06:26:34 23.06.2021
 
Stiri

Opinie de la București: „Maia Sandu poate duce PAS la 51%. Dodon joacă pentru supraviețuire... PSRM și PCRM vor folosi „SPERIETORILE” dure, dar dacă se va forma un „VAL” pro-PAS la vot, atunci rezultatul lor va fi mult sub așteptări”

Actualitate 17.05.2021 20:16 Vizualizări24740 Autor: Ziarul National
Opinie de la București: „Maia Sandu poate duce PAS la 51%. Dodon joacă pentru supraviețuire... PSRM și PCRM vor folosi „SPERIETORILE” dure, dar dacă se va forma un „VAL” pro-PAS la vot, atunci rezultatul lor va fi mult sub așteptări”


„Miza alegerilor parlamentare anticipate este extrem de importantă. În funcție de rezultat, vom putea ști dacă R. Moldova va intra pentru o perioadă mai lungă într-o perioadă de stabilitate, dacă se vor aprofunda relațiile cu Vestul și dacă Moscova va pierde sau nu din influență. O victorie a PAS-ului, partidul Maiei Sandu, obținerea unei majorități necesare formării guvernului va însemna o perioadă destul de lungă de dominație a Vestului, o slăbire a influenței Moscovei”, consideră analistul politic de la București, Cristian Hrițuc, într-un material publicat pe blogul său.

Potrivit fostului consilier al președintelui Traian Băsescu, Maia Sandu este sprijinită cu tot ce se poate de cancelariile occidentale.

„România a asigurat ajutor medical, a adus vaccinurile necesare, a livrat primele tone de motorină ca sprijin pentru agricultori. Este clar că guvernul sprijinit de Maia Sandu Sandu va primi asistență tehnică, fonduri și resursele necesare pentru a dezvolta R. Moldova. Moscova va avea mai puține pârghii în cazul în care Dodon intră în opoziție. Socialiștii nu vor mai conta prea mult, în condițiile în care nu vor obține guvernarea”.

În același context, Hrițuc afirmă că meciul Vest – Est va intra într-o fază nouă.

„Dacă și în vremea Guvernului Filat s-a reușit pentru o perioadă destul de lungă ca puterea Moscovei să fie diminuată, acum există o fereastră de oportunitate și mai bună. R. Moldova poate să intre pentru o perioadă de opt ani în relații mult mai aprofundate cu Vestul și să diminueze controlul și influența Federației Ruse. În comparație cu Guvernul Filat și Alianța de Integrare Europeană formată din mai multe partide, acum un singur partid va putea gestiona administrarea statului, PAS-ul Maiei Sandu. Acest lucru poate aduce beneficii majore actului de guvernare, fiind vorba despre un singur actor politic ce poate lua decizii mai ușor și le poate implementa mult mai repede. Nu ar exista riscul compromisurilor, al negocierilor între partide, totul ar depinde de voința politică a partidului ce asigură guvernarea”.

Cristian Hrițuc mai afirmă că pe Dodon nu-l mai ajută nici alierea cu Vladimir Voronin.

„PSRM a făcut o mișcare electorală, alianța cu PCRM, tocmai pentru a nu lăsa niciun vot de pe spațiul de stânga să se risipească. Igor Dodon a reușit într-un timp scurt o contraperformanță. A pierdut alegerile prezidențiale. Și-a scos singur partidul de la guvernare. A pierdut lupta privind dizolvarea Parlamentului. Igor Dodon, PSRM și PCRM vin dintr-o poziție total dezavantajoasă. Fostul președinte este erodat, imaginile cu „kuliokul” au dus inclusiv la pierderea președinției, iar asocierea de acum cu Voronin este văzută ca un „compromis disperat”.

Pentru Igor Dodon, Voronin, PSRM și PCRM există o singură strategie: să își mobilizeze electoratul dur la vot. Ei nu au cum să obțină voturi și din alte bazine electorale la această oră. Mobilizarea electoratului dur al celor două partide, corelat cu o prezență scăzută la vot, pot asigura acestei alianțe un scor de peste 30% . O prezență mare la vot le-ar fi total defavorabilă. În aceste condiții, o să vedem o strategie ce va presupune folosirea tuturor mesajelor din anii 90. De altfel, Voronin a deschis jocul. Vor lansa toate mesajele ce au cultivat fricile cele mai mari. Strategia socialiștilor va fi exploatarea fricilor cultivate în ultimii 30 de ani.

