08:41:44 22.02.2024
Stiri

SONDAJ // Trei partide în următorul Parlament, dacă duminica viitoare au loc alegeri anticipate. Maia Sandu și-ar adjudecat un nou mandat de PREȘEDINTE, chiar dacă moldovenii o consideră mai vinovată decât Putin pentru scumpirea GAZULUI

Actualitate 03.02.2023 10:11 Vizualizări2554 Autor: Ziarul National
SONDAJ // Trei partide în următorul Parlament, dacă duminica viitoare au loc alegeri anticipate. Maia Sandu și-ar adjudecat un nou mandat de PREȘEDINTE, chiar dacă moldovenii o consideră mai vinovată decât Putin pentru scumpirea GAZULUI


Cel puțin trei formațiuni ar accede în viitorul Parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, potrivit unui sondaj realizat telefonic, în ianuarie curent, de CBS Research, la comanda ONG-ului WatchDog.

Potrivit cercetării sociologice, cele mai multe voturi le-ar obține Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) - 23,4%. Formațiunea de la guvernare este urmată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) - 22% și Partidul „ȘOR” - 11,3 la sută.

Peste 28 la sută din respondenți nu au o opțiune de vot sau au arătat că nu ar participa la alegeri.
În cazul celor deciși, PAS ar acumula 33,1%, BeCS - 31,1% și Partidul „ȘOR” - 16%.

Mișcarea Alternativa Națională a lui Ion Ceban e la limita accederii în Parlament, la fel ca și „Partidul Nostru” al lui Renato Usatîi.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, atunci Maia Sandu ar acumula 36,1 la sută din voturile celor deciși, iar Igor Dodon - 22,6%.

Pe locul trei s-ar clasa Ion Ceban - 10,9%, iar pe locul patru Ilan Șor - 5,4%.

Autorii sondajului au subliniat că Ilan Șor nu a fost inclus în lista candidaților, deoarece vârsta nu-i permite să candideze la prezidențiale. Cu toate acestea, respondenții au insistat pe candidatura sa, a declarat reprezentantul WatchDog, Valeriu Pașa.
Întrebați în ce personalitate au cea mai mare încredere (fără să li se ofere variante de răspuns n.r.), cei mai mult moldoveni rostesc fără ezitare numele Maiei Sandu - 23,8%.

Pe locul doi, la o distanță foarte mare, este Igor Dodon - 6,9%, urmat de Ilan Șor - 3,5% și Ion Ceban - 2,1%.

Lucrurile se schimbă când respondenților li se oferă variante de răspuns. Astfel, Ion Ceban o depășește pe Maia Sandu la capitolul încredere.

În primarul general au oarecare încredere și foarte multă încredere 41,5 la sută, iar în Maia Sandu - 38,6%.

Paradoxal, dar cei mai mulți moldoveni o consideră pe Maia Sandu principala vinovată de scumpirea gazului, deși contractul cu „Gazprom” a fost negociat și semnat de vicepremierul Andrei Spînu.

Cetățenii R. Moldova cred că șefa statului este mai vinovată și decât Vladimir Putin, cel care a început războiul sângeros împotriva Ucrainei.
Sondajul a fost realizat în perioada 17 - 26 ianuarie curent, pe un eșantion de 1 001 respondenți. Marja de eroare a cercetării sociologice este de 3,1%.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md