18:16:30 28.05.2023
Stiri

VIDEO // Președintele CC, Domnica Manole, a sesizat Comisia de la Veneția, Parlamentul European și Consiliul Europei despre PRESIUNILE la care sunt supuși unii judecători de către președintele Dodon și cei din anturajul său

Politică 06.05.2020 14:38 Vizualizări2218 Autor: Ziarul National
VIDEO // Președintele CC, Domnica Manole, a sesizat Comisia de la Veneția, Parlamentul European și Consiliul Europei despre PRESIUNILE la care sunt supuși unii judecători de către președintele Dodon și cei din anturajul său Captură


Noul președinte al Curții Constituționale, (CC), Domnica Manole, a prezentat astăzi evenimentele din ultimele zile care se referă la intimidarea judecătorilor de la Înalta Curte, supuși unor presiuni fără precedent din partea unor demnitari de stat, fiind vorba inclusiv despre președintele Igor Dodon.

Potrivit Domnicăi Manole, presiunile au început pe 9 aprilie curent, când CC a suspendat acțiunile legii adoptate prin asumare de răspundere de către Guvernul R. Moldova. Această lege a fost declarată neconstituțională și de aici a început totul, a afirmat astăzi Manole, în cadrul unui briefing de presă.

„Vreau să informez cetățenii despre situația extrem de complicată, care e de natură să afecteze acțiunile CC. Totodată, ne adresăm Comisiei de la Veneția, Parlamentului European, Consiliului Europei și întregului corp dimplomatic acreditat în R. Moldova”, a declarat președinta CC.

Sursa citată a relatat cronologic despre faptul că, inițial, fostul președinte al CC, Vladimir Țurcan, i-a raportat președintelui Igor Dodon, contrar legii, despre voturile exprimate de către judecători în deliberări. Ulterior, lucrurile s-au agravat după demiterea lui Vladimir Țurcan și suspendarea Acordului de împrumut cu Federația Rusă, precizează Domnica Manole.

„După data de 23 aprilie, CC a devenit ținta atacurilor înalților demnitari de stat, inclusiv din partea președintelui Igor Dodon. Aceștia au lansat declarații de natură să creeze o atmosferă publică negativă în jurul CC și să discrediteze judecătorii. S-a acuzat că judecătorii CC ar face jocurile unor clanuri, că ar bloca inițiativele sociale de sprijinire a cetățenilor și de finanțare a proceselor economice. S-a spus că se urmărește scopul de a paraliza funcționalitatea statului, că nu se vor plăti pensiile și salariile. S-a susținut că, în funcție de adoptarea anumitor hotărâri, CC ar deveni capturată politic și utilizată în uzurparea puterii de stat. S-a mai afirmat că CC trebuie să-și asume consecințele”, a adăugat Manole.

Președinta CC s-a referit și la subiectul filării unor judecători: „Vreau să vă asigur că judecătorii vor acționa în strictă conformitate cu Constituția și vor rămâne la fel de independenți și imparțiali în pronunțarea hotărârilor și deciziilor, indiferent de presiunile exercitate asupra noastră”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

22.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // O adunare istorică? ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md