentul economic”, a declarat Vlad Bileţchi.

Deputatul Lilian Carp a declarat că va solicita sprijinul autorităţilor de la Bucureşti pentru reabilitarea Cimitirului.

„Eu semnez un demers către Procuratura Generală în care anexez toate materialele adunate de Vlad Bileţchi. În al doilea rând, împreună cu dna deputat Maria Ciobanu, am trimis o scrisoare către Guvernul României şi către preşedintele Klaus Iohannis pentru a interveni în reabilitarea Cimitirului Eroilor Români din Chişinău”, a spus Lilian Carp.

La Cimitirul Eroilor Români de pe bulevardul Decebal din Chișinău sunt înhumați 1 645 de ostași, printre care 431 de români căzuți în Primul Război Mondial și 96 de militari români căzuți în al Doilea Război Mondial. În 2018, Asociația „UNIREA-ODIP” a început un amplu proces de restaurare a Cimitirului, dar lucrările au fost împiedicate.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Basarabeanu49 25.01.2020 13:25

Dosarul lui dodon și al camarilei se îngroașă. Se zvârcolesc, băieții.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ce înseamnă pentru „...

20.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apatia transnistrean...

17.09.2021 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema Maiei Sandu

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Maia Sandu trebuie să plece la Moscova pentru a-l ruga pe Vladimir Putin să vândă gaze mai ieftine Republicii Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md