O să vedem că „jandarmii români vor trece Prutul și îi vor bate pe moldoveni”, o să aflăm că „homosexualii vor defila pe bulevardul Ștefan cel Mare și vor fura copii”, dar și că Maia Sandu va declara război Federației Ruse. Probabil, această campanie va fi cea mai murdară, mai murdară și decât cea de acum cinci ani, când Sandu era acuzată că aduce sirieni. PSRM și PCRM nu vor pune accentul pe „agenda cetățeanului”, ci pe exploatarea fricilor pe care le are în special electoratul îmbătrânit și cel din zona rurală. Dodon joacă pentru supraviețuire și știm că nu are scrupule în a folosi orice tactică”, mai afirmă comentatorul politic.

De partea cealaltă, Maia Sandu trebuie să reușească transferul de credibilitate către PAS. „Este lidera incontestabilă a partidului, chiar dacă de iure nu îl mai poate conduce și este cea care poate tracta partidul. Misiunea ei este destul de simplă, spre deosebire de cea a lui Igor Dodon. Datorită sprijinului primit din România și din Vest a reușit ca acum în criza pandemică să proiecteze imaginea politicianului care „face”. A adus vaccinul salvator în R. Moldova.

Pe lângă dimensiunea pe care o avea creionată „liderul luptei anticorupție”, a reușit să proiecteze și imaginea „liderului care face”, dar și pe cea a liderului recunoscut de cancelariile occidentale, fiind primită în capitalele europene. Mesajul Maiei Sandu trebuie să fie simplu și concis: „Dați-mi Guvernul și voi scoate R. Moldova din criză”. Ea poate fi garantul unui executiv corect, care să pună interesul public mai presus de interesul de partid.

Dacă Maia Sandu va avea o campanie bună, va maximiza scorul PAS. La acest moment, este greu de previzionat dacă PAS va reuși să își atingă obiectivul propus, să obțină majoritatea mandatelor. Prezența la vot este vitală. În cazul unei prezențe redusă, poate ieși un rezultat surprinzător. Este clar că PAS este avantajat de o prezență mare, dar nu suntem în prezidențiale când oamenii au altă miză.

Campania va fi extrem de importantă în mobilizarea electoratului la vot. Maia Sandu poate duce PAS la 51% cu o implicare extrem de activă. PSRM și PCRM pot folosi tacticile dure, dar dacă se va forma un „val” pro-PAS la vot, atunci rezultatul lor va fi mult sub așteptări”, a conchis Cristian Hrițuc.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


v. pădureanu 17.05.2021 20:41

D-l analist neglijează faptul, că aproape 50% din votanții la prezidențiale au votat contra lui dodon!!! Acum voturile se vor direcționa către AUR!!!

Miticu Mitica 17.05.2021 20:52

Daca se face blocul AUR + PUN guvernarea va fi asigurata cu mai bine de 60% . Interesul tarii stimati UNIONISTI sta in orgaliile voastre , deci in incapacitatea de a negocia si in fond de a FACE UNIREA. Rusine

ion 18.05.2021 10:01

Important e ca numarul kuliocarilor pe care ratacitii ii vor aduce din nou in legislativ sa fie cat mai infim.

Vasile Galețchi 18.05.2021 23:33

Idealul UNIRII evident este unul măreţ pe care ni-l dorim mulţi. Însă de ani de zile e profanat de oameni a căror merite se limitează la talentul de a stiga, sau chiar de "unionişti" bine mascaţi aşa cum era Iu. Roşca, ori de rătăciţi ca M. Ghimpu, V. Pavlicenco. Azi mă uit la tânărul înflăcărat de la AUR, şi mă apucă o frică că istoria se repetă. De aceea voi proceda aşa ca să nu-mi pară rău şivoi vota PAS-ul, care e o forţă echilibrată, nu atacă alte forţe de dreapta şi inspiră mai multă încredere.În rest, să ne ajute Domnul să distrugem capul fiarei socialisto-bolşevice şi a şarpelui numit partidul Şor.

Donos Elena 19.05.2021 22:33

Cu toate ca sunt pentru unire n-as vota nici odata partidul Aur.Cititi parerea romanilor despre acest partid...DW scrie..Aurul vine in Parlamentul Romaniei cu un discurs nationalist,homofob,anti-sistem,anti -covid,anti-occidental si suveranist.Nu cred ca noi avem nevoie de asa partid.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ultima redută a Rusi...

18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md