10:43:21 04.12.2023
Stiri

VIDEO // Instituirea STĂRII DE URGENȚĂ, motiv pentru a clasa dosarul privind finanțarea PSRM din Rusia via Bahamas? „Avem dovezi CLARE, avem dispozițiile de PLATĂ în original”

Anticorupție 17.03.2020 11:52 Vizualizări18376 Autor: Ziarul National
VIDEO // Instituirea STĂRII DE URGENȚĂ, motiv pentru a clasa dosarul privind finanțarea PSRM din Rusia via Bahamas? „Avem dovezi CLARE, avem dispozițiile de PLATĂ în original” Captură privesc.eu


Deputații Iurie Reniță, Octavian Țîcu și Lilian Carp au prezentat astăzi dovezi potrivit cărora cel puțin 30 de persoane afiliate Partidului Sosiclaiștilor (PSRM) au primit bani din Rusia, prin intermediul unui off-shore din Bahamas. Cei trei spun că au informații că socialiștii, care ar controla acum organele de drept, intenționează ca, în perioada în care va fi instituită starea de urgență în legătură cu răspândirea noului coronavirus, să claseze acest dosar.

Iurie Reniță a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă susținute în Parlament, contractul prin care actualul lider al fracțiunii PSRM din Parlament, Corneliu Furculiță, s-a împrumitat de la „Exclusiv Media”, însă acești bani nu s-au regăsit în declarația sa de avere. De asemenea, deputatul PPDA a prezentat și dispoziția de plată prin care Furculiță a încasat banii respectivi. „Avem dovezi clare, avem dispozițiile de plată în original”, a spus acesta.

Documente similare au fost prezentate și în privința deputaților socialiți Vasile Bolea și Petru Burduja. „În această schemă figurează 30 de persoane”, a spus deputatul Octavian Țîcu.

La rândul său, deputatul Lilian Carp menționează că există riscul ca acest dosar să fie clasat, în contextul instituirii stării de urgență.

„Dorim ca pe această cale să sesizăm organele de drept să nu claseze acest dosar. În cazul în care va fi instituită starea de urgență, vor fi unele interdicții de a prezenta diferite informații. Anume din acest motiv am decis ca astăzi să venim cu aceste detalii. Campania prezidențială din 2016 a fost finanțată cu banii veniți din Federația Rusă, prin Bahamas. Asta arată documentele respective. Sunt foarte multe persoane în această listă, inclusiv Galina Dodon (soția șefului statului - n.r.)”, a menționat Lilian Carp.

Iurie Reniță speră ca acest dosar să nu fie clasat, exact cum s-a întâmplat cu urmărirea penală ce viza înregistrările video în care Dodon recunoștea, în cadrul unei discuții cu Plahotniuc și Iaralov, că primește până la un milion de dolari lunar din Federația Rusă.

Procuratura Anticorupție continuă acțiunile de urmărire penală în dosarul pornit pe pretinse fapte de spălare de bani în care ar fi vizate persoane afiliate PSRM, inițiat în anul 2016, până în prezent fiind audiate 25 din cele 29 de persoane care au primit bani prin „schema Bahamas”.

„Actualmente, se află la etapa de finalizare procesul de pregătire a comisiei rogatorii și a materialelor necesare pentru efectuarea anumitor activități procesual-penale în Elveția, țara de unde au fost transferați banii în litigiu, în acest sens fiind obținute anumite autorizații judecătorești pentru ridicări de documente ce constituie secret bancar”, cităm dintr-un comunicat recent al Procuraturii Generale.

Amintim că, anterior, RISE Moldova a arătat într-o investigație cum fruntași ai PSRM, mulți dintre care sunt actuali deputați socialiști, au participat într-o schemă cu 30 de milioane de lei, transferate de o companie offshore conectată la Federația Rusă. Printre aceștia se numără Corneliu Furculiță, Vladimir Odnostalko, Vasile Bolea, Maxim Lebedinschi, Petru Corduneanu, Dinari Cojocaru etc.Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md