11:53:41 14.07.2020
 
Stiri

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională. Președintele Dodon urmează să fie SUSPENDAT pentru semnarea unui singur decret

Politică 19.10.2017 14:19 Vizualizări7332 Autor: Ziarul National
Guvernul a sesizat Curtea Constituțională. Președintele Dodon urmează să fie SUSPENDAT pentru semnarea unui singur decret Sandu Tarlev


Guvernul, întrunit astăzi într-o ședință specială, a aprobat sesizarea adresată Curții Constituționale privind constatarea circumstanțelor pentru instituirea interimatului funcției de președinte al R. Moldova în cazul desemnării ministrului Apărării.

Astfel, în conformitate cu Hotărârea Curții Constituționale din 17 octombrie 2017, Guvernul a solicitat constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al R. Moldova și instituirea acestuia pentru asigurarea exercitării atribuțiilor constituționale în scopul numirii candidatului propus de prim-ministru pentru funcția de ministru al Apărării.

Potrivit Executivului, sesizarea aprobată astăzi se impune pentru depășirea blocajului instituțional generat de președintele țării prin încălcarea obligației constituționale de numire în funcție a ministrului Apărării la propunerea repetată a premierului.

„Avem o situație când intervine interimatul funcției de președinte nu pentru o perioadă de timp, dar pentru o cauză. Și această cauză este numirea ministrului Apărării. R. Moldova este o țară parlamentară, iar președintele nu poate cauza blocaje instituționale și instabilitate politică”, a menționat Premierul Pavel Filip.

Amintim că, pe data de 12 septembrie curent, prim-ministrul a propus președintelui ţării candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării, aceasta fiind respinsă de președinte. Ulterior, premierul a înaintat repetat aceeași candidatură, care din nou a fost respinsă de şeful statului. Astfel, pe data de 19 septembrie 2017, Executivul s-a adresat Curții Constituționale pentru a clarifica acțiunile ce pot fi întreprinse de către prim-ministru și deciziile care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care președintele refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.

După avizul CC, cel care ar putea semna decretul de numire a noului ministru al Apărării este președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Victor 19.10.2017 15:24

acuma este clar cît de aprigă este lupta democrată vs socialistă, dacă s-a ajuns pînă la suspendarea temporară a Președintelui )

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Niște canalii

11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md