02:19:36 08.10.2022
Stiri

VIDEO // Maia Sandu NU exclude scenariul potrivit căruia Rusia va ATACA MILITAR R. Moldova. Șefa statului spune că va cere AJUTORUL României și al UE, dacă se va întâmpla acest lucru

Actualitate 29.07.2022 13:23 Vizualizări1792 Autor: Ziarul National
VIDEO // Maia Sandu NU exclude scenariul potrivit căruia Rusia va ATACA MILITAR R. Moldova. Șefa statului spune că va cere AJUTORUL României și al UE, dacă se va întâmpla acest lucru


Președinta Maia Sandu nu exclude că războiul declanșat de Rusia în Ucraina ar putea să se extindă și pe teritoriul R. Moldova. Șefa statului a declarat astăzi la București, unde se află într-o vizită oficială la invitația omologului Klaus Iohannis, că va cere ajutorul Bucureștiului și partenerilor externi, dacă se va produce acest lucru.

„Suntem îngrijorați și admitem toate scenariile, inclusiv cele mai pesimiste (că războiul din Ucraina ar putea să se extindă și în R. Moldova n.r.). Respectiv, ne pregătim pentru toate scenariile, iar în situația în care Rusia va încerca să atace R. Moldova, evident că vom cere ajutor”, a declarat astăzi Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele României, Klaus Iohannis, răspunzând la întrebarea dacă R. Moldova contează pe ajutorul Bucureștiului.

Șefa statului i-a mulțumit lui Klaus Iohannis „pentru sprijinul neobosit, consecvent și generos pe care România ni-l oferă în ultimii ani”.

„Sunt convinsă că dialogul dintre instituțiile noastre se va intensifica și mai mult, pe măsură ce R. Moldova va avansa pe calea aderării la Uniunea Europeană. Sprijinul României este cu atât mai prețios, cu cât el vine atunci când îl așteptăm mai mult. De mai bine de cinci luni trăim cu ororile războiului alături. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a aruncat regiunea noastră în incertitudine. R. Moldova este, după Ucraina, țara cea mai afectată de război. Războiul a destabilizat piața energetică și, cu ea, securitatea energetică a R. Moldova. Inflația record, datorată în special creșterii bruște a prețurilor la energie și carburanți, afectează capacitatea de cumpărare a cetățenilor și pune presiune mare pe producătorii noștri, mulți dintre care au pierdut și piețele de desfacere din est. În acest an suntem loviți și de secetă, care pune în pericol munca agricultorilor. Combinația de crize cu care se confruntă acum R. Moldova este o povară grea pentru republica mea, o povară pe care nu o putem duce singuri”, a recunoscut Maia Sandu.

Președinta Sandu a apreciat rolul României care, alături de Germania și Franța, au fondat Platforma de Sprijin pentru Moldova, dar a subliniat că e nevoie de a acționa urgent pentru a păstra stabilitatea R. Moldova. În acest sens, R. Moldova este gata să cumpere gaze din România, unde tariful este de două ori mai mic.

„Situația ne cere să acționăm cu urgență maximă și să căutăm soluții alternative pentru a păstra stabilitatea republicii și a trece cu bine de iarnă. R. Moldova are nevoie de soluții pentru securitatea energetică acum! Vrem să cumpărăm gaze din România și este important ca acest lucru să fie posibil cât de curând. Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă și pentru a menține stabilitatea socială în republică. Suntem o țară mică, vulnerabilizată de război, iar cetățenii noștri plătesc cel mai mare preț raportat la venit pentru energie din toată Europa. Pentru gaz plătim deja un preț dublu față de cel pe care îl plătesc consumatorii din România”, a comparat președinta.

Șefa statului s-a arătat îngrijorată și de securitatea republicii noastre.

„Vecinătatea războiului pune presiuni pe instituțiile statului care asigură securitatea R. Moldova. Instituțiile noastre urmăresc cu atenție evoluția situației din regiunea transnistreană, analizăm riscurile la care suntem expuși din interiorul republicii. Dar, cel mai important, aceste tensiuni de securitate vulnerabilizează și mai mult societatea, în condițiile de creștere a prețurilor, în mod special la resursele energetice. Situația volatilă de pe câmpul de lupte, apropierea frontului ruso-ucrainean de hotarul nostru de est crește gradul de incertitudine. Crește numărul provocărilor lansate de forțe interne, ce urmăresc destabilizarea situației din R. Moldova”, a mai declarat Maia Sandu.

Potrivit aceleiași surse, războiul și consecințele lui au subțiat resursele pe care guvernarea planifica să le folosească în diverse proiecte, ceea ce înseamnă că resursele bugetare vor trebui optimizate, iar cu susținerea partenerilor „să mergem înainte”.

„Cetățenii și-au spus cuvântul: dezvoltarea democratică, după model european, este singura noastră șansă la o viață mai bună pentru oameni, în republica lor. E o șansă pe care nu o putem rata. Ajutați-ne să rămânem pe acest drum. Pentru Uniunea Europeană, sprijinirea R. Moldova în acest moment dificil ar fi o investiție în păstrarea democrației și în viitorul pașnic și prosper al Europei de Est. România a fost alături de R. Moldova, de-a lungul anilor, la bine și la greu. Am încredere că parteneriatul moldo-român ne va ajuta să depășim cu bine și greutățile cauzate de războiul din Ucraina. Acest război nedrept și sângeros trebuie oprit. Ucraina are nevoie de ajutor ca să-și apere oamenii și viitorul. Suntem alături de ucraineni, le dorim izbândă și pace. În vremuri tulburi, învinge omenia, grija, solidaritatea, ajutorul reciproc. Mulțumim autorităților și cetățenilor României că ne sunteți alături”, a conchis Maia Sandu.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

ion 29.07.2022 21:03

Doar REUNIREA ne poate oferi siguranta.

Ion 30.07.2022 18:41

Vom lua arma în mâini și vom lupta contra țiganilor români! Anul 1918 nu se va repeta!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.10.2022 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // O obsesie colectivă ...

03.10.2022 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin ca Dodon

30.09.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Finanțează Guvernul ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md