14:51:10 26.06.2022
Stiri

Serghei Răilean a fost REȚINUT pentru 72 de ore. Procurorii oferă DETALII despre infracțiunile care ar fi fost comise de fostul director al ASP: Acțiunile au fost comise în favoarea organizației CRIMINALE „Plahotniuc”

Actualitate 17.11.2021 12:04 Vizualizări2360 Autor: Ziarul National
Serghei Răilean a fost REȚINUT pentru 72 de ore. Procurorii oferă DETALII despre infracțiunile care ar fi fost comise de fostul director al ASP: Acțiunile au fost comise în favoarea organizației CRIMINALE „Plahotniuc”


Fostul director al Agenției Servicii Publice (ASP), Serghei Răilean, a fost reținut pentru 72 de ore, după ce procurorii și angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au efectuat percheziții la domiciliul acestuia în această dimineață. Răilean a fost reținut pentru abuz și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), perchezițiile au fost desfășurate la domiciliul bănuitului, situat în Chișinău. În rezultatul acestora, oamenii legii au ridicat purtători de informații, care urmează a fi supuse expertizării informatice.

Citește și: SIS şi procurorii PCCOCS au descins acasă la fostul şef al ASP: Răilean e cercetat inclusiv pentru acordarea dublei identităţi lui Plahotniuc

„Acțiunile procesual-penale efectuate vin să fortifice probatoriul acumulat de autoritatea de investigație cu referire la infracțiunile de care este bănuit figurantul, legate de abuz și depășirea atribuțiilor de serviciu. Mai exact, în perioada în care a condus Agenția, bănuitul a facilitat emiterea actelor de identitate – buletine de identitate și pașapoarte – pe numele mai multor persoane din anturajul cetățeanului Vladimir Plahotniuc, cu încălcarea vădită a procedurilor stabilite, inclusiv în lipsa solicitanților acestor acte. Acțiunile au fost comise de persoana reținută în favoarea organizației criminale „Plahotniuc”, se arată într-un comunicat de presă al PCCOCS.

Investigațiile continuă, iar procurorii PCCOCS vor decide asupra necesității solicitării aplicării măsurilor preventive în privința bănuitului.

Potrivit profilului schițat de Rise Moldova, Serghei Răilean a studiat la Colegiul Republican de Informatică şi Drept și la Facultatea Relaţii Economice Internaţionale a Academiei de Studii Economice, după care a activat ca specialist în creditare la Micro Enterprise Credit Moldova, companie parte a grupul financiar internaţional ProCredit.

În anii 2001-2004 a fost coordonator principal de proiecte la Citizens Network for Foreign Affairs Inc. (CNFA), un proiect al USAID, după care a trecut Prutul. În România s-a reținut până în 2006, timp în care a lucrat pentru SC Mechel Câmpia Turzii SA (judeţul Cluj), inițial în funcția de controlor financiar, apoi de director general adjunct pentru probleme economice şi financiare. Compania Mechel Câmpia Turzii SA este parte a Grupului Mechel, controlat de miliardarul rus Igor Zyuzin.

În 2006 a devenit director financiar la Tutun-CTC din Chişinău, societate pe acțiuni în care statul a deținut pachetul majoritar până în 2019 și unde, din 2008, l-a avut ca șef pe Pavel Filip. În 2011, după numirea lui Filip în fruntea Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Serghei Railean ajunge director general al Întreprinderii de Stat „Centrul Resurselor Informaţionale de Stat Registru”, instituție subordonată ministerului condus de Filip.

S-a menținut în fruntea întreprinderii până în 2017 și va conduce, ulterior, și Agenția Servicii Publice, structură creată în urma fuziunii „Registru” cu alte instituții. În iulie 2019, după plecarea democraților de la guvernare, Railean a fost eliberat din funcție, dar în martie 2020 a fost numit în funcţia de ministru al Economiei și Infrastructurii din partea Partidului Democrat, formațiune condusă de fostul său șef de la Tutun-CTC, Pavel Filip.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // În epicentrul bătăli...

20.06.2022 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine e mai mare patriot

17.06.2022 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi într-o barcă, al...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md