15:44:05 29.03.2024
Stiri

VIDEO pe înțelesul TUTUROR despre Acordul de împrumut cu Rusia: „Vom lucra doar să plătim DATORIILE la ruși”; „Moscova creează premise pentru desfășurarea rapidă de forțe militare și paramilitare pentru un eventual front de Vest contra Ucrainei”

Economie 26.04.2020 15:26 Vizualizări11087 Autor: Ziarul National
VIDEO pe înțelesul TUTUROR despre Acordul de împrumut cu Rusia: „Vom lucra doar să plătim DATORIILE la ruși”; „Moscova creează premise pentru desfășurarea rapidă de forțe militare și paramilitare pentru un eventual front de Vest contra Ucrainei” Facebook


Unele prevederi din Acordul de împrumut cu Federația Rusă sunt abuzive și pot avea consecințe grave pentru R. Moldova, atenționează expertul de la „WatchDog”, Sergiu Tofilat.

Expertul explică, într-un filmuleț video, de ce trebuie să ne alarmeze acest împrumut și concluzionează că până și „copiii copiiilor noștri” vor „lucra doar să plătească datoriile” către ruși.



Același expert a arătat într-o analiză că, prin acordarea acestui împrumut, Federaţia Rusă contribuie la finanţarea campaniei electorale a lui Igor Dodon în ajunul alegerilor prezidenţiale, preconizate în toamna anului 2020.

„În acest mod se urmăreşte creşterea dependenţei economice şi menţinerea Republicii Moldova în sfera de influienţă a Federaţiei Ruse. Clauza privind acordarea tranşei a doua în valoare de 100 de milioane de euro până la data de 31 octombrie 2020 ar putea fi folosită pentru a influienţa realegerea lui Igor Dodon în funcţia de preşedinte”, este opinia celor de la „WatchDog”.

Experții susțin că angajamentul Republicii Moldova de a contracta agenţi economici din Rusia pentru realizarea aşa-numitor proiecte comune, finanţate din acest împrumut, se poate solda cu delapidarea banilor în favoarea „prietenilor lui Putin”, iar datoria va fi rambursată de contribuabilii din Republica Moldova.

Totodată, condiţiile abuzive din acordul de împrumut permit majorarea multiplă a datoriei de stat a Republicii Moldova faţă de Federaţia Rusă. Instrumentul datoriei va fi folosit de Rusia pentru a prelua controlul asupra infrastructurii strategice din R. Moldova, după cum s-a întâmplat anterior în sectorul gazelor naturale.

CITIȚI și „Ne țin de PROȘTI!”: SCENARIU-CAPCANĂ, după aprobarea Acordului de împrumut cu Federația Rusă. Cum ar putea fi OBLIGATĂ R. Moldova să-i achite Moscovei peste șapte MILIARDE de dolari

„Deşi Republica Moldova are nevoie de resurse financiare pentru a face faţă crizei economice şi sociale provocate de pandemie, acest acord de împrumut nu poate fi ratificat în varianta actuală. Trebuie excluse prevederile abuzive privind implicarea business-ului rus şi includerea oricăror obligaţii la datoria consolidată a R. Moldova. Acordul trebuie completat cu prevederi privind limitarea valorii penalităţilor, trebuie revizuită consecutivitatea efectuării plăţilor la deservirea datoriei şi trebuie prevăzută jurisdicţia unde vor fi examinate litigiile referitor la restituirea împrumutului. Pe data de 21 aprilie, asociația AGER a publicat lista de drumuri care urmează să fie reaparate sau modernizate din contul creditului oferit de Federația Rusă. Atrage atenția că cele mai multe drumuri incluse în listă conectează aeroportul cu dublă destinație (militară și civilă) de la Mărculești cu traseele naționale și regiunea separatistă transnistreană. Un alt drum care urmează să fie construit este spre locația în UTA Găgăuzia unde ar urma să fie construit un nou aeroport. La fel, se pune accent sporit pe conectarea rutieră a UTA Găgăuzia cu regiunea transnistreană și cu punctele de trecere a frontierei de stat cu Ucraina, inclusiv pe teritoriul transnistrean, aflat sub controlul militar al Rusiei. Aceste coincidențe au trezit imediat îngrijorarea experților de securitate. Or, atât regiunea transnistreană, cât și UTA Găgăuzia sunt potențiale focare de mobilizare după modelul Donbas în cazul unui conflict de amploare în sudul Ucrainei. Aeroportul Mărculești se află lângă Bălți – un alt oraș locuit în majoritate covârșitoare de populație cu orientare prorusă. Există pericolul că Federația Rusă, utilizând controlul său asupra conducerii actuale a Republicii Moldova, creează premise pentru a putea integra infrastructura aeriană și rutieră a Republicii Moldova pentru desfășurarea rapidă de forțe militare și paramilitare (mobilizate din rândul populației locale adepte) pentru un eventual front din vest contra Ucrainei. În mod evident aceste fapte nu semnifică neapărat pregătirea pentru un conflict apropiat, dar sunt niște riscuri pe care considerăm important să le notificăm”, cităm din aceeași analiză a experților de la „WatchDog”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md