19:50:24 17.06.2024
Stiri

Premierul Recean anunță MICȘORAREA tarifului la gaze, dar nu așa cum a propus anterior „Moldovagaz”: „Săptămâna viitoare vom avea soluția. Ceea ce a propus „Gazprom-Moldova" nu e suficient”

Actualitate 26.05.2023 19:47 Vizualizări2919 Autor: Ziarul National
Premierul Recean anunță MICȘORAREA tarifului la gaze, dar nu așa cum a propus anterior „Moldovagaz”: „Săptămâna viitoare vom avea soluția. Ceea ce a propus „Gazprom-Moldova


Prim-ministrul Dorin Recean anunță pentru perioada imediat următoare micșorarea tarifului la gazele naturale, dar nu așa cum a propus anterior „Moldovagaz”. Potrivit premierului, diminuarea tarifului va fi consistentă, în condițiile în care prețul gazelor pe piața internațională a scăzut semnificativ.

Unii deputați socialiști s-au arătat astăzi revoltați, în timpul dezbaterilor din Parlament la subiectul prelungiri stării de urgență cu 60 de zile în R. Moldova, de faptul că Guvernul nu a reacționat la apelul „Moldovagaz”, filială a „Gazprom”, de a micșora tariful la gaz încă în aprilie-mai.

„Prețul la gaze pe bursele internaționale a căzut sub 300 de dolari, dar cu toate acestea noi continuăm să plătim aproape 30 de lei pentru un metru cub de gaz. Mai mult, la mijlocul lunii aprilie, conducerea „Moldovagaz” a spus că sunt premise ca prețul să fie micșorat. Acum e 26 mai, iar prețul este același. Prețul pe bursă este de 275 de dolari pentru mia de metri cubi. Experții afirmă că prețul va scădea și mai mult, în condițiile în care toate depozitele de gaze sunt pline. De ce noi plătim un preț așa mare? Răspund tot eu. Fostul Guvern a făcut o mare greșeală cumpărând gaz la preț mare, fără a ține cont că se va micșora consumul. Răspundeți concret la această întrebare. Avem foarte mult gaz în depozite și de aceea plătim un preț mare”, a spus apăsat deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Inga Sibova.

„Începând cu săptămâna viitoare, R. Moldova va cumpăra gaz mai ieftin și va veni cu o propunere de a reduce a tarifului. În curând vom avea o reducere a tarifului. Vă răspund foarte concret. Scăderea mai accentuată a prețului a avut loc acum două săptămâni. Ceea ce a propus „Gazprom-Moldova”, nu „Moldovagaz”, dar „Gazprom-Moldova” ca diminuare de prețuri nu este suficient. De asta am zis că Guvernul lucrează, iar săptămâna viitoare vom avea soluția și vom acționa ca să diminuăm tariful. Nu voi specula acum, dar săptămâna viitoare va fi făcut public anunțul”, a răspuns Recean.

Totodată, prim-ministrul a ținut să sublinieze că în ultima perioadă, având în vedere compensațiile acordate de Guvern, cetățenii au plătit un tarif mediu de 16 lei și nu sub 30 de lei, așa cum a aprobat Agenția pentru Reglementare în Energetică.

Amintim că șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat în aprilie că va prezenta la ANRE calculele și, împreună cu regulatorul, ar putea solicita corectarea tarifului. Ceban a lăsat să se înțeleagă atunci că ar fi vorba de o micșorare de circa 6,5 lei.

„Pot să spun un singur lucru: în cadrul aprobării tarifelor, în octombrie 2022, circa 6,5 lei au fost acele devieri financiare care au fost acumulate în 2022. Ca o cifră pe care o pot spune la moment”, a menționat atunci Ceban. Astfel, tariful la care a făcut referire Ceban ar fi de circa 22 de lei pentru un metru cub de gaze.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md