19:09:14 25.09.2020
 
Stiri

Un deputat cere SUPLIMENTAREA fondurilor MAEIE pentru a putea repatria cadavrele cetățenilor R Moldova decedați peste hotare: În unele cazuri, costurile pot ajunge la 40 de mii de dolari

Social 11.12.2019 12:10 Vizualizări2117 Autor: Ziarul National
Un deputat cere SUPLIMENTAREA fondurilor MAEIE pentru a putea repatria cadavrele cetățenilor R Moldova decedați peste hotare: În unele cazuri, costurile pot ajunge la 40 de mii de dolari


Sute de cetățeni ai R. Moldova decedează anual peste hotare, iar în unele cazuri rudele acestora nu au bani ca să-i repatrieze și să-i îngroape acasă.

Drept urmare, deputatul Iurie Reniță a propus suplimentarea fondurilor Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) cu 1,5 milioane de lei în 2020, bani destinați pentru cheltuielile de perfectare a documentelor necesare pentru transportarea sau incinerarea peste hotare a corpurilor neînsuflețite ale cetățenilor Republicii Moldova.

Totodată, Reniță solicită ca mărimea compensației din partea statului pentru cheltuielile de transportare de peste hotare a corpurilor neînsuflețite sau a celor incinerate să constituie nu mai puțin de 75% din suma totală a cheltuielilor, nu până la 50% cum este în prezent.

„Cunoaștem cu toții care-i ponderea remitențelor, adică banii cetățenilor noștri de peste hotare pentru supraviețuirea statului Republica Moldova. De aceea este absolut necesar ca statul să acorde asistență financiară familiilor sau rudelor celor decedați peste hotare. Potrivit datelor MAEIE, prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, în perioada 2016-2018, în străinătate au decedat peste 500 de cetățeni ai Republicii Moldova. Cel mai frecvent decesele se produc din cauza accidentelor rutiere, accidentelor la locul de muncă și a bolilor incurabile. Cele mai dese cazuri de deces au fost înregistrate în Italia, Ucraina și România”, susține deputatul Reniță.

Sursa citată precizează că procedura de repatriere a defuncților este una complicată și foarte costisitoare, iar fiecare caz diferă în funcție de țară și de circumstanțele în care s-a produs decesul.

„Agențiile specializate în servicii funerare din republica noastră oferă asistență la preturi diferite, deoarece procedura de repatriere nu include doar transportul cadavrului în Republica Moldova, ci și cheltuieli ce țin de perfectarea actelor sau prețurile de coșciug. Prin urmare, în cazul când un cadavru urmează să fie adus din Moscova la Chișinău (1 350 km), prețul doar pentru transport poate ajunge la 13 500 de lei, iar dacă decedatul urmează să fie adus din Kiev (500 km), prețul este de 7 000 de lei. Cu referire la spațiul Uniunii Europene, cum ar fi Germania, Anglia, prețul doar pentru setul de acte necesar repatrierii defunctului variază de la 1 000 la 1200 de euro, în Italia de la 500 de euro, în afară de taxele de drum și alte necesități. În Statele Unite, repatrierea unui cetățean moldovean decedat poate să coste chiar și până la 40 de mii de dolari. Cunoaștem cu toții cazuri, când decedații din familiile sărace nu mai au nicio posibilitate financiară să-și aducă defunctul acasă, lăsându-l pe acestea în seama statelor în care au decedat”, își argumentează propunerile Iurie Reniță.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

21.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // CEC are probleme cu ...

18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md