00:31:53 06.12.2024
Stiri

VIDEO, DOC // CC a declarat NECONSTITUȚIONAL Acordul de împrumut cu Federația Rusă, dar și legea prin care deputații socialiști și democrați au ratificat documentul

Politică 07.05.2020 21:30 Vizualizări5667 Autor: Ziarul National
VIDEO, DOC // CC a declarat NECONSTITUȚIONAL Acordul de împrumut cu Federația Rusă, dar și legea prin care deputații socialiști și democrați au ratificat documentul

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Acordul de împrumut semnat între R. Moldova și Federația Rusă (200 de milioane de euro), precum și deciziile de Guvern și legea care au vizat acest document.

„Se declară neconstituționale Acordul între Guvernul R. Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea Guvernului R. Moldova a unui împrumut financiar de stat, Hotărârea Guvernului nr. 169 din 13 martie 2020 pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului, Hotărârea Guvernului nr. 252 din 21 aprilie cu privire la aprobarea proiectului de lege cu privire la ratificarea Acordului, și Legea nr.57 din 23 aprilie 2020 privind ratificarea Acordului între Guvernul R. Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea Guvernului R. Moldova a unui împrumut financiar de stat”, a declarat președinta CC, Domnica Manole.

Hotărârea motivată a Înaltei Curți va fi făcută publică în decurs de cinci zile.



Menționăm că ședința de la Curtea Constituțională a durat toată ziua, iar autorii celor trei sesizări privind controlul constituționalității acestui document, Sergiu Sârbu, Sergiu Litvinenco și Dinu Plângău, au remarcat încălcări de procedură în pregătirea tratatului internațional, dar și prevederile „periculoase” pentru interesele naționale ale R. Moldova.

Deputatul Sergiu Sârbu a declarat că, după ce a studiat actele oficiale, a constatat că „proiectul a fost elaborat de către Federația Rusă și R. Moldova a efectuat doar câteva amendamente”. Or, Guvernul a luat o decizie vizavi de acord pe 13 martie, însă pe 19 martie Ministerul Finanțelor a trimis scrisori cu modificări la articolele 2 și 7.2 din document.

Totodată, acordul a fost făcut public abia pe 20 aprilie și pe 23 aprilie a fost ratificat, în două lecturi, de către Parlament.

„În această ședință s-a confirmat că nu a fost respectată nicio procedură de pregătire a acestui tratat”, a spus Sârbu, remarcând că nu au existat avize necesare din partea instituțiilor de stat.

Deputatul Sergiu Litvinenco a insistat pe probabilitatea ca datoriile agenților economici către Federația Rusă să devină ale statului, așa cum permite articolul 7.2 din Acordul din împrumut.

Litvinenco a remarcat că Rusia nu a impus niciunui stat asemenea prevederi în acordurile de împrumut și există pericolul ca Moscova să preia controlul asupra unor obiective strategice ale R. Moldova în contul unor eventuale datorii ale unor persoane juridice private.

Reprezentantul Guvernului a solicitat respingerea sesizărilor deputaților din opoziție, recunoscând totuși că „riscul există la art. 7.2”, dar nu crede că Parlamentul va accepta ca statul să plătească vreo datorie privată.

Aceeași sursă a precizat că, dacă va respecta graficul impus prin Acordul de împrumut cu Federația Rusă, Republica Moldova va întoarce peste zece ani cu 21,794 de milioane de euro mai mult decât cele 200 de milioane împrumutate, reprezentând dobânda de 2%.

Prezent la ședința de la Curtea Constituțională, ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, i s-au părut „un show de prost gust” discuțiile pe marginea acestui acord, învinuind opoziția că ar vrea astfel să-și mascheze „eșecul politicii interne”. Deși recunoaște că au existat anumite „probleme tehnice”, Nagacevschi spune că instituțiile de stat și-au dat acceptul pentru acest împrumut.


****************************

UPDATE // Curtea Constituțională a respins cererea socialistului Vasile Bolea de recuzare a judecătorului Nicolae Roșca.

UPDATE // Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a refuzat să se expună asupra cererii de recuzare depuse de Vasile Bolea, recunoscând că magistratul Nicolae Roșca i-a fost profesor și îi poartă „un respect deosebit”.

Magistrații Înaltei Curți s-au retras în deliberări ca să examineze această cerere.

UPDATE // Deputatul Sergiu Litvinenco a negat faptul că Nicolae Roșca i-a fost profesor și a declarat că ultimul nu a ascuns niciodată că a fost membru al PAS. Potrivit lui Litvinenco, argumentele socialistului Bolea, deloc juridice, sunt perfect aplicabile și în cazul judecătorului Vladimir Țurcan, care a fost coleg de partid cu acesta în PSRM, până a ajuns la Înalta Curte.

