06:50:14 03.12.2021
Stiri

Procurorul Furtună îl vrea pe Stoianoglo în AREST preventiv. Acesta oferă DETALII despre necesitarea reținerii procurorului general suspendat și anunță noi ARESTĂRI ale altor figuranți în acest caz

Actualitate 12.10.2021 17:09 Vizualizări2698 Autor: Ziarul National
Procurorul Furtună îl vrea pe Stoianoglo în AREST preventiv. Acesta oferă DETALII despre necesitarea reținerii procurorului general suspendat și anunță noi ARESTĂRI ale altor figuranți în acest caz stiri.md


Procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) să-l cerceteze pe Alexandr Stoianoglo, Victor Furtună, a contestat astăzi decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care procurorul general interimar a fost plasat în arest la domiciliu. Furtună a explicat prin intermediul unui comunicat de presă de ce e nevoie ca Stoianoglo să fie plasat în arest preventiv.

Procurorul anunță că face precizările „pentru a exclude speculațiile care sunt intenționat vehiculate în spațiul mediatic, pentru a crea impedimente bunei desfășurări a urmăririi penale”.

„Deși cazul este unul extraordinar, au fost aplicate proceduri standarde bazate pe prevederi legale, ceea ce a constatat și judecătorul de instrucție în cadrul examinării demersului procurorului de aplicare a măsurii preventive. Reiterez că necesitatea aplicării măsurii procesuale de constrângere – reținerea, iar ulterior solicitarea aplicării arestul preventiv a subiectului urmărit - a fost determinată inclusiv de următoarele circumstanțe:

- funcția exercitată de subiect și ierarhia funcțională a acestuia dau posibilitatea de a face ca participanții pe dosar, printre care sunt procurori, alte persoane de demnitate publică sau funcționari publici, să fie reticenți în declarații, în special pentru a evita constrângeri sau persecuții, dar, implică și alte riscuri pentru buna desfășurare a urmăririi penale;

-pregătirea profesională a subiectului care, fiind procuror în exercițiul funcției, cunoaște toate subtilitățile tactice și de procedură, inclusiv acțiunile de urmărire penală care necesită a fi întreprinse pe astfel de cazuri, ca exemplu audieri ale martorilor, ridicări de obiecte, alte procedee probatorii, având posibilitatea de a influența participanții sau în alte modalități să pericliteze probele;

-utilizarea tacticilor specifice pentru categoriile de infracțiuni contra bunei desfășurări a activității în sfera publică unde sunt necesare acțiuni prompte pentru a reuși să fie ridicate obiectele și informațiile necesare și pentru a evita ascunderea sau distrugerea probelor de către subiecții investigați.

Un alt aspect care implică discuții în sursele mass-media este lipsa unor acțiuni proporționale față de alte persoane care, posibil, sunt implicate în infracțiunile investigate.

CITIȚI și Avocații lui Alexandr Stoianoglo cer Curții de Apel Chișinău să anuleze cele 30 de zile de arest la domiciliu pentru procurorul general suspendat: „O făcătură cu scopul de a-l discredita și a-l determina să demisioneze”

Cu referire la acest aspect, în limitele în care permite principiul confidențialității urmăririi penale, ținem să menționăm că, în cadrul cercetării circumstanțelor în care au fost comise faptele incriminate dlui Alexandr Stoianoglo, sunt investigate inclusiv și acțiunile altor persoane. În acest sens, este necesar de a determina rolul fiecărui participant și acțiunea în care a fost implicat, împrejurări care vor fi stabilite pe parcursul anchetei.

Lipsa unor rețineri și arestări a altor figuranți pe caz nu exclude că aceste acțiuni vor fi realizate, în caz de necesitate, în viitor”, se arată în comunicatul semnat de Victor Furtună.

Amintim că procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a fost reținut pe 5 octombrie, iar ulterior a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Potrivit procurorului Furtună, în cadrul urmăririi penale s-a constat că Alexandr Stoianoglo ar fi favorizat un grup criminal organizat.

Alexandr Stoianoglo a acuzat, la rândul său, că e vorba de un dosar „politic” și a negat că ar avea vreo legătură cu controversatul Veaceslav Platon.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

26.11.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // România și nevoia de...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md