07:33:52 21.05.2024
Stiri

Prețul BENZINEI va depăși pragul psihologic de 30 de lei pentru un litru. Cum explică reprezentanții ANRE stabilirea acestui preț RECORD

Actualitate 18.05.2022 11:59 Vizualizări1632 Autor: Ziarul National
Prețul BENZINEI va depăși pragul psihologic de 30 de lei pentru un litru. Cum explică reprezentanții ANRE stabilirea acestui preț RECORD


Prețul benzinei standard comercializate în R. Moldova va depăși, în premieră, pragul psihologic de 30 de lei.

Potrivit prețurilor-plafon stabilite de Agenția Națională de Reglementări în Energetică (ANRE), un litru de benzină va costa mâine, 19 mai, 30,09 lei, cu 31 de bani mai mult decât astăzi. Prețul motorinei va fi mâine de 27,48 lei/litru, cu opt bani mai puțin.

ANRE susține că această majorare a prețurilor din ultima perioadă e din cauza creșterii considerabile a cotațiilor internaționale la benzină și o repoziționare a prețului acesteia în raport cu cel al motorinei.

„Astfel, dacă pe parcursul lunilor martie și aprilie a fost înregistrat un fenomen atipic de creștere mai pronunțată a cotațiilor Platts la motorină, fapt care a condus la o depășire temporară a prețului de comercializare a acesteia în raport cu benzina, atunci de la începutul lunii curente are loc repoziționarea parității tradiționale dintre cele două tipuri de carburanți. Pentru comparație, dacă pe parcursul lunilor martie și aprilie, o tonă de motorină era cotată mai scump decât o tonă de benzină cu circa 30-170 $/tona, atunci în cadrul ultimei sesiuni din 17 mai benzina era deja vândută cu 184 $/tona mai scump decât motorina”, justifică ANRE.

Pe parcursul lunii curente, potrivit instituției, se atestă o creștere a cotațiilor pentru benzină cu 159,5 $/tona și o descreștere a cotațiilor pentru motorină cu 57,5 $/tona.

„Un alt factor care contribuie la majorarea prețului final este creșterea în aceeași perioadă cu circa 0,50 lei a cursului de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA. În același timp, cotațiile la produsele petroliere sunt în continuare influențate de cererea mare din partea pieței ucrainene și de perspectivele refuzului statelor UE a importurilor de țiței și produse derivate din Federația Rusă. Mecanismul de stabilire a prețurilor pentru produsele petroliere, aplicat începând cu 1 septembrie 2021 vine să asigure consumatorii cu prețuri corecte, transparente și ușor de verificat, evoluțiile de pe piața internațională reflectându-se cu exactitate la prețul la pompă atât la creșterea cât și la descreșterea cotațiilor Platts”, se mai arată în comunicatul instituției de reglementare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md