Deputatul Sergiu Sârbu l-a învinuit pe Bolea că sfidează Constituția și a comis un „abuz de drept” ca reprezentant al Parlamentului, punând presiune pe membrii CC, solicitând astfel să fie înlăturat din ședință.

UPDATE // Deputatul socialist Vasile Bolea cere recuzarea judecătorului Nicolae Roșca, pe motiv că acesta a fost membru al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), avocat al Maiei Sandu, candidat la ultimele alegeri parlamentare pe lista Blocului „ACUM”, dar și profesor al deputatului Sergiu Litvinenco, autorul unei sesizări care vizează Acordul de împrumut cu Federația Rusă.

UPDATE // Judecătorul Eduard Ababei s-a autorecuzat de la examinarea sesizărilor privind controlul constituționalității unor prevederi din Acordul de împrumut dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Federației Ruse, recunoscând că este rudă cu Serghei Pușcuța, ministrul Finanțelor care a negociat acest document. Cererea de abținere a lui Ababei a fost acceptată.

******************************
Curtea Constituțională (CC) urmează să examineze astăzi sesizarea privind controlul constituționalității unor prevederi din Acordul de împrumut dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Federației Ruse. Ședința în care va fi decisă soarta acestui împrumut va începe puțin după ora 10.00.

Președinta CC, Domnica Manole, a reclamat, în ultimele zile, presiuni asupra judecătorilor CC. Președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu au amenințat că, în cazul în care judecătorii vor respinge acest acord, atunci se vor face vinovați de neplata pensiilor și salariilor.

Citește și: VIDEO // Președintele CC, Domnica Manole, a sesizat Comisia de la Veneția, Parlamentul European și Consiliul Europei despre PRESIUNILE la care sunt supuși unii judecători de către președintele Dodon și cei din anturajul său

Până la începerea ședinței de astăzi, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, va cere recuzarea unui judecător al CC, care e cumnat cu ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, negociatorul Acordului de împrumut cu Federația Rusă.

CITIȚI și Premierul Chicu pune PRESIUNE pe Curtea Constituțională și învinuiește opoziția pentru o eventuală ANULARE a creditului rusesc de 200 de milioane de euro „Toate speculaţiile în privinţa punctului 7.2 au caracter politic şi geopolitic”

„Voi depune astăzi, la începerea ședinței CC, o cerere de recuzare a judecătorului Eduard Ababei de la examinarea sesizărilor pe marginea Acordului de împrumut. Eduard Ababei este rudă cu Serghei Pușcuța (sunt cumnați, fapt recunoscut de ultimul). Serghei Pușcuța, conform opiniei Guvernului depusă la CC, a fost negociatorul Acordului de împrumut cu Federația Rusă. Curtea Europeană a Drepturilor Omului spune că un judecător care este în relații de rudenie cu un participant la proces nu poate fi considerat imparțial. Deci, la baza cererii mele stau argumente solide bazate pe jurisprudența CtEDO”, a spus Litvinenco.

De asemenea, ieri s-a aflat că Serghei Pușcuța ar fi oficialul care a propus introducerea controversatului articol 7.2 în Acordul de împrumut cu Federația Rusă.

Citește și: VIDEO pe înțelesul TUTUROR despre Acordul de împrumut cu Rusia: „Vom lucra doar să plătim DATORIILE la ruși”; „Moscova creează premise pentru desfășurarea rapidă de forțe militare și paramilitare pentru un eventual front de Vest contra Ucrainei”

Iată ce prevede exact scandalosul articol 7.2 din Acordul de împrumut cu Federația Rusă:

„În cazul dacă datoria restantă și/sau dobânzile la datoria restantă pentru oricare din obligațiile Părții Moldovei pentru împrumuturile de stat oferite de către Partea Rusă sau PENTRU CREDITELE ACORDATE, CU ACORDUL PĂRȚII MOLDOVEI, DE CĂTRE BĂNCILE RUSEȘTI DEBITORILOR MOLDOVENI și asigurate cu garanții de stat ale Federației Ruse sau asigurate de către societatea pe acțiuni „Agenția rusă pentru asigurarea creditelor de export și investiții”, nu sunt rambursate în termen de 180 de zile calendaristice de la data apariției restanțelor, Partea Rusă are dreptul să consolideze întreaga sumă a datoriei restante conform prezentului Acord, inclusiv suma principală, dobânda pentru împrumut și dobânzile pentru datoria restantă (în continuare – datoria consolidată) și să declare datoria consolidată către plata urgentă. Dobânzile, indicate în punctul 1 din prezentul articol se calculează la datoria consolidată, începând cu data apariției datoriei consolidate pînă la data rambursării complete a acesteia inclusiv (în continuare – dobânda la datoria consolidată)”.











Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.12.2024 15:20 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Alegeri în Româ...

02.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva României...

29.11.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Bun pentru România, ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md