01:51:04 05.12.2021
Stiri

Rusia pretinde datorii de 720 de MILIOANE de dolari pentru gaze, deși cetățenii au PLĂTIT în permanență. Spînu: „Nu dau vina pe Rusia, dar aceste datorii au tot fost ROSTOGOLITE, că nu înțelegem nimic”. De ce Rusia cere ACUM banii

Actualitate 25.11.2021 19:14 Vizualizări3565 Autor: Ziarul National
Rusia pretinde datorii de 720 de MILIOANE de dolari pentru gaze, deși cetățenii au PLĂTIT în permanență. Spînu: „Nu dau vina pe Rusia, dar aceste datorii au tot fost ROSTOGOLITE, că nu înțelegem nimic”. De ce Rusia cere ACUM banii


Federația Rusă pretinde că SA „Moldovagaz” a acumulat datorii de peste 720 de milioane de dolari, pe care urmează să le plătească în următorii cinci ani. Președintele „Gazprom”, Alexei Miller, a insistat ca această cifră de 720 de milioane să fie inclusă în protocolul semnat cu vicepremierul Andrei Spînu, însă ultimul spune că nu a acceptat acest lucru.

„Eu regret și nu o să dau vina pe Federația Rusă, dar vreau să discutăm ce au făcut fostele guvernări. De ce Rusia a fost tolerantă cu fostele guvernări și nu le-a obligat, ca în cazul de față, să fie stinse datoriile acumulate? Probabil au găsit alte metode ca să intervină, or noi de fiecare dată am spus că ne dorim o relație transparentă și corectă. Nu trebuie să se facă înțelegeri pe la spate sau să se ia în calcul alte interese decât cele comerciale”, a declarat vicepremierul Spînu astăzi, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit vicepremierului, o mare parte din datoria invocată de ruși e din anul 1994. „O altă parte din datorie vine din perioada 2006-2009, iar alta din perioada 2011-2015. În ultimii trei ani, trebuie să recunoaștem, nu au fost acumulate datorii. Noi ne punem întrebarea de ce nu s-a întreprins nimic pentru diminuarea sau excluderea acestor datorii. Ele au fost tot rostogolite și am ajuns în situația când nu mai înțelegem care sunt ele, cum s-au format.

În acest sens, ne dorim un audit independent, ca să înțelegem ce s-a întâmplat. Reprezentanții „Gazprom” vorbesc despre o datorie de 720 de milioane de dolari. Rușii au insistat ca această cifră să fie inclusă în protocolul semnat de mine și Alexei Miller. Am spus că nu accept, până nu înțeleg cum s-a format. Dacă includeam acum această cifră, ulterior vor spune că am acceptat-o. Astfel, vor fi ridicate toate documentele de la „Moldovagaz” și se va vedea pentru ce au fost cheltuiți acești bani. Aceste datorii sunt pentru gaze sau pentru altceva. De ce „Moldovagaz” nu a putut să le plătească, dacă cetățenii au plătit? Având toate aceste calcule și dovezi, vreau să înțeleg dacă e vorba de 720 de milioane, 500 de milioane sau 100 de milioane”, a punctat Spînu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

ion 25.11.2021 21:33

Agramatie si incompetenta de milioane in cel mai sarac stat. Cum e posibil ca debitorul sa nu cunoasca exact suma datoriei, cine este responsabilul si care este autoritatea care exercita controlul?

liuba 26.11.2021 06:48

Doamne fereste de asemenea viceminstru. Inchei contract fara sa stii prea multe ce e scris acolo. Sau te faci ca nu stii Abureala cetatenilor simpli

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md