05:24:54 17.04.2024
Stiri

Fermierii ies din nou în stradă cu TRACTOARELE și altă tehnică agricolă „pentru o perioadă nedeterminată”

Actualitate 06.02.2024 16:41 Vizualizări8227 Autor: Ziarul National
Fermierii ies din nou în stradă cu TRACTOARELE și altă tehnică agricolă „pentru o perioadă nedeterminată”


Fermierii din raionul Cahul vor organiza un protest, mâine, 7 februarie, cu folosirea tehnicii agricole, pentru a atrage atenția autorităților și opiniei publice cu privire la dificultățile pe care le au înaintea lucrărilor de primăvară.

Potrivit Asociației „Forța Fermierilor”, protestul pașnic și „exclusiv economic” va demara la ora 10.00 și va avea loc în două locații din apropierea municipiului Cahul.

„Protestul este organizat pentru o perioadă nedeterminată. Fermierii sunt disperați, deoarece nu au resurse minime pentru demararea lucrărilor de primăvară. Producătorii agricoli din Sud ne-au informat că tehnica agricolă va fi concentrată în două puncte: la intersecția centurii traseului Cahul – Oancea și traseu Cantemir - Cahul, între satele Tretești și Roșu. Posibil vor fi organizate și marșuri cu tehnica agricolă”, se arată într-un comunicat al Asociației „Forța Fermierilor”.

CITIȚI și MAIA le răspunde agricultorilor care amenință cu noi proteste: Doar 100 au solicitat certificate de forță majoră, iar reeșalonări au fost dispuse în cazul a 14 împrumuturi. „Unii producători au acumulat datorii excesive timp de 3, 4 și 5 ani”

Amintim că fermierii s-au arătat dezamăgiți de faptul că motorina donată de România încă în toamna anului 2022 așa și nu a fost distribuită de autorități. Asta în pofida faptului că peste 1 500 de fermieri, care au avut de suferit în urma secetei din 2022, au depus dosarele la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Totodată, fermierii solicită instituirea unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70% din culturi cerealiere și oleaginoase.

De asemenea, agricultorii cer soluționarea problemei creditării agricultorilor cu mijloace circulante pentru lucrările de primăvară „prin intervenția Băncii Naționale a Moldovei și relaxarea temporară a exigențelor la clasificarea creditelor neperformante”, alocarea de compensații fermierilor micro, mici și mijlocii „pentru seceta și prețurile derizorii la producția agricolă în formă de plăți directe la hectar de floarea-soarelui și porumb cultivate în anul 2023, în mărime de cel puțin 2 000 de lei per hectar”, dar și admiterea tranzitului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul feroviar.

Recent, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că doar puțin peste 100 de agriculturi din R. Moldova au depus dosare pentru a beneficia de certificate de forță majoră, care ar justifica dificultatea financiară a acestora, iar în cazul a 14 împrumuturi contractate de fermieri au fost prevăzute deja reeșalonări și medieri.

Agricultorii din R. Moldova au mai protestat cu tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale și în vara, dar și în toamna anului 2023, având aceleași revendicări. În decembrie 2023, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că lucrează la Regulamentul instituirii Comisiei privind constatarea incapacității de plată a fermierilor. Totodată, vicepremierul Vladimir Bolea a declarat că aplicarea moratoriului solicitat de agricultori este imposibilă, pentru că nu există un cadru legal corespunzător. Potrivit lui Bolea, autoritățile urmau să acorde ajutor țintit producătorilor agricoli aflați în situație de criză la achitarea dobânzilor sau a creditelor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md