06:09:01 17.04.2024
Stiri

Negocieri EȘUATE între autorități și agricultorii protestatari. Ultimii pornesc MÂINE într-un marș cu tehnica agricolă prin Chișinău. Maia Sandu le-a explicat fermierilor că subvențiile ,,trebuie să rezulte în afaceri competitive"

Actualitate 04.12.2023 18:59 Vizualizări1892 Autor: Ziarul National
Negocieri EȘUATE între autorități și agricultorii protestatari. Ultimii pornesc MÂINE într-un marș cu tehnica agricolă prin Chișinău. Maia Sandu le-a explicat fermierilor că subvențiile ,,trebuie să rezulte în afaceri competitive


Agricultorii protestatari din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și autoritățile nu au ajuns la un numitor comun în privința revendicărilor înaintate de primii, iar din acest motiv fermierii vor porni mâine, 5 decembrie, într-un marș cu tehnica agricolă pe străzile capitalei. Fermierii au fost primiți în această seară și de președinta Maia Sandu, însă discuțiile nu s-au soldat cu nimic concret.

În cadrul întrevederii, Maia Sandu a precizat că ,,subvențiile pentru gospodăriile agricole trebuie să rezulte în afaceri competitive", care contribuie la bugetul de stat și asigură locuri de muncă.

CITIȚI și GALERIE FOTO // Piața Marii Adunări Naționale ocupată de TRACTOARE: „Cerem compensații pentru salvarea ramurii”

,,Obiectivul Fondului de subvenționare este de a ajuta agricultorii moldoveni să facă produse cu valoare adăugată înaltă, să aducă profit companiilor și să contribuie la dezvoltarea economică a întregii republici", a spus șefa statului, citată de un comunicat de presă al Președinției.

Președinta a menționat că problemele concrete trebuie rezolvate în colaborare cu ministerul de profil și a îndemnat grupul de producători de cereale să continue discuțiile cu Executivul R. Moldova.

Citește și: MAIA refuză instituirea unui MORATORIU la calcularea penalităților și executarea silită în raport cu agricultorii din PMAN. Bolea: „Trebuie să ne axăm pe lucrurile care pot fi făcute. Suntem la straja dvs. și muncim alături de dvs.”

După aproape două săptămâni de când au adus tehnica agricolă în centrul capitalei, protestatarii spun că revendicările lor rămân în aer, deși autoritățile au promis că se vor implica în soluționarea lor.

,,În urma discuțiilor de astăzi, din păcate, nu am obținut nimic concret în privința realizării revendicărilor noastre. Recent, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a declarat că propunerile noastre sunt respinse, însă nu am văzut nici măcar o soluție de alternativă privind salvarea fermierilor micro, mici și mijlocii de la faliment. Pentru agricultori, fiecare zi contează, deoarece creditorii pun presiuni tot mai mari.

Consiliul Asociației ,,Forța Fermierilor" a decis unanim ca agricultorii să revină mâine în PMAN, pentru a desfășura marșuri cu tehnica agricolă începând cu orele 10.30", se arată într-o declarație a Asociației ,,Forța Fermierilor".

Printre revendicările agricultorilor se numără instituirea unui moratoriu la achitarea datoriilor față de creditori, cu anularea penalităților de la bănci până la 31 octombrie 2024, iar Executivul să aloce din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii peste un miliard de lei pentru în calitate de subvenții pentru fermierii micro, mici și mijlocii în anul 2024.